Historické osobnosti ve Frankofonním klubu

Historické osobnosti ve Frankofonním klubu

V prvních listopadových dnech měly některé skupiny studentů francouzštiny možnost vyzkoušet si hodinu francouzského jazyka trochu jinak. Realizovali jsme již pátou aktivitu frankofonního klubu. Lektory se opět stali studenti naší školy, tentokrát žáci 3TA, kteří si za úkol zvolili připravit prezentaci známých historických osobností pro nové studenty francouzštiny ze tříd 1PA, 1A a 5QB.

Michaela Bacílková, 3TA:

Ve dnech 1. a 3. listopadu jsme dostali my, žáci 3TA, skupina pod vedením paní profesorky Prokešové, za úkol připravit pro 1PA a 1A jejich první frankofonní klub. Zaměřili jsme se především na historické osobnosti, které jsou úzce spjaty s Francií. K tomuto rozhodnutí nás vedl dějepis ve francouzštině, který bude pro nás, všechny studenty s rozšířenou výukou tohoto jazyka na nižším gymnáziu, zahájen na vyšším gymnáziu. Vžili jsme se do pozic lektorů a předávali jsme zkušenosti našim spolužákům, kterých v budoucnosti určitě využijí. Jejich úkolem bylo přečíst (nám lektorům) popis francouzské historické osobnosti a určit, o koho se jedná. Zároveň jim byly rozdány pracovní listy představující jednotlivé osobnosti a tzv. Fiche de vocabulaire, kam si zaznamenávali slovíčka, kterým neporozuměli. Třídy se zapojovaly, jak nejlépe uměly a vydaly ze sebe to nejlepší. Podle ohlasů soudíme, že tento frankofonní klub měl úspěch a doufáme, že takových to aktivit bude v nejbližší době co nejvíce.

Vendula Siblíková, 1PA

V úterý 1. 11. 2011 si studenti z tercie A připravili pro nás, francouzštináře z primy A, jednu z aktivit frankofonního klubu. Přichystali si francouzský popis pěti slavných osobností, jako například Leonardo da Vinci, Johanka z Arku... Problém byl však v tom, že jsme ten francouzský popis měli přečíst - to ještě moc (skoro vůbec) neovládáme, ale jinak se nám to všem (doufám) líbilo.

Alexandra Birndtová, 1PA

V úterý 2. 11. se 2. hodinu konal frankofonní klub, který si pro nás připravila tercie A. Nejdříve jsme dostali od paní profesorky Prokešové slovníček na slovesa a podstatná jména, tam jsme si psali slovíčka, která jsme nevěděli. Pak pro nás bylo připraveno pět stanovišť, po kterých jsme chodili ve dvojicích. Na každém stanovišti nám dali papírek, který jsme obě/oba museli přečíst a terciáni nám opravovali výslovnost. Dole na papírku byla napsána francouzská slovesa v infinitivu. Tercie nám je přeložila a my je napsali do slovníčku.

V textu byly informace o známých francouzských osobnostech. Byli tam: Jeanne d´Arc (Johanka z Arku), Charles de Gaulle, Léonard de Vinci (Leonardo da Vinci), Marie Antoinette (Marie Antoaneta) a Marquise de Pompadour (markýza Pompadúr). Také jsme dostali papírek s fotkami osobností a psali k nim jejich jména.

Tato akce se nám všem velice líbila a užili jsme si ji!                                                

Žáci 3TA se přípravy a organizace ujali opravdu zodpovědně, sami připravili prezentace osob i pracovní listy a za tuto práci si zaslouží velkou pochvalu. Velký dík patří i účastníkům, kteří svým aktivním přístupem usnadnili terciánům jejich první roli učitelů.

Lucie Prokešová

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

JUDr. Václav Král

JUDr. Václav Král (29. 11. 1926-11. 5. 2021), jeden z nestorů české advokacie, lingvista, cestovatel a spisovatel, významný absolvent Reálného gymnázia v Nymburce v roce 1946, který nikdy na svou střední školu nezanevřel a byl až do své smrti v častém kontaktu jejím současným vedením.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Povstání v Makedonii

2. srpna 1903

Na den sv. Eliáše vypuklo povstání Makedonců proti Turkům. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.