Bronz z KK Geologické olympiády 2019

Bronz z KK Geologické olympiády 2019

Ve třetím ročníku, kdy se Geologická olympiáda (GeO) koná v celostátním rozsahu, jsme poprvé v krajském kole dosáhli na cenné kovy (v tomto případě tedy alespoň na cennou slitinu...). Anna Vávrová z 4KB vybojovala v těžké konkurenci kategorie A (ZŠ) v berounském Muzeu Českého krasu krásný bronz. Naši ostatní reprezentanti ze středoškolské kategorie B takto úspěšní nebyli. Potěšilo samozřejmě umístění dvou z nich alespoň v první desítce pořadí výsledků.

8. dubna 2019 do Berouna vyrazila na KK GeO sedmičlenná výprava nymburského gymnázia, složená ze šesti postupujících soutěžících z OK a pedagogického doprovodu v osobě pana prof. Soukupa. Cesta přes ranní Prahu po brzkém vstávání probíhala poměrně klidně a to i když jsme jeli v důsledku výluky jinou do cílové stanice tratí. Zpáteční cesta byla naproti tomu ve znamení zpoždění, improvizace při volbě náhradního spoje a při přestupech a z toho vyplývající nervozity. Přesto dopadla šťastně, až na to, že nás připravila o více minut života, než jsme plánovali.

Berounské muzeum bylo v zavírací den celé k dispozici pro soutěž. Studenty čekalo vyplňování náročných testů z geologie a paleontologie a tentokrát jen 25 vzorků hornin, minerálů a zkamenělin k určení. Nesnadné úkoly ulehčovalo pohoštění, které muzeum pro soutěžící i doprovod štědře zajistilo, stejně jako vloni. Napínavé čekání na výsledky naší velice početné výpravy nám muzejní geolog a hlavní organizátor KK v jedné osobě: Mgr. Pavel Bokr zpříjemnil prezentací o možnostech využití geografických informačních systémů a databázových programů v geologii a příbuzných oborech. Při vyhlašování si především medailisté, nakonec ale vlastně úplně všichni zúčastnění, mohli vybrat a odvézt mineralogické vzorky a malého trilobita k tomu. Zajímavostí je, že diplomy a ceny předávala starostka města Berouna, která je profesí rovněž geoložka.

Zejména úspěch Aničky Vávrové, která se na hodinách biologie až letos začala geologii a příbuzným oborům věnovat do hloubky, má před sebou geologický kurz a další témata bude probírat i v zeměpise, může v následujících ročnících znamenat další medaile. Zároveň bychom ocenili, kdyby se do soutěže také zapojilo více účastníků, zejména z nižších tříd. Ve středoškolské kategorii se nejlépe umístil Jakub Furgalák z 6XA (8.) a Tomáš Válek z 6XB (10.). Nutno ještě dodat, že béčková sexta byla v nevýhodě, poněvadž se na geokurz chystají teprve v červnu, zatímco áčko a 2A už ho absolvovaly na podzim 2018. Děkujeme za upřímné soutěžní nasazení všem sextánům a věříme, že je příprava i soutěž sama obohatila o cenné zkušenosti.

Souhrnné výsledky KK GeO 2019 pro Středočeský kraj
Fotodokumentaci pořizovali zaměstnanci Muzea Českého krasu v Berouně (prvních 5 fotek). Ostatní snímky jsou od Františka Kadrmase (6XA). Další záběry lze prohlížet ve FOTOARCHIVU akce.

GeO vyhlašuje Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v Brně (Ústav geologických věd) ve spolupráci s Českou geologickou službou, PřF UK v Praze a Asociací muzeí a galerií ČR, z. s. Je to předmětová soutěž ve znalostech z geologických disciplín s cílem napomáhat výuce o neživé přírodě, vyhledávat talentované žáky, systematicky je podporovat a rozvíjet jejich odborný růst. V důsledku je záměrem organizátorů samozřejmě rovněž podnícení či oživení zájmu o studium oboru geologie na vysokých školách.

Předmětové komise BIO a ZEM

Zdroj: Webové stránky Geologické olympiády

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Vojtěch Kerhart

Absolvoval v roce 1910.

Narodil se 4. 7. 1892 v Poděbradech. Architekt, přítel a spolupracovník Bedřicha Feuersteina.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

10. květen 1903

Rakouský výnos stanovil, že innsbrucká univerzita zůstane německá. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.