Studenti na přednášce Alžběta I., její doba a její obraz v díle Benjamina Brittena

Mnohé to asi překvapí, ale poslední dobou jsem propadla nové zálibě – vzdělávání. Nepíšu to jen proto, že tenhle článek hodlám umístit na školní web; najednou mi připadá, že všeobecný přehled, složený ze znalostí dějin, umění, politiky, vědy či jazyků přece jenom má své kouzlo – i když je občas těžké najít jeho smysl. Názornou ukázkou vzdělanosti beroucí dech je Martin Hilský, jeden z hlavních aktérů přednášky o alžbětinské době, na kterou jsem se vypravila  s několika spolužáky z dějepisného semináře a dalšími zájemci z naší školy do Prahy.

To město samotné na člověka dýchne jakousi starodávnou kulturou; přece jen se náhle cítíte být blíž tehdejším lidem uprostřed klikatých dlážděných uliček než na nymburském sídlišti. Musím přiznat, že některé informace naše třída již slyšela při loňské přednášce pana Hilského o Shakespearovi. To ovšem neznamená, že bychom se opět nenechali unést jeho silným zvučným hlasem a velkolepými gesty, kdy nám znovu dokazoval, že co se týče královny Alžběty a tehdejší Anglie, nebudeme schopni se mu nikdy vyrovnat. Jak neskutečně celé to vyprávění znělo a přitom bylo všechno zcela logické a přesně do sebe zapadalo! Královna Alžběta je kontroverzní osobnost, o jejíž vládě i osobním životě panuje mnoho mýtů; zdá se, že i kdybychom ji studovali další tisíciletí, jen stěží se dobereme pravdy. Pan Hilský nám přiblížil především Alžbětiny panovnické úspěchy a jejich dopady na anglickou společnost. Další přednášející Ondřej Hučín, dramaturg Národního divadla, se zaměřil na její psychiku a intimní život, což jsou také témata nově nastudované opery Gloriana od Benjamina Brittena, na níž jsme de facto zhlédli reklamu. Dozvěděli jsme se tedy také něco o anglické hudbě obecně. Vlastně je mi líto, že si většinu toho, co jsem slyšela, samozřejmě nezapamatuji; nemohu potom sršet znalostmi jako tito pánové, které jsem s ohromným obdivem sledovala na stupínku sálu v Clam-Gallasově paláci v Praze.

Kristýna Kutnarová, 7MA

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1948.

Narodil se 12. 6. 1929 v Bobnicích u Nymburka. Poté studoval na Chemicko-technologické fakultě ČVUT a v létě 1949 odešel do emigrace. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Cenzura v Prusku

únor 1903

Pruský ministr vnitra podal v Poslanecké sněmovně vysvětlení, proč byla zakázána hra Das Tal des Lebens (Údolí života) od Maxe Dreyera:

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.