Školní kolo Středoškolské odborné činnosti 2023

Školní kolo Středoškolské odborné činnosti 2023

V úterý 14. 3. 2023 se koná od 11:45 Školní kolo 45. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

Oficiálního zahájení v učebně č. 77 se zúčastní všichni soutěžící a předsedové komisí. Od 12:00 hodin pak začne ve stejné místnosti (a v dalších třech sousedních) dle programu a časového harmonogramu jednotlivých komisí školní přehlídka SOČ obhajobou první práce v pořadí. V každé místnosti bude obhajoby posuzovat trojčlenná komise složená z pedagogického sboru.

Školní přehlídka SOČ je veřejná. Pro žáky maturitních ročníků to je vlastně jakási generálka na obhajobu maturitní práce. Pro jejich mladší spolužáky zase možnost prezentovat výsledky stáže na odborném pracovišti. Od obhajob u maturity se přehlídka SOČ liší tím, že soutěžící nezná předem otázky, na něž bude odpovídat. Také pro komisi není podstatná specifikace práce (práce a obhajoba se posuzuje prostě tak, jak je napsána a před komisí prezentována). Každý soutěžící má 10 minut na to, aby představil svou práci, a dalších 5 minut na pro dotazy od komise a z publika. Na konci čtvrthodiny se soutěžící vystřídají, stejně jako i diváci, pokud se budou chtít přesunout do jiné učebny na obhajobu, která je více zajímá.

S ohledem na účast soutěžících, uvolnění učeben pro přehlídku a vyblokování učitelů do komisí budou mít 14. března všichni maturanti výuku jen do 11:25 hodin (do čtvrté vyučovací hodiny). Platí to i pro dva sočkaře z předmaturitního ročníku. Od maturantů, kteří nesoutěží, se očekává, že dříve než půjdou ze školy domů, zhlédnou minimálně tři obhajoby soček dle vlastního výběru. Jejich účast bude sledována na prezenčních listinách v učebnách. Ostatní ročníky VG se dle zájmu předem uvolní ze své výuky u třídních učitelů a u vyučujících, na jejichž hodině budou kvůli SOČ chybět (nezapočtená absence), a mohou dorazit a posílit řady diváků.

Středoškolská odborná činnost je prestižní soutěží, srovnatelnou s maturitní zkouškou nebo třeba státní závěrečnou zkouškou na vysokých školách. Proto mají soutěžící, komise i diváci dorazit ve společenském oděvu. Děkujeme předem všem za respektování zvláštní povahy této školní společenské akce a těšíme se na vaši návštěvu.

Vyhlášení výsledků školní přehlídky SOČ a oznámení, které práce postoupí na krajskou přehlídku do Kutné Hory, předchází porady komisí. Soutěžící si na výsledky a slavnostní předání účastnických listů zástupkyní pana ředitele počkají do velké přestávky v pátek 17. března. Slavnost, která letošní školní přehlídku SOČ uzavře, proběhne ve vestibulu školy za přítomnosti všech letošních sočkařů.

PaedDr. Helena Hantonová
Mgr. Radka Mlázovská
Mgr. Miroslav Soukup
školní garanti SOČ

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

plk. Bedřich Krátkoruký

Plk. letectva i. m. Bedřich Krátkoruký (8. 10. 1913-15. 1. 1943), vynikající pilot a stíhací eso RAF v době 2. světové války, studoval na naší škole ve 30. letech 20. století.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Eduard VII. indickým císařem

1. leden 1903

Poblíž Dillí se shromáždily davy lidí, aby mohly být přítomny chvíli, kdy bude král Velké Británie a Irska Eduard VII. vyhlášen indickým císařem. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.