Rozhoduj o Evropě

Rozhoduj o Evropě

Matěj Piller ze 2A se po celý minulý týden účastnil modelového zasedání institucí Evropské unie v Brně, na nějž byl uvolněn z výuky. O svém angažmá a nabytých zkušenostech informuje v obsáhlém článku.

K projektu Rozhoduj o Evropě jsem se dostal díky spolužákům ve Studentském parlamentu, kteří usoudili, že by mě mohl zajímat a informovali mne.

První akce, které jsem se účastnil, byl regionální seminář v dubnu 2017, který se pro náš kraj konal na Kladně, konkrétně na kladenském magistrátu. Nejdříve došlo k seznamovacím aktivitám, a posléze se všichni účastníci rozdělili do dvou skupin, jedni tvořili Evropský parlament a druzí Radu Evropské unie. Naším úkolem bylo přijmout společnou deklaraci k Brexitu (vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie). Já jsem byl ministrem za Polskou republiku a mým stanoviskem k Brexitu byla především ochrana zájmů polských občanů ve Spojeném království, otázka tzv. 4 svobod (volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu) a bezpečnostní spolupráce s Británií i po Brexitu. Různá stanoviska měli různí ministři i poslanci, aby jednání odráželo reálné postoje politických skupin v EP i ministrů v Radě. Nejdříve se konala oddělená jednání, potom bylo společné jednání obou “komor“, které tvoří legislativní proces EU. Druhou částí programu byl Strukturovaný dialog s mládeží, jehož se účastní osoby s rozhodovací pravomocí (úředníci, politici, odborníci). Dialog byl rozdělen na 4 úrovně, lokální, regionální, státní a nadnárodní. Významným prvkem této aktivity je apolitičnost. Po skončení této aktivity došlo k vyhlášení nejlepších účastníků a odjezd domů.

Všichni účastníci regionálních seminářů dostali možnost účastnit se týdenního modelového zasedání 18.-22. září v Brně, které bylo podmíněno kromě účasti na semináři, ještě napsáním eseje na téma: Jak by měla EU lépe komunikovat s mladými. Poslední den před uzávěrkou přihlášek jsem napsal esej a byl jsem přijat, tudíž jsem se koncem září vydal do Brna.

Slavnostní zahájení programu a seznamovací aktivity v pondělním pozdním odpoledni odstartovaly celou akci. Zahájení se účastnili: Libor Rouček, bývalý místopředseda Evropského parlamentu, Jan Vitula, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje, Petr Hladík, první náměstek primátora města Brna, Michal Doležel, radní městské části Brno-střed, Igor Blahušiak, Odbor komunikace o evropských záležitostech, Úřad vlády ČR a Lenka Korábková, Česká rada dětí a mládeže.

Druhý den se nesl v duchu Strukturovaného dialogu, kdy jsme měli možnost mluvit s Liborem Roučkem (bývalý místopředseda EP), slovenským europoslancem Ivanem Štefancem a Angelikou Gergelovou z brněnského Eurocentra. Následovalo představení agendy, které se budeme věnovat. Bylo to nařízení o zřízení Evropské pohraniční a pobřežní stráže, které by bylo postaveno na základech již dříve zřízené, ale neefektivní agentury FRONTEX. Toto nařízení bylo v reálném světě odsouhlaseno v dubnu roku 2016. Další nařízení se týkalo Ochrany osobních údajů a mělo nahradit původní zastaralou směrnici z roku 1997. Reálně se projednávalo 5 let, ale my jsme měli čas pouze do pátku. Zbytek dne se konala hra, kterou jsme měli lépe poznat Brno i ostatní účastníky. Součástí hry byla i soutěž o nejvtipnější selfie, kterou skupina, jíž jsem byl součástí, vyhrála.

Zbylé dny proběhly ve znamení simulovaných jednání. Rada se skládala z 28 ministrů, jak je tomu i ve skutečnosti, a počet poslanců v EP byl 32, přičemž rozdělením do politických skupin odrážel skutečný poměr sil v EP. Já jsem byl europoslancem za menší frakci, konkrétně za Alianci liberálů a demokratů Evropy. Celou dobru jsme nejednali, protože nás ve středu svojí návštěvou poctili europoslanci Jiří Pospíšil a Olga Sehnalová, přičemž jsme s každým z nich měli jednu hodinovou diskuzi.

Musím říct, že organizátoři se opravdu předvedli, protože při jednání jsem měl pocit, jako bych skutečně jednal ve Štrasburku nebo Bruselu. Snaha byla i napodobit legislativní proces a organizátoři si rozebrali i role komisařů, žurnalistů a lobbistů. (Lobbing není v Bruselu nelegální, ale dokonce je i registrovaný. Cílem je, aby se v legislativním procesu promítli zájmy různých skupin občanů, firem a dalších.) Celá akce se mi líbila, protože jsem zde poznal spoustu super lidí, pár z nich znám dokonce i z turnajů Debatní ligy. Na závěr bych rád poděkoval panu řediteli, který mě uvolnil ze školy a já jsem si mohl užít týden plná zábavy, ale i spousty nových věcí, které jsem se naučil.

Link na web a Facebook projektu Rozhoduj o Evropě a na fotografie

Aktuální informace

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um.

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um. (*1977), muzikoložka, hlasatelka a moderátorka, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1996 (pod dívčím příjmením Kopecká).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Vynález elektrokardiografu (EKG)

3. listopad 1903

Holanďan Wiliem Einthoven veřejně předvedl jím vynalezený elektrokardiograf.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.