Ptačí expedice do Jizerských hor

Ptačí expedice do Jizerských hor

Dne 12.05. jsme s plnými krosnami vyrazily na DofE expedici do Jizerských hor. V osm hodin jsme nasedly na vlak a o hodinu a pul pozdeji jsme dorazily do Harrachova, kde naše výprava začala. První den nás čekalo krásných deset kilometrů podél Jizery, které jsme ušly v mimořádném čase. Turistický přístřešek, v kterém jsem přespávaly, se nacházel za Karlovským mostem a za polskými hranicemi. Zadělaly jsme těsto na indiánský chléb a dokonce se i otužovaly.

Druhý den ráno jsme doplnily zásoby vody, uvařily si instantní kaši a vyrazily na náročnou cestu. Čekalo nás 20 kilometrů a zdaleka jsme nešly po rovince. Každopádně naší náplní pro tento den bylo pilné studium na ročníkové zkoušky a obdivování krajiny. Ani tentokrát jsme se nevyhnuly otužování a v Černém potoce si nesmočily jen nohy. Naštěstí se náš další přístřešek nacházel nedaleko a po chvíli jsme dorazily k Holubníku - sedlo. K večeři jsme si uvařily zasloužené těstoviny s tuňákem a šly brzy spát, abychom nerušily lesní obyvatele, na jejichž území jsem nocovaly. 

Poslední den jsme se rozhodly si přivstat a vyrazit už ve 4 hodiny ráno, abychom na Holubníku zastihly východ slunce. Východ nám velmi zpříjemnil ráno a snídani - kupované záviny. Měly jsme spoustu času, a tak jsme u Holubníku zůstaly ještě dlouho a hrály hry. Cesta šla hladce, v podstatě celou dobu jsme klesaly, nabíraly vodu ze studánek a užívaly si příjemné počasí. Okolo času oběda jsme ovšem zjistily, že jsem se ztratily a nemohly se na vytištěné trase najít. Naštěstí jsme vše zvládly a úspěšně se setkaly s učiteli. Nakonec jsme zjistily, že jsme místo 10 kilometrů šly kilometrů 18, celkem tedy 50 km, ale díky vyprázdněným krosnám se nám šlo lehce. Z Oldřichova v Hájích jsme vlakem odjížděly v pět hodin a pomalu začaly plánovat zlatou expedici.

 

Emma Nejmanová

+

Luisa Anna Hofmanová

Zuzana Klazarová

Zuzana Krejzarová

Ema Lojková

Eliška Schwarzová

 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Petr Říha, akademický malíř

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 12. 11. 1953 v Nymburce. Poté studoval na VŠUP v Praze – v textilním ateliéru u prof. B. Felcmana.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Důlní neštěstí

2. duben 1903

Při důlním neštěstí v uhelném dole Königin Luise v Horním Slezku zahynulo 30 horníků.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.