EXPO Science AMAVET 2023 - krajské kolo v Pardubicích

EXPO Science AMAVET 2023 - krajské kolo v Pardubicích

Naše gymnázium zastupovala 16. - 17. března 2023 v rámci 15. ročníku soutěže EXPO Science AMAVET na krajském kole čtveřice maturantů, kteří zde prezentovali své výzkumy. Stejné, jako už v úterý uplatnili i v rámci SOČ. Dva z nich byli vybráni k postupu do národního kola, které se uskuteční 5. dubna v Praze.

Současně s KK EXPO Science AMAVET pro Pardubický kraj probíhala v Kongresovém centru IDEON i krajská přehlídka Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. Zde šlo o vědecké prvotiny žáků základních škol. Naši středoškoláci byli jako mimokrajští posuzováni samostatně (žádní středoškoláci z našeho kraje z jiných SŠ ani gymnázií se k vlastní škodě do soutěže nepřihlásili) a dosáhli jsme postupu na republikovou úroveň dokonce u poloviny našich soutěžících.

Z nymburského gymnázia do Pardubic na soutěž přijel Bedřich Brynych (8OA) se svým projektem stratosférického balónu, nazvaného oficiálně "Dotkni se vesmíru". Jeho spolužák Přemysl Černý (8OA) dovezl a předvedl svůj prototyp dronu - kvadrocyklokoptéry. Tadeáš Ďurčanský (8OB) seznámil hodnotící porotu i další zájemce se svým výzkumem na Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR v rámci Otevřené vědy, kde se zabýval vývojem nových luminofor pro použití do technologií bílých laditelných světel na bázi svítivých diod LED. Jediná naše zástupkyně krásnější poloviny lidstva z naší školy Anna Vávrová (8OB) zkoumala Anizotropii magnetické susceptibility hornin v laboratoři a přírodě. Rovněž ona dojížděla na Akademii věd v programu Otevřená věda na Geofyzikálním ústavu AV. Právě A. Vávrová a T. Ďurčanský budou v soutěži AMAVET pokračovat v národním kole. K postupu jim blahopřejeme.

Soutěž, konanou každoročně na více místech, organizuje Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, z. s. Ve Středočeském kraji ovšem AMAVET nevyhlašuje ani okresní ani krajské kolo, nicméně umožňuje, aby Středočeši přijeli rovnou na krajskou přehlídku Pardubického kraje v roli hostů.

Cílem soutěže je:

1. Podněcovat co nejvíce talentovaných středoškoláků prostřednictvím řešení konkrétních vědeckýcha technických projektů k odhalování a rozvíjení tvůrčích schopností a schopnosti svoji práci prezentovat odborné i široké veřejnosti.

2. Napomáhat k vyhledávání talentů v oblasti vědy a techniky a zpřístupňovat jim vědecká a výzkumná pracoviště i laboratoře vysokých škol.

3. Umožňovat co největšímu počtu talentovaných středoškoláků další odborný růst formou účasti na specializovaných aktivitách v ČR i zajišťováním individuální i kolektivní účasti na odborných akcích v zahraničí.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1956.

Narodil se 23.1 1939. Absolvoval Fakultu strojního inženýrství ČVUT v Praze. Během studia byl pedagogickým asistentem.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

2. listopad 1903

Došlo k dohodě ve španělské stávce horníků: 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.