Záplava medailí z krajské přehlídky SOČ 2017

Záplava medailí z krajské přehlídky SOČ 2017

Z krajské přehlídky Středoškolské odborné činnosti (SOČ) jsme do nymburského gymnázia letos přivezli šest medailí, z toho jednu bronzovou, dvě stříbrné a dokonce tři zlaté (včetně postupu všech vítězů do celostátního kola). Jde o historicky nejúspěšnější umístění v této soutěži a také nejvíce cenných "kovů", získaných letos na Kladně jednou zúčastněnou školou. Máme tedy mnoho důvodů k radosti z tohoto kolosálního úspěchu!

Na krajskou přehlídku studentských odborných prací vyrazila z Nymburka desetičlenná výprava, složená z osmi maturantů a profesorů Lenky Bubeníkové (školní garantky SOČ) a Miroslava Soukupa jako jejich doprovodu. Byla nejpočetnější za poslední roky, kdy jsme se začali této náročné a velmi prestižní soutěže opět po letech účastnit. SOČ probíhá letos již 39. ročníkem, bylo to po desáté, co krajské kolo Středočeského kraje pořádala Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie Kladno.

Cesta za medailemi začala už o šesté hodině ráno na nymburském nádraží. S rychlým přestupem v Praze jsme dorazili do statutárního města Kladna tentokrát poměrně včas před zahájením. Samotné obhajoby prací SOČ v učebnách dle soutěžních oborů probíhaly od 9.30 hodin až do oběda. Každý soutěžící měl asi 15 minut na to, aby komisi složené z odborníků představil svou práci a odpověděl na jejich fundované dotazy. Ve 14.00 se konalo společné vyhlášení výsledků na medailových pozicích a předání diplomů a odměn.

Jak trefně poznamenal předseda Ústřední komise SOČ PaedDr. Milan Škrabal, který zde byl jako host, už ve svém úvodním projevu při společném zahájení, v SOČ jsou vlastně všichni, kteří postoupili do krajského kola, již vítězové. Stanovení pořadí a zejména volba vítězné práce určené k postupu do republikové přehlídky za náš kraj, je vlastně vždy obtížným úkolem každé soutěžní komise.

Dali jsme si s kolegyní za cíl podpořit každého našeho soutěžícího při obhajobě naší přítomností v příslušné místnosti. Při 8 studentech to nebylo snadné ani, když jsme na to byli dva (někdy se obhajoby termínově překrývaly, nebo došlo ke zpoždění začátku některého vystoupení).

Letošní účast studentů naší školy v sočce byla odlišná od let předchozích tím, že se do ní zapojili výhradně maturanti. Dříve převažovaly spíše nižší ročníky vyššího a čtyřletého studia. V sočce všichni (až na jednu) zúročili a uplatnili své maturitní práce, které budou za měsíc podobně obhajovat ještě před maturitní komisí. A byly to práce rozmanité a zajímavé:

Na prvních místech a s postupem do celostátního kola SOČ 2017, konaného 16. až 18. června v Boskovicích, se umístili

  • v oboru 2 - Fyzika:  Dominika Tanglová (4A) s prací Jednočočkový dalekohled
  • v oboru 5 - Geologie a geografie:  Petr Červinka (4A) s prací Zaniklé rybníky na Nymbursku, vymezení někdejšího Chlebského a Bobnického rybníka
  • v oboru 10 - Elektrotechnika:  Fádi Kanout (8OB) s prací Stavba dronu

 

druhé místo (už bez postupu) vybojovali

  • v oboru 1 - Matematika a statistika:  Martina Šuková (8OB) s prací Matematika ve stavební praxi - mosty v ČR
  • v oboru 12 - Tvorba učebních pomůcek:  František Zajíc (8OB) s prací Co se nevejde do hodin fyziky

třetí místo obsadil

  • v oboru 2 - Fyzika:  Marek Raja (8OA) s prací Perovskitové sluneční články

Dále školu reprezentovali

  • v oboru 17 - Filozofie, politologie a další humanitní obory: Matěj Ballaty (8OA) s prací Existenční otázky v životě studentů Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce
  • v oboru 17 - Filozofie, politologie a další humanitní obory: Matěj Prášil (8OB) s prací Vodní koridor Dunaj - Odra - Labe

Všem sočkařům děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Kromě diplomů, jejichž skeny se můžete potěšit níže, je čekají ještě pochvaly a také mimořádná stipendia za práci pro školu nad rámec běžného studia. A také zkouška dospělosti, v níž jim přejeme hodně štěstí na otázky a držíme palce, aby uspěli "doma" v Nymburce podobně, jako dnes "venku" v největším městě Středočeského kraje.

Jednomu z postupujících byly díky umístění v sočce zcela prominuty přijímací zkoušky na jeho vysněný obor na vysoké škole a dokonce mu bylo navrch k tomu i přiznáno univerzitní stipendium. Fakulta prostě o úspěšné sočkaře stála. Zapojení se do SOČ, jak dokládá tento příběh, může někdy pomoci i tam, kde to nečekáme. A čas, úsilí a třeba i peníze do bádání a sepisování investované, se začínají pomalu vracet a zúročovat.

S výhledem na nadcházející jubilejní 40. ročník SOČ se těšíme, že mnozí letošní předmaturanti rovněž své právě se rodící maturitní práce do SOČ napřesrok přihlásí. Můžeme si přát, aby zavedený trend postupného většího zapojení naší školy do této soutěže, patrný v posledních letech, zůstal zachován. A doufáme, že to nebude nárůst jen kvantitativní, ale že to budou opět práce i kvalitně a pečlivě zpracované.

Zdroj: Webové stránky SOČ
Ke stažení
ikonaVýsledková listina KK SOČ 2017

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Josef Daniel Beneš

Mgr. Josef Daniel Beneš (*31. 7. 1941), evangelický duchovní a literát, který v roce 1969 odešel do exilu do Ženevy, organizátor táborových pobytů mládeže i zájezdů a seminářů o českých dějinách a kultuře pro Švýcary, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1958.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Proti sociálním demokratům

Pruský ministr práce prohlásil: „Když se dělník bude agitátorsky podílet na sociálnědemokratické propagaci mezi železničním personálem, bude okamžitě propuštěn. 

Nejčtenější

15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.