Školní kolo Zeměpisné olympiády 2019

Školní kolo Zeměpisné olympiády 2019

Školní kolo Zeměpisné olympiády proběhlo 30. 1. 2019 (kategorie B a C se psala mimořádně až 4. 2. 2019 z důvodu nemoci a lyžařského zájezdu dotčených tříd). Uspěli a do okresního kola z něj postoupili tito mladí geografové: V kat. A Matyáš Kubečka (1PA), v kat. B Pavel Komora (2SB), v kat. C Linda Murčová (4KA) a v nejvyšší středoškolské kategorii D postupuje 5 nejlepších: Alexander Koukol (6XA), Petr Vilímek (5QA), Jakub Furgalák (6XA), Martin Laš (6XB) a Tereza Pazderová (8OB).

Souhrnná výsledková listina pro všechny kategorie je přístupná na cloudu. Všem řešitelům děkujeme za účast, oceňujeme jejich zájem a blahopřejeme postupujícím. Okresní kolo ZeO se na okrese Nymburk bude konat ve středu 27. 2. 2019 na naší škole. Propozice okresního kola jsou k dispozici.

STEJNĚ JAKO V LOŇSKÉM ROČNÍKU ZeO probíhá zároveň se ZeO i doplňková soutěž "O nejlepší mapu na geografické téma". Je vypsána pro účastníky kategorií C a D, kteří musí splnit tyto podmínky.

Zeměpisná olympiáda (ZeO) je každoroční celostátní zeměpisná soutěž pro žáky 2. stupně základních škol a školy střední. Umožňuje všem zájemcům o zeměpis poměřit síly, znalosti a dovednosti s ostatními, kteří se i ve volném čase zeměpisem také zabývají, rádi cestují a poznávají tuzemsko i cizí země a zároveň se snaží porozumět fungování krajinné sféry naší planety. Soutěž probíhá ve čtyřech kolech: školním, okresním, krajském a celostátním (jen pro kat. C a D). Zatímco školní kola si organizují školy samy, vyšší kola, počínaje kolem okresním, mají již jednotná zadání vypracovaná celostátním odborným garantem soutěže. V tomto ročníku je garantem ZeO opět Geografická sekce katedry sociální geografie a regionálního rozvoje PřF UK v Praze, zastoupená Mgr. Jakubem Jelenem, a také samozřejmě Česká geografická společnost, z. s..

ZeO je vypsána v těchto kategoriích: A (prima 8letého gymnázia), B (sekunda 8letého gymnázia), C (tercie a kvarta 8letého gymnázia) a D (ročníky vyššího gymnázia, tj. kvinta až oktáva a všechny ročníky čtyřletého studia). V přijímacím řízení na geograficky zaměřené obory vysokých škol některé univerzity promíjí přijímací zkoušky těm řešitelům ZeO, kteří dosáhli v celostátním, popř. krajském kole dobrého umístění.

Oficiální vyhlášení ZeO i platný Organizační řád ZeO jsou k dispozici na webové stránce věnované Zeměpisné olympiádě. Letošní ročník má také nový propagační leták.

Za předmětovou komisi ZEM: Mgr. Miroslav Soukup, předseda

Zdroj: Webové stránky Zeměpisné olympiády
Ke stažení
ikonaŠK ZeO 2019 - základní informace

Aktuální informace

Významní absolventi

P. Angelik František Fišer, OP

P. Angelik František Fišer, OP (4. 2. 1926-1. 2. 1983), teolog, historik, překladatel Bible, tramp s přezdívkou Rancher a zakladatel RANCHE 7D na úpatí Jedlové v Lužických horách, absolvoval v roce 1948.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Stávka na dráze

6. dubna 1903

Všeobecná stávka železničářů v Nizozemsku

Nejčtenější

09.09.2024

V pátek 6. 9. vyjela třída 1A na adaptační kurz do Rokytnice nad Jizerou. Doprovod nám dělala naše milá paní profesorka třídní Helena Hantonová, pan profesor Machurka a dvě moc šikovné lektorky, Ema Lojková a Eliška Schwarzová. My už jsme se mezi sebou tak nějak znali, přece jenom jsme spolu strávili pět dní ve škole, ale všichni jsme se těšili, co nám adapťák přinese.

celý článek
03.09.2024

Hned druhý den v novém šKolním roce se studenti sext, septim, oktáv, 2A, 3A a 4A vydali do nymburského kina na SLAM POETRY. Někteří věděli nebo tušili, co je čeká, jiní ne.

celý článek
01.09.2024

K první alumni besedě s významnými absolventy školy v novém školním roce - Petrem a Jaroslavem Novákovými, kteří dorazí ze Švédska (kam emigrovali v roce 1968) - zveme v pondělí 9. září 2024 od 18 hodin do Městské knihovny Nymburk v Palackého ulici.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.