V Kirgby Stephen 2013

V Kirgby Stephen 2013

Ani pořádně nevím, kde mám začít. Jestli u toho, jak úžasná nám byla přidělena rodina, jak milí byli profesoři, kteří s námi jeli, jak krásná je anglická krajina, anebo jak bych se už teď chtěla strašně moc vrátit zpátky.

Mluví se tu o studentské výměně s Grammar School v městečku Kirkby Stephen. Deset studentů z naší školy s panem profesorem Sýkorou a paní profesorkou Weissovou mělo tu možnost být tam hosty na jeden krásný červnový týden.

Počkat, týden? Mě to ani jako týden nepřišlo, spíš jako pár minut, prožitých s úžasnými přáteli. Anebo zároveň, jako věčnost. Spousta nových přátel, krásných vzpomínek, nezapomenutelných zážitků a všechno tak krásně anglické!

O Angličanech se tak nějak všeobecně říká, že jsou uzavření, neprojevují tolik své emoce a v podstatě jen pijí čaj. Naši angličtí přátelé jsou toho přesným opakem. Již první den výměny jsme si připadali, jako bychom se od sebe ani neodloučili. Naše korespondenty všechno zajímalo, byla s nimi zábava, a tak nějak neměli chybu. Příjemným překvapením bylo také to, že se k nám přidal další english partner, který už se české výměny zúčastnil předtím, Joe. Takže nás bylo celkem 20, deset Čechů, šest Angličanů a čtyři páni profesoři.

Ve čtvrtek jsme navštívili jejich skvělou školu, hodiny matematiky, dějepisu, hudebky a především Sixth formers room, což je místnost pro starší studenty, kde můžou samovolně studovat, anebo, jak jsme poznali, dělat i cokoliv jiného. V ten den jsme také mohli poznat skvělou aktivitu, kterou jejich škola nabízí: Euphoric Circus. Jejich Youth Club - místo pro mladé, kde se můžou po večerech scházet, hrát hry, a dělat projekty na pomoc svému městu. To byl náš první den, a v tu chvíli jsem se rozhodla, že už odtamtud nikdy nechci odjet. Pátek, to byl den, kdy jsme vyjeli do slavného Yorku, railway museum, shopping, katedrála Minster of York, a naše českoanglická skupinka se začala natolik sbližovat, že když jsme potom šli spát asi tak v jednu hodinu v noci (protože se nám s Ellie prostě ještě nechtělo jít spát, a bylo toho tolik co probrat), tak se mi chtělo až brečet, jak jsem si za dva dny celou Anglii tak strašně strašně moc zamilovala. Celý víkend až do pondělí jsme strávili v Lake District se spoustou úžasných sportovních aktivit, anglických her, zábavných služeb v kuchyni a u vody. V úterý jsme jeli na takovou anglickou matějskou a večer do Campsite na rozlučku. A o středě už nechci nic psát, jinak bych musela znovu brečet. I love & miss you all. ♥

Anežka Literová

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Žaneta Peřinová

Mgr. Žaneta Peřinová (*1980), novinářka, redaktorka sportovního zpravodajství České televize, absolvovala v roce 1998.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

James Joyce

2. únor 1903

Irský spisovatel James Joyce (1882-1941) opustil ve dvaceti letech své domovské město Dublin a odešel do Paříže. Jeho hlavním problémem byl nedostatek peněz.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.