27. leden – Mezinárodní den památky obětí holokaustu

27. leden – Mezinárodní den památky obětí holokaustu

Přesně před 70 lety, 27. ledna 1945, byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz – Birkenau. Na památku obětí, šesti milionů osob židovského původu, několika stovek tisíc Romů a Sintů, tisíců homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí, vyhlásilo Valné shromáždění OSN 27. leden jako Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Přímo v Auschwitz – Birkenau přišlo o život přes 1 milion lidí (některé zdroje uvádějí až 1 400 000 obětí). Další statisíce obětí mají na svědomí další tábory založené nacisty na okupovaném území Polska, např. Chelmno, Treblinka, Belzec, Majdanek, Sobibor a jinde.

Na našem gymnáziu se od září 2019 schází skupina studentů z 2SA, 3TA, 3TB a 5QB (Filip, Sofie, Luisa, Zuzka, Verča, Ema, Eliška, Michal, Lukáš, Tonička, Honza, Tomáš, Markéta a Kristýna) v Klubu moderní historie. V Klubu se právě tématem holokaustu zabýváme. Cílem našich setkávání bude zmapovat osudy některých bývalých studentů našeho gymnázia židovského původu. 

Zatím se seznamujeme se židovskou kulturou a tradicemi. Studovali jsme se podmínky Židů po vypuknutí druhé světové války. V rámci čtenářských dílen se navzájem inspirujeme prezentací přečtených knížek s tématem holokaust. Udělali jsme si výlet na židovský hřbitov v Kovanicích. Navštívili jsme Židovské muzeum, kde jsme se zúčastnili workshopu Hanin kufřík, ve škole jsme absolvovali workshop Ještě jsme ve válce. Přijela za námi na besedu paní Eva Benešová, která nám pomocí filmu Nenastoupili představila příběh své rodiny. Měli jsme možnost besedovat s panem Zdeňkem Tulisem, který se osobně přátelil s panem Nicholasem Wintonem a s námi se podělil o společné vzpomínky a zážitky. V nejbližší době nás čeká další cesta do Židovského muzea a workshop Vím, co se stalo a především je před námi naše vlastní aktivní badatelská práce.

A nesmíme zapomenout, i my jsme přispěli k připomínce Mezinárodního dne památky obětí holokaustu. Zapojili jsme se do Projektu krokus, kdy jsme na podzim vysadili cibulky krokusů a nyní čekáme, zda vykvetou.

Za jedno pololetí to je slušná porce, co říkáte? Teď nás již čeká větší práce v terénu.

 

Zpátky k Mezinárodnímu dni památky obětí holokaustu. I televizní stanice se nyní tématu hodně věnují. Kromě reportáží a besed s odborníky a pamětníky, zde je několik zajímavých tipů:

POSLEDNÍ DNY ANNY FRANKOVÉ (pondělí 27. 1. ČT2 15:50) – britský dokument; svědectví dívky, která dostala ke svým třináctým narozeninám deník, o skrývání její rodiny v Amsterodamu

DĚTI V TEREZÍNĚ A NESTVŮRA S KNÍRKEM (pondělí 27. 1 ČT2 17:20) - Ela Steinová, děvčátko v kočičím kostýmu, kterému se podařilo přežít, vzpomíná na dětství v terezínském ghettu a na inscenování dětské opery Brundibár

POSLEDNÍ CYKLISTA 1, 2 (pondělí 27. 1. ČT2 20:00) – dvoudílný český televizní film inspirovaný životními zážitky paní Evy Erbenové a kresbami paní Helgy Weissové-Hoškové; vlastní matka odloží nechtěné dítě jménem Klárka do sirotčince; adoptuje ji bezdětná židovská rodina, ale i u nás začnou platit norimberské zákony…

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

plk. Bedřich Krátkoruký

Plk. letectva i. m. Bedřich Krátkoruký (8. 10. 1913-15. 1. 1943), vynikající pilot a stíhací eso RAF v době 2. světové války, studoval na naší škole ve 30. letech 20. století.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel Eduard Weyr

23. červenec 1903

Zemřel Eduard Weyr (*21. 6. 1852), český matematik.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.