Nezapomenutelné setkání v Klubu moderní historie

Nezapomenutelné setkání v Klubu moderní historie

Ve čtvrtek 23. června mezi nás na Klub moderní historie přijela vzácná návštěva z Anglie - Charles a Susan Alterskye. Pamětníci, kteří nám měli hodně co vyprávět.

 

Charles Alterskye se narodil v roce 1933. Během druhé světové války byl z bezpečnostních důvodů evakuován do menší vesnice a jeho tatínek bojoval na straně Velké Británie. V padesátých letech nastoupil na vojnu, kde učil vojáky číst a počítat. Po návratu z vojny pracoval v diplomacii a jeho manželka Susan v bance. 

Dnes jsou oba v důchodu a rádi cestují. 

Právě díky cestování jsem se s nimi náhodou seznámila v listopadu v divadle v Praze a už tehdy mi bylo jasné, že Alterskyeovi mají rozhodně co vyprávět a že by to mohlo být zajímavé pro náš kub. Po pár měsících mi napsali, že návštěvu České republiky plánují zopakovat, a tak jsem je požádala, aby za námi přijeli na Klub a o své vzpomínky se podělili. Někteří ze členů klubu nebyli v tento den ve škole, ale příležitost byla opravdu jedinečná, proto se k setkání připojili alespoň přes Meet, ať už z eko kurzu, nebo zpáteční cesty ze zahraničí:).

Nejprve jsme s Charlesem a Susan zašli na oběd, kde jsme si povídali úplně neformálně, o rodině, o jeho vztahu k České republice. Charles má velký smysl pro humor, takže to byla velká zábava. Potom jsme se přesunuli zpět do škoy, na plánovanou besedu pro náš klub a další zájemce o vyprávění pamětníka, který pochází ze státu "za železnou oponou". Právě vnímání komunistického Československa člověkem ze západu nás velmi zajímalo. 

Na besedě Charles velmi poutavě vyprávěl o svých rodičích i svůj životní příběh. Vyprávěl, jak jeho tatínek bojoval v obou světových válkách a jak jeho maminka vyráběla za první světové války bojový plyn. Susan zmínila, že její rodné město bylo během války často bombardováno německou armádou. Dostali jsme se ale i ke vzpomínkám na padesátá léta, k Marylin Monroe a k tomu, jak v Anglii vnímali upevňování komunismu v Československu. Bylo velice zajímavé poslouchat, jaký mají Charles i Susan přehled o našich dějinách, vyprávěli o Benešovi, Masarykovi, Dubčekovi, Palachovi...

Celé setkání proběhlo v angličtině, což bylo maličko náročnější, ale o to pro nás zajímavější a přínosnější. Čas utekl jako voda a ve třičtvrtě na čtyři jsme se museli s Charlesem a Susan rozloučit, protože se potřebovali vrátit do Prahy, kde měli naplánovanou návčtěvu Národního divadla.

Velice si vážíme této příležitosti a toho, že se Charles se Susan za námi v horkém dni vypravili do Nymburka. Je to další ze setkání, na které nezapomeneme. Děkujeme!

Antonie Fraňková, Anna Hérová, Sára Čáslavská, Johana Prokešová

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1944.

Narodil se 19. 4. 1925. Vystudoval Fakultu spec. nauk ČVUT v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Přistěhovalci do USA

3. březen 1903

V USA byl schválen přistěhovalecký zákon, 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.