45. ročník celostátní přehlídky SOČ v Plzni

45. ročník celostátní přehlídky SOČ v Plzni

Ve dnech 15.-16. června 2023 se již po čtyřicáté páté konala celostátní přehlídka prací Středoškolské odborné činnosti. Tentokrát to bylo v Plzni a hostitelsku školou se stalo Gymnázium Luďka Pika.  Za naši školu se tohoto klání zúčastnilo pět studentů, vlastně už absolventů, a to Přemysl Černý, Kateřina Příbramská a Anna Radochová z  8OA, Petra Kameníková a Kristýna Prokešová z 8OB.

Z krajského kola  kromě těchto studentů postoupil i Leo Votoček, ale ten se nakonec akce nezúčastnil. Do licitace, tedy možnosti postupu do Plzně, se dostaly i práce Anny Vávrové a Tadeáše Ďurčanského z 8OB.

Probojovat se do Plzně nebylo jednoduché, protože komise od školních přehlídek až po ty krajské hodnotily 1 216 prací v 18 oborech, a obhajoby a prezentaci těch nejlepších jsme měli možnost vidět právě zde. 

Tento rok můžeme považovat za úspěšný, protože jsme obsadili 4. a 5. místo. 

Obor č. 2 Fyzika (Název práce: Vlastnosti nově syntetizovaných kapalných krystalů) ANNA RADOCHOVÁ - 5. místo + zvláštní cena: Širší nominace na účast v zahraniční soutěži

Obor č. 8 Ochrana a tvorba životního prostředí (Název práce: Vliv managementových zásahů na hadcovou vegetaci v NPP Hadce u Želivky) KATEŘINA PŘÍBRAMSKÁ - 10. místo

Obor č. 9 Strojírenství, hutnictví a doprava (Název práce: Stavba kvadrocyklokoptéry) PŘEMYSL ČERNÝ - 12. místo

Obor č. 12 Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie (Název práce: Holocaust v dětské literatuře)  PETRA KAMENÍKOVÁ - 4. místo

Obor č. 14 Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času (Název práce: Židovství a holokaust očima druhé generace přeživších) KRISTÝNA PROKEŠOVÁ  - 11. místo

Děkujeme všem za reprezentaci školy.

Příští rok se celostátní přehlídka bude konat v Pardubicích.

V oboru č. 14 Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času ocenila odborná porota 1. místem Amálii Tesařovou (Název práce: Kuráž! Témata západoněmeckého feministického tisku v sedmdesátých letech 20. století) z Gymnázia Na Zatlance v Praze, která navštěvovala naši školu do kvarty.

POSTŘEHY A DOJMY NAŠICH STUDENTŮ ZE SOUTĚŽE:

Musím říct, že v mém oboru byla spousta výborných prací, se kterými se nemohu rovnat. Částečně to asi bude i tím, že spolusoutěžící byli z nějaké odborné školy. (PČ)

Překvapily mě rozdíly v cenách u jednotlivých oborů. Fyzika a obecně technické obory měly oproti humanitním vědám nebo biologii daleko větší ocenění. To je velice smutné. Kladně hodnotím konstruktivní kritiku, které se mi od některých porotců dostalo, a to, že to byli  lidé, kteří oboru opravdu rozumí. Také práce ostatních z mého oboru byly velice zajímavé, jen ve formátu krátkých pěti minut nebyla možnost do nich pořádně nahlédnout. Velikým plusem byla jízdenka na MHD, kterou jsme využili k tomu, abychom si prohlédli Plzeň. Je to příjemné město s mnoha pěknými místy. (KP)

Pro mě bylo velmi inspirativní vidět ostatní studenty zapálené do svých prací. Nejvíce to bylo patrné na výstavě posterů, která byla v sobotu odpoledne po obhajobách. Tam si člověk mohl prohlédnout různé práce napříč obory a doptat se jejich autorů na různé podrobnosti. I přitom jsem se spřátelila s dalšími lidmi a získala kontakty do budoucna, což vidím jako velký přínos. 

 

Zde najdete statistiku účasti a úspěšnosti naší školy v soutěžích SOČ na úrovni Středočeského kraje a ČR.

Jakou měli naši studenti v Plzni konkurenci a jak v ní obstáli je patrné z Výsledkové listiny 45. CP SOČ.

Zobrazeno: 1887x

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.

Prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc. (*1952), znalec dějin pedagogiky a alternativních pedagogických směrů, zabývající se i hodnocením kvality pedagogických procesů, poradce několika ministrů školství, vysokoškolský učitel a akademický pracovník pardubické univerzity na Gymnáziu Nymburk maturoval v roce 1972 ve třídě 4.C.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smetanovy opery v Národním divadle

12. květen 1903

U příležitosti výročí úmrtí Bedřicha Smetany (†12. 5. 1884) uvedlo Národní divadlo v Praze pod taktovkou Karla Kovařovice cyklus Smetanových oper, jimiž počíná skutečná česká národní opera. 

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.