Okresní kolo Zeměpisné olympiády 2022

Okresní kolo Zeměpisné olympiády 2022

Z online okresního kola, kde za naši školu soutěžilo osm mladých geografů a dvě mladé geografky, postupuje do krajského kola pětice z nich. Jsou to v kat. B D. Křenek a F. Kubálek (oba 2SB), v kat. C M. Kubečka (4KA) a v nejvyšší SŠ kategorii D osvědčený matador P. Vilímek (8OA) a také F. Vlasák (8OA). OK ZeO se na okrese Nymburk zúčastnilo celkem 10 škol, z nichž jsme na počet medailí (který se letos přesně rovná i počtu našich postupujících) o jednu zvítězili před GJP Poděbrady. (Nesporně k tomuto výsledku přispěl fakt našeho dvojnásobně většího počtu tříd na nižším gymnáziu, než má sousední poděbradské.)

Okresní kolo Zeměpisné olympiády proběhlo online 23. 2. 2022 prostřednictvím Informačního systému Masarykovy univerzity v Brně (IS MUNI). Ze školního kola mohli v každé ze čtyř kategorií postoupit až tři nejlepší soutěžící (v kategorii A jsme ale měli ve ŠK jen Kateřinu Kammovou jako jedinou). Ti, kteří pro nemoc, lyžařský zájezd nebo covidovou karanténu nemohli v řádném termínu soutěžit, mohli a využili náhradní termín o týden později. Krajské kolo se bude konat 30. 3. 2022 opět online přes IS MUNI. Informace ke KK ZeO 2022, propozice KK ZeO 2022.

Všem soutěžícím děkujeme za vzornou reprezentaci školy na okresní úrovni, postupujícím gratulujeme k dosaženému výsledku a přejeme další úspěchy v krajském kole. Diplomy pro 1.-3. příčku v každé kategorii jsou naskenovány níže.

Tabulka umístění našich mladých geografů v OK ZeO 2022

Jméno a příjmení Třída Kategorie Body celkem Pořadí
Kammová Kateřina 1PB A  64 6.
Křenek David 2SB B 85,75  1. POSTUP
Kubálek Filip 2SB B 83,25  2. POSTUP
Hronek Kryštof 2SA B 63,75 

8.

Kubečka Matyáš

4KA

C 84,8  2. POSTUP
Valentová Žaneta 4KB C 82,1  5.
Holas David 4KB C 80,7  7.
Vilímek Petr 8OA D 79,5  1. POSTUP
Vlasák František 8OA D 69  3. POSTUP
Rasocha Hynek 3A D 49,25  6.

 

Zeměpisná olympiáda (ZeO) je každoroční celostátní zeměpisná soutěž pro žáky 2. stupně základních škol a školy střední. Letos probíhá už její 24. ročník. Umožňuje všem zájemcům o zeměpis poměřit síly, znalosti a dovednosti s ostatními, kteří se i ve volném čase zeměpisem také zabývají, rádi cestují a poznávají tuzemsko i cizí země a zároveň se snaží porozumět fungování krajinné sféry naší planety. Soutěž probíhá ve čtyřech kolech: školním, okresním, krajském a celostátním (jen pro kat. C a D). Zatímco školní kola si organizují školy samy, vyšší kola, počínaje kolem okresním, mají již jednotná zadání vypracovaná celostátním odborným garantem soutěže. V tomto ročníku je garantem ZeO opět Geografická sekce PřF UK v Praze, zastoupená RNDr. Jakubem Jelenem, Ph.D., a také samozřejmě Česká geografická společnost, z. s.

ZeO je vypsána v těchto kategoriích: A (prima 8letého gymnázia), B (sekunda 8letého gymnázia), C (tercie a kvarta 8letého gymnázia) a D (ročníky vyššího gymnázia, tj. kvinta až oktáva a všechny ročníky čtyřletého studia). V přijímacím řízení na geograficky zaměřené obory vysokých škol některé univerzity promíjí přijímací zkoušky těm řešitelům ZeO, kteří dosáhli v celostátním, popř. krajském kole dobrého umístění.

Za předmětovou komisi ZEM: Mgr. Miroslav Soukup, předseda

Přílohy:

Výtah z výsledkových listin OK ZeO 2022 pro okres Nymburk (včetně přehledu o bodovém zisku v jednotlivých částech soutěže)

Stránka s originálními výsledkovými listinami po jednotlivých okresech Česka

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Půl století působil na nejvyšší úrovni střídavě jako hráč a trenér basketbalu a jako expert při OSN.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Uvěznění Poláků

26. duben 1903

Carské úřady uvěznily ve Varšavě 82 Poláků za účast v národní demonstraci.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.