Okresní kolo Zeměpisné olympiády 2023

Okresní kolo Zeměpisné olympiády 2023

Z okresního kola, kde naši školu reprezentovalo nakonec devět geografů a geografek, postupuje do krajského kola čtveřice z nich. Jsou to v kat. A A. Lounek (1PB) a M. Štěpánová (1PA), v kat. C D. Ocelák (3TA) a v kat. D M. Kubečka (5QA). Mezi velkým množstvím soutěžících (přes 120 přihlášených) jsme si napříč kategoriemi vysloužili 6 medailí (a stejně jako loni na medaile o jednu přečíslili GJP Poděbrady, odkud ovšem postupují také čtyři na kraj). Organizace i práce v porotě byla kvůli více než dvojnásobnému počtu účastníků náročnější, ale zvládli jsme ji  i tak.

Okresní kolo Zeměpisné olympiády proběhlo na nymburském Hrabalově gymnáziu ve středu 22. 2. 2023. Ze školního kola mohli v každé ze čtyř kategorií postoupit až tři nejlepší soutěžící. To je trojnásobně více, než v letech před covidovou pandemií, kdy se soutěž naposledy konala prezenčně. Bez zajímavosti není ani to, že v pětičlenné hodnotící porotě zasedli letos čtyři absolventi naší školy (různého věku a pracující jako pedagogové na různých základních a středních školách Nymburska). Z okresního do krajského kola se vypraví vždy dva nejlepší soutěžící z každého středočeského okresu. Krajské kolo se bude konat ve středu 29. 3. 2023 na Kladně ve 4. ZŠ v Norské ulici.

Všem soutěžícím děkujeme za vzornou reprezentaci školy na okresní úrovni, postupujícím gratulujeme k dosaženému výsledku a přejeme další úspěchy v krajském kole. Diplomy pro 1.-3. příčku v každé kategorii budou ještě rozeslány, stejně jako knižní poukázky - tradiční ceny pro medailisty. Na naše nejlepší čekají také kázeňské pochvaly a na konci roku i mimořádná stipendia. Z toho je evidentní, že dělat v konkrétním předmětu i něco navíc, co není povinné, se prostě vyplácí.

Tabulka umístění našich mladých geografů v OK ZeO 2023

Jméno a příjmení Třída Kategorie Body celkem Pořadí
Lounek Alexandr 1PB A 80  1. POSTUP
Štěpánová Monika 1PA A 77  2. POSTUP
Hronek Šimon 1PA A 70  6.
Haasová Anna 2SA B 80  6.
Ocelák David 3TA C 82 2. POSTUP
Křenek David 3TB C 82  3.
Kubálek Filip 3TB C 72,5  5.
Kubečka Matyáš

5QA

D 74,5  1. POSTUP
Valentová Žaneta 5QB D 63,5  3.

Úplné výsledkové listiny OK ZeO 2023 pro okres Nymburk

Zeměpisná olympiáda (ZeO) je každoroční celostátní zeměpisná soutěž pro žáky 2. stupně základních škol a školy střední. Letos probíhá už její 25. ročník. Umožňuje všem zájemcům o zeměpis poměřit síly, znalosti a dovednosti s ostatními, kteří se i ve volném čase zeměpisem také zabývají, rádi cestují a poznávají tuzemsko i cizí země a zároveň se snaží porozumět fungování krajinné sféry naší planety. Soutěž probíhá ve čtyřech kolech: školním, okresním, krajském a celostátním (jen pro kat. C a D). Zatímco školní kola si organizují školy samy, vyšší kola, počínaje kolem okresním, mají již jednotná zadání vypracovaná celostátním odborným garantem soutěže. V tomto ročníku je garantem ZeO opět Geografická sekce PřF UK v Praze, zastoupená RNDr. Jakubem Jelenem, Ph.D., a také samozřejmě Česká geografická společnost, z. s.

ZeO je vypsána v těchto kategoriích: A (prima 8letého gymnázia), B (sekunda 8letého gymnázia), C (tercie a kvarta 8letého gymnázia) a D (ročníky vyššího gymnázia, tj. kvinta až oktáva a všechny ročníky čtyřletého studia). V přijímacím řízení na geograficky zaměřené obory vysokých škol některé univerzity promíjí přijímací zkoušky těm řešitelům ZeO, kteří dosáhli v celostátním, popř. krajském kole dobrého umístění.

Za předmětovou komisi ZEM: Mgr. Miroslav Soukup, předseda

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1951.

Narodil se 7. 9. 1932 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Proti sociálním demokratům

Pruský ministr práce prohlásil: „Když se dělník bude agitátorsky podílet na sociálnědemokratické propagaci mezi železničním personálem, bude okamžitě propuštěn. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.