Není důležité vyhrát, ale dostat se domů!

Není důležité vyhrát, ale dostat se domů!

Ve čtvrtek 20. 11. 2019 se tříčlenný tým našeho gymnázia ve složení Matěj Piller, 4A, Zuzana Šaldová, 7MB a Jiří Hylmar, 6XA zúčastnil republikového finále, respektive mezinárodního finále XXVIII. ročníku  dějepisné soutěže gymnázií České a Slovenské republiky.

Účast ve finále vybojovala v březnu v krajském kole trojice Jan Holý, Pavel Souček (dnes již naši absolventi) a Matěj Piller.

Soutěž prověřovala orientaci 75 týmů v dění u nás a na Slovensku v období 1978 – 1992. Otázky se týkaly politiky, sportu, vědy i kultury. Soutěž měla čtyři kola. Mezi úkoly patřilo vybrat správnou odpověď, doplnit text, poznat osobnosti, fotografie přiřadit k datům, poznat znělky, zpěváky, odpovědět na otázky, které jim ve videu položily významné osobnosti z doby sametové revoluce nebo současné politické reprezentace).

Otázky do soutěže připravovali odborníci na historii, s nimiž se studenti v Chebu i setkali. Pozdravili je další osobnosti, jako je například slovenský velvyslanec v ČR Peter Weiss, český velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý, místopředseda Senátu PČR Milan Štech, český politik a aktivista Jan Ruml, poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra.

Na předních místech jsme sice neskončili, ale musíme dát za pravdu jednomu z hostů, který řekl, že všichni účastníci soutěže jsou vítězi. Z a tu námahu i čas, který naši studenti přípravě na soutěž věnovali, to opravdu stálo. Měli jsme možnost zažít slavnostní atmosféru, perfektní organizaci ze strany chebského gymnázia v čele s Miroslavem Stulákem, setkat se s různými osobnostmi, odvézt si odbornou literaturu, získat nové zkušenosti i motivaci do dalšího ročníku.

Zklamání týmu, zejména ze třetího kola, trochu zmírnily dopravní komplikace na cestě domů – dopravní zácpa v Praze a mimořádná událost na železnici. Kluci si nakonec říkali: „Ještě že jsme nic nevyhráli. Aspoň nám odpadly starosti, jak to dopravit domů.“ Vystupovali jsme totiž z autobusu radši na Hradčanské a jeli na hlavní nádraží metrem. Pak jsme se ještě museli přemístit na Masarykovo nádraží, abychom se dostali z Prahy domů...

Zde je odkaz na zpravodajství České televize: https://dsgymn.gymcheb.cz/?page_id=1512

Zobrazeno: 4309x

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Hana Burianová

Hana Burianová (*1986), rozená Miškovská, někdejší tisková mluvčí prezidenta Miloše Zemana, maturovala na Gymnáziu Nymburk v roce 2005.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Stávka na dráze

6. dubna 1903

Všeobecná stávka železničářů v Nizozemsku

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.