Cena Příběhů bezpráví

Cena Příběhů bezpráví

Začátkem listopadu byly v pražské Lucerně předány Ceny Příběhů bezpráví. Letošními laureáty jsou Silvestra Chnápková, Zdeněk Dvořáček a Jiří Kvapil. Cenu uděluje každý rok studentská porota osobnostem, které aktivně vzdorovaly komunistickému režimu. Do letošní studentské poroty byla přizvána naše studentka Antonie Fraňková ze sexty B.

Jaká byla cesta studentky nymburského gymnázia do studentské poroty, přes vystoupení v České televizi až na slavnostní galavečer v Lucerně si můžete přečíst v následujících řádcích...

S naším projektem Po stopách rodiny Pickových jsme se dostali do finále ceny Gratias Tibi, kterou uděluje Člověk v tísni aktivním mladým lidem. Později nás kontaktovali s nabídkou stát se součástí studentské poroty Ceny Příběhů bezpráví a mně bylo hned jasné, že ji ráda přijmu. Zanedlouho jsem jela do centrály Člověka v tísni, abychom spolu s dalšími dvěma porotci vybrali tři laureáty, kterým udělíme toto ocenění za jejich boj proti komunistickému režimu. Vybírání nám trvalo téměř tři hodiny, ze sedmi silných příběhů jsme vybrali příběhy pana Kvapila, paní Chnápkové a pana Dvořáčka. Domů jsme odcházeli s pocitem, že jsme vybrali opravdu správně.

Na konci října se mi ozvali z Člověka v tísni, že by se mnou Česká televize ráda udělala rozhovor ve Studiu 6. Pozvání jsem přijala. Nakonec jsem nemusela přímo do studia a rozhovor jsme vedli online. Spolu se mnou vystupoval také pan Karel Strachota, ředitel vzdělávací organizace Jeden svět na školách.

Večer mě čekalo to nejdůležitější, předat cenu laureátům. Odpoledne jsem proto jela do pražské Lucerny na generálku, kde jsem se dozvěděla, jak celý večer proběhne, jaký je můj úkol a že se mnou bude cenu předávat předseda senátu, pan Miloš Vystrčil. Večer se opravdu vydařil, kromě tří statečných bojovníků proti minulému režimu získal cenu také mladý aktivista z Ukrajiny.

I když to zní jako klišé, znovu jsem si připomněla, kolik energie demokracie stála generaci našich rodičů a prarodičů a jak moc si každého z těchto bojovníků vážím. Kromě toho jsem měla tu čest tři z nich potkat, vyzkoušela jsem si porotcování a živý vstup do televize. Jsem zase o pár zkušeností bohatší a o mnoho víc vděčná za naši svobodu.

 

Děkujeme Antonii za vzornou reprezentaci školy. Jsme hrdí na všechny studenty, kteří se aktivně zapojují do projektů, pomáhají a připomínají, že život ve svobodné a demokratické společnosti není samozřejmost. 

 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. RNDr. Josef Koštíř

Absolvoval v roce 1925.

Profesor Koštíř se narodil 25. 3. 1907 v Hroněticích u Nymburka. Po válce působil jako asistent a pak jako docent na Ústavu organické chemie Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Josef Augusta

17. březen 1903

Narodil se Josef Augusta (†4. 2. 1968), český paleontolog. Spolu se Z. Burianem vytvořil paleontologické rekonstrukce velice populární v ČSR i zahraničí.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.