První dvě držitelky zlaté úrovně v programu DofE na naší škole

První dvě držitelky zlaté úrovně v programu DofE na naší škole

V roce 2016 získalo naše gymnázium licenci na vytvoření centra pro poskytování Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Mezi první zájemce o absolvování bronzové úrovně patřily Jarča Mrázová a Eliška Prášilová. Tu se jim podařilo získat v roce 2017. V roce 2018 dokončily stříbrnou úroveň a letos na konci srpna splnily poslední krok, který jim scházel pro získání nejvyšší, tedy zlaté úrovně: čtyřdenní dobrodružnou expedici.

Co je to DofE

DofE je výzva pro každého ve věku od 14 do 24 let. Jedná se o program osobního rozvoje.

V DofE jde o to, aby se každý účastník pravidelně věnoval aktivitám, které ho baví. Důležité je naučit se dosáhnout svých cílů a zkusit si něco nového. Absolventi programu získávají mezinárodně uznávaný certifikát, který se hodí do životopisu, ale také při studiu v zahraničí.

Na světě je 1,3 milionu mladých lidí, kteří program DofE plní.

Jak plnily své cíle Jarča s Eliškou?

Eliška se v rámci talentu nejprve věnovala vaření, jako závěrečnou metu si vytyčila upečení maturitního dortu pro svého bratra. V další úrovni pletla, a ve zlaté úrovni bylo jejím cílem udělat čekatelskou zkoušku, která umožňuje samostatné vedení skautského oddílu.

Ve sportu nejprve běhala, chtěla si totiž zlepšit známku v běhu na 1500 metrů, pak se připravovala na sestavu v pole dance, ve zlaté úrovni si vylepšovala svoji fyzickou kondici pravidelným posilováním.

V rámci dobrovolnictví pomáhala nejprve s tréninky v oddíle pole dance, pak připravovala program pro skautský oddíl, a nakonec doučovala angličtinu.

Jako akci s pobytem absolvovala mezinárodní jazykový kurz v Dánsku, ve svém hodnocení tento pobyt popsala následujícími slovy: „Byla to úžasná zkušenost. Jela jsem tam sama a bála se. Naštěstí lidé, kteří tam byli se mnou byli úžasný a odvezla jsem si spoustu nových kamarádů. Zároveň jsem si i vylepšila výslovnost a takové to myšlení za běhu.“

Jarča se v bronzové úrovni věnovala malování, běhání a v rámci dobrovolnictví pečovala o dítě se specifickými potřebami, v tom pak pokračovala i v dalších dvou úrovních.

Ve stříbrné úrovni si vybrala jako talent pečení a vaření, což pak dále provozovala i ve zlaté úrovni. I díky jejím slaným tyčinkám se našim děvčatům podařilo spolu se studenty hotelové školy vybrat během Food Festivalu v Poděbradech 10 270 korun pro Mikiho.

Ve stříbrné a zlaté úrovni vykonávala také stejný sport. Začala hrát volejbal, ve kterém se zlepšovala, dokonce se účastnila i turnajů v šestkovém volejbale a také v beachvolejbale. Stala se spolu s družstvem naší školy vítězkou okresního kola středních škol.

Jako akci s pobytem absolvovala jazykový kurz němčiny pro mediky.

Jak hodnotí své působení v DofE?

Eliška:

Nejvíce zábavné na každé úrovni jsou dobrodružné expedice. V bronzové a stříbrné úrovni jsem byla se stejnými lidmi. Už před expedicí jsme se znali tak od pohledu a schůzek, které se konali před expedicemi. Ale zlatá byla trošku jiná, nejdříve se nám rozpadla původní skupina, a tak jsme se přidali do jiné. Ta se pak bohužel také rozpadla. Zůstala jsem já s Jarčou a díky paní profesorce Martínkové jsme se spojili s Andreou, která koordinuje expedice. A měli jsme velké štěstí, protože letos poprvé probíhaly expedice plánované přímo od DofE. Jediný problém byl, že jsme se nemohli sejít, a to kvůli koronaviru. Domlouvání probíhalo přes sociální sítě a cvičná expedice také neproběhla. A tak se naše skupina sešla osobně až na nádraží v Berouně. Zpočátku jsme byly nesmělé, styděly jsme se a nevěděly co čekat. V průběhu prvního dne jsme se trochu seznámily a druhý den ještě víc. No a třetí a čtvrtý den jsme vypadaly, jak když se známe věčnost. Byla to super expedice se super lidmi a klidně bych do toho šla znovu.  

Jarča:

DofE byla výborná zkušenost. V rámci dlouhodobých aktivit jsem se spoustu věcí naučila a expedice byly také skvělé. Na stříbrnou a bronzovou jsme šly s Eliškou s našimi spolužáky z gymnázia, na zlatou jsme zůstaly samy a musely si najít novou skupinu. S tím nám pomohlo ústředí DofE, které letos expedice pořádalo. S organizací byl trochu problém, nejen kvůli koroně ale i kvůli tomu, že jsme se přihlásily na poslední chvíli. Nakonec všechno dopadlo dobře, sešli jsme se fajn parta a máme v plánu další společné akce. Jako výstup vytvoříme komix, kterým provází naše maskotka plyšová Liška. Liška bude, především dětem, vysvětlovat, jak se mají a nemají chovat v přírodě.

Ráda bych se i dále účastnila DofE akcí a s DofE  spolupracovala jako ambasadorka. Také bych chtěla poděkovat paní profesorce Martínkové za její pomoc a podporu, díky které se nám podařilo úspěšně dokončit všechny tři úrovně.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

plk. Bedřich Krátkoruký

Plk. letectva i. m. Bedřich Krátkoruký (8. 10. 1913-15. 1. 1943), vynikající pilot a stíhací eso RAF v době 2. světové války, studoval na naší škole ve 30. letech 20. století.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První číslo Besed Času,

Leden 1903

První číslo Herbenových Besed Času, jež vyšlo pod titulem Slezské číslo

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.