Mistrovství světa juniorů volných leteckých modelů

Mistrovství světa juniorů volných leteckých modelů

Ve dnech 28. července – 3. srpna 2014 se v rumunském městě Salonta konalo mistrovství světa leteckých modelářů. Velkého úspěchu dosáhl náš student František Zajíc, který obsadil spolu s družstvem reprezentujícím ČR v kategorii F1A skvělé 2. místo!

Velká gratulace! Přečtěte si reportáž!

Do rumunské Salonty na MS jsme vyrazili ráno v pondělí 28. 7. 2014 ve 4:30. Necelých deset hodin cesty ubíhalo dobře, jen ta naše D1 nic moc, a tak jsme asi ve 14 hodin dorazili na letiště nedaleko Salonty (10 km). Podobně tak naši kolegové. Ti se jeli do Salonty nejdříve ubytovat, a potom přijeli na letiště trénovat. My jsme to obrátili, nejdříve trénink a potom ubytování.

Na úterní ráno jsme si naplánovali ještě trénink kategorie F1A, abychom si zkusili přibližné podmínky pro soutěžní lety. Potom od 10:00 hodin byla naplánována pro český tým přejímka modelů. Všechny naše modely byly zaevidovány a přijaty pro MS. Potom v penzionu jsme si dali oběd, většinou ještě všichni z vlastních zásob. Potom byl naplánován trénink pro kategorii F1B. „Áčkaři“ využili tento čas k regeneraci sil pro středeční závod. V podvečer bylo slavnostní zahájení mistrovství v místní tělocvičně a po něm porada trenérů.

Středa 30. 7. 2014 nastal den „D“ pro kategorii F1A. Kluci si zvolili pořadí, v kterém budou chodit v každém kole na start. První Daniel Rössler, druhý Václav Papež a třetí František Zajíc ml. Počasí bylo přibližně stejné jako při úterním tréninku, pod mrakem, vítr tak 3 m/s. První kolo se letělo od 7:00 do 8:00 na prodloužené maximum 210 sekund. Malé zaváhání Fandy, ale dalo to, všichni zapsali 210 sekund. Druhé kolo již standardně na 180 sekund. Bylo stále zataženo, žádné výrazné stoupavé proudy vzduchu, ale opět všichni ulétli maximum. Třetí kolo bylo osudné pro Fandu, nepovedlo se mu najít ten správný vzduch a ulétl jen 139 sekund. Dáda i Venda letěli maximum. Ztráta docela velká, ale musíme bojovat dále. Ve čtvrtém kole už to jak my říkáme „začalo nosit“. Mraky se rozplynuly, svítilo sluníčko a začaly se tvořit stoupavé proudy. Všichni tři kluci umějí modely dobře „vodit“ na vlečné šňůře a tak ty „stoupáky“ hledat. Letí všichni maximum. Stejně tak páté i šesté kolo. V sedmém a posledním kole si vybral svůj díl smůly Vašek, který zaletěl jen 135 sekund. Je dobojováno, „plný“ zůstal jen Daniel, který postoupil do večerního rozletu. Balíme modely a jdeme zjišťovat, jak kluci dopadli. Velké překvapení a radost – v družstvech jsme na 2. místě. Odjíždíme se občerstvit a osprchovat. Večerní Dádův rozlet je naplánován na devatenáctou hodinu. Bude mít ještě dalších jedenáct soupeřů, kterým se také povedlo nalétat plný počet sekund. První kolo rozletu na pět minut. Danielovi se daří, letí maximum a stejně ještě dalším čtyřem. Druhé kolo rozletu se letělo na 7 minut v 19:45. Daniel zalétl se svým modelem čas 4 minuty a 26 sekund. Bohužel to stačilo jen na nevděčné 4. místo. Přesto je šťastný a my také.

 

Kategorie F1A – 50 účastníků, 21 družstev

Daniel Rössler – 4. místo

 

František Zajíc – 16. místo

Václav Papež – 18. místo

V týmech 2. místo

Čtvrtek 31. 7. 2014 je soutěžní den pro kategorii F1B. Soutěž byla posunuta oproti plánu, protože pršelo a stěhovali se startoviště kvůli směru větru. První kolo bylo letové maximum prodlouženo o jednu minutu, takže na 240 sekund, bohužel nikdo z našich ho nenalétl. Bylo stále zataženo, ale už neprší, vítr fouká 2-3 m/s. Jenže se vítr otočil jiným směrem a je nutné opět přesunout startoviště. Odletělo se další kolo, v kterém maximum nalétl pouze Venda. Potom se opět stěhují startoviště. Tak už to vydrželo do konce soutěže. Potom také vysvitlo sluníčko, jen vítr, ač ne moc silný, se stále točil. Unášel modely za vodní kanál, který jsme museli dlouze obcházet po mostě. Venda potom létal spolehlivá maxima. Péťa s Ondrou zapsali na střídačku každý dvě maxima a v ostatních letech jim nějaké ty sekundy chyběly. Sedmé kolo skončilo, kluci sbalili své modely a jdeme se podívat, jak to dopadlo.

Kategorie F1B – 31 účastníků, 13 družstev

Václav Papež – 14. místo

Ondřej Dvořák – 24. místo

Petr Novotný – 25. místo

V týmech 6. místo

Pátek 1. 8. 2014 – soutěžní den pro kategorii F1P, v které nemáme zástupce. Po vydatném spánku jsme nakoupili maso na večerní grilování. Volný den využíváme k výletu do termálních bazénů v nedaleké vesnici. Největší osvěžení nám ale dávají studené sprchy u bazénů. Malá oslava s grilováním se protáhla až do ranních hodin.

Tak jsme si v sobotu opět trochu přispali a pro velký úspěch si zopakovali termální bazény. Večer bylo slavnostní vyhlášení opět v místní tělocvičně. Potom banket ve vzdálenějším městečku.

V neděli jsme se rozjeli ke svým domovům.

 

 

http://www.frmd.ro/Fai%20Events/2014/eUROPEAN/F1A/final.htm

http://www.frmd.ro/Fai%20Events/2014/eUROPEAN/F1B/Final.htm

http://www.frmd.ro/Fai%20Events/2014/eUROPEAN/F1P/final.htm

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MgA. Josef Krofta

prof. MgA. Josef Krofta (30. 3. 1943-18. 3. 2015), divadelní režisér, loutkoherec a vysokoškolský pedagog, držitel prestižní Ceny Thálie za celoživotní mistrovství, absolvoval v roce 1960.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Stávka na dráze

6. dubna 1903

Všeobecná stávka železničářů v Nizozemsku

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.