Po stopách rodiny Pickových a nové Stolpersteiny

Po stopách rodiny Pickových a nové Stolpersteiny

Členové Klubu moderní historie již tři roky pátrají po osudech zmizelých židovských občanů města Nymburka. Podařilo se jim odhalit příběhy čtyř židovských rodin, jejichž životy ve městě připomínají Stolpersteiny, Kameny zmizelých. Příběh rodiny Pickových je již nyní zpracován i v písemné podobě a vy se s ním můžete seznámit v Turistickém informačním centru.

Na rodinu Pickových se tedy nezapomene. 1. října 2021 byly v Nymburce odhaleny Stolpersteiny osmi členům rodiny Pickových, kteří se stali obětí nacistické rasové perzekuce. Následně členové Klubu představili osudy této nymburské rodiny během pietního setkání na MZV 27. ledna 2022. S projektem vystoupili i na Studentském projektovém foru na Gymnáziu Na Zatlance, kde seznámili ostatní studenty se svou badatelskou činností. Za soustavnou a vytrvalou práci byl studentský badatelský tým navržen na Cenu Gratias Tibi 2022, kterou společnost Člověk v tísni uděluje mladým lidem, kterým není lhostejný svět kolem nich a aktivně se zapojují do dění ve společnosti. Porota vybrala projekt našich studentů mezi tři finalisty.

Bádání našich studentů však neskončilo připomenutím rodiny Pickových. Studenti se pustili do nového pátrání a 11. září letošního roku přispěli k odhalení dalších Stolpersteinů ve městě. Při rozkrývání osudů dalších židovských obětí studenti spolupracovali s přeživšími z rodin obětí, podařilo se navázat zpřetrhané kontakty v rodinách a došlo i na velmi dojemná setkání. 

Nové Stolpersteiny připomínají v ulici Komenského Bohumila a Pavlu Steinerovou a MUDr. Františka Löwita a na Náměstí Přemyslovců Filipa a Josefa Pollakovy.

Po odhalení Stolpersteinů se v Kině Sokol konala ceremonie, kde studenti zájemcům o historii města představili příběhy jednotlivých rodin. O hudební doprovod se opět postarali žáci z Lauderových škol v Praze a celým programem diváky provedla Marie Brabcová. Občerstvení připravili studenti naší školy zapojení v DofE bufetíku a výtěžek z celé akce poputuje do Domova sociální péče Hagibor, kde poskytují péči přeživším šoa.

Všem angažovaným studentům patří ohromné poděkování za práci, kterou vykonávají nad rámec svých školních povinností!

 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Narodil se 7. 3. 1931 v Nymburce. Je jedním z nejslavnějších hráčů české basketbalové historie.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Závod motorových člunů

11. červenec 1903

Konal se první závod motorových člunů na světě na 13,6 km dlouhé trati Royal Cork Yacht Clubu od sídla klubu v Corku do Glamire v Irsku.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.