Bronzová příčka z republikového finále konverzační soutěže ve francouzštině

Bronzová příčka z republikového finále konverzační soutěže ve francouzštině

Dnes, v pondělí 29. května, proběhlo ústřední kolo konverzační soutěže ve francouzském jazyce. A podobně jako v posledních třech letech, i letos měla naše škola v ústředním kole svou zástupkyni. Do republikového kola se již po třetí za sebou probojovala naše studentka Tamara Kotyková. A i letos zaznamenala skvělý úspěch!

Tamara se do ústředního kola probojovala již před dvěma lety, v nejmladší kategorii AI, kdy zvítězila. Svůj úspěch zopakovala i v loňském roce, kdy se do ústředního kola probojovala v kategorii AII. A opět zvítězila. V letošním roce, coby žákyně kvinty, která má francouzštinu pátým rokem, již poměřovala svou jazykovou úroveň v kategorii BII, tedy v té nejvyšší, kde soupeřila se studenty až o dva roky staršími. A rozhodně se neztratila a potvrdila své jazykové dovednosti a předvedla svou lásku k francouzštině. A opět se zadařilo, přes složitost konverzačního tématu Tamara předvedla, že se jen tak nezalekne. Porota ohodnotila Tamařinu prezentaci třetím místem.

Zde bezprostřední reakce na předvedené vystoupení: "Bylo znát, že už to není pro úrověň základní školy. Byla tam potřeba sofistikovanější slovní zásoba a dokázat vyjmenovat synonyma a antonyma ke slovům, která jsem použila". A je vidno, že se dařilo.

Moc Tamaře gratulujeme. Děkujeme za dluhodobou reprezentaci školy a aktivní zapojení do všech našich frankofonních projektů. A nezbývá než popřát "bonne chance et bon courage" na další cestě s francouzštinou. Tamara byla přijata ke studiu na Lycée Alphonse Daudet v Nîmes.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Dr. Miroslav Lazna (Michael J. Lazna, Ph.D.)

Miroslav (Michael) Lazna, Ph.D. (1926-17. 1. 2005), poúnorový emigrant, agent CIA v NSR, kulturní antropolog, vysokoškolský učitel, konzultant na MZV USA a amatérský malíř, absolvoval Reálné gymnázium v Nymburce v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Vynález elektrokardiografu (EKG)

3. listopad 1903

Holanďan Wiliem Einthoven veřejně předvedl jím vynalezený elektrokardiograf.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.