Historie, botanika, sport, sekundy na exkurzi

Historie, botanika, sport, sekundy na exkurzi

Třídy sekunda A a B vyjely ve středu 17. dubna na exkurzi. V doprovodu učitelů biologie, dějepisu a tělocviku. Program exkurze byl tedy hodně pestrý. Slavníkovské hradiště v Libici nad Cidlinou, Libický luh, Památník krále Jiřího z Poděbrad, pěší turistika, ... Více v reportážích samotných účastníků.

Historie

Dne 17. dubna se sekunda A se sekundou B zúčastnily dějepisné exkurze v Libici nad Cidlinou a na poděbradském zámku. Nejdříve jsme museli dojít z nádraží v Libici k malému altánku, kde byly základní informace o Slavníkovském hradišti. Zde jsme se také dozvěděli, co nás čeká a co kde budeme dělat. Potom jsme šli hned k hradišti. Hradiště vzniklo na rozhraní 8.-9.století. Sídlil v něm silný rod Slavníkovců.  Nemělo moc velikou rozlohu. Bylo postaveno z kamenů a opukové zdi, bylo chráněno rychlým proudem Cidliny. Slavníkovci zde byli vyvražděni v roce 995. Z hradiště jsme vyrazili do Poděbrad. Po dlouhé cestě (cca 6km) jsme dorazili k poděbradskému zámku. V expozici jsme se dozvěděli o historii Poděbrad a o králi Jiřím. Jiří pocházel z rodu pánů z Kunštátu. Ti byli v čele kališnického bloku. Jiří byl jako první český král na český trůn zvolen. Chtěl být králem katolíků i kališníků a to ovlivnilo celou jeho vládu. Snažil se udržovat dobré vztahy s oběma stranami. Upevnil moc. A chtěl mírové spojenectví v Evropě. Dost předběhl dobu.

 Biologie

Během pěší túry z Libice do Poděbrad jsme poznávali různé druhy dřevin a bylin a doplňovali informace do pracovních listů. Na konci cesty v Poděbradech pod zámkem na nás čekala poznávačka rostlin, které natrhala paní profesorka cestou, ať už trávy, nebo další byliny a dřeviny, které rostou podél Labe. Třeba lípa, olše, medvědí česnék, svízel a další a další. Ti nejbystřejší získávali plusové body. Po návštěvě expozice v zámku jsme ještě prošli kolonádu, nakoupili oplatky a vyrazili na nádraží.

Považujeme exkurzi za vydařenou. Byla sice zima, ale nezmokli jsme. A celou pěší cestu jsme zachraňovali šneky před zašlápnutím.

Takže zase příště!

 

 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mirek Smíšek

Mirek Smíšek OBE (2. 2. 1925-19. 5. 2013), český rodák a světově proslulý keramik, studoval po krátký čas na (tehdy Reálném) Gymnáziu Nymburk.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Ritchie: náklady na jihoafrickou válku a čínskou expedici

23. duben 1903

Britský ministr Charles Th. Ritchie zveřejnil spolu s rozpočtem na rok 1903/1904 (143 954 000 liber šterlingů) náklady na jihoafrickou válku a čínskou expedici:

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.