Samet na školách

Samet na školách

Samet na školách je projekt organizace Díky, že můžem, který pomáhá studentům, aby si po svém a ve své školy připomněli události 17. listopadu a Sametové revoluce. S Klubem moderní historie a spolužáky napříč ročníky jsme se rozhodli do tohoto projektu zapojit, a tak již od začátku října pilně pracujeme na programu, který  nabídneme našim spolužákům v týdnu před 17. listopadem.

V pátek 13. října se v Praze uskutečnila Akademie, jejíž úkolem je každoročně připravit studenty na organizaci celé akce. Dopolední program byl věnován workshopům od nejrůznějších spolupracujících organizací - od Gulag.cz, přes Paměť národa po Divadlo utlačovaných. Odpoledne bylo cílem detailněji naplánovat celou akci, následně svou představu představit týmům z jiných škol a vzájemně se inspirovat. Na závěr proběhla ještě beseda se známým youtuberem Kovym, který se podělil o tipy na pořádání podobných akcí.

Za naši školu se Akademie zúčastnily tři studentky, Anna Hérová, Alžběta Merhoutová a Antonie Fraňková. Jejich dojmy z celého dne si můžete přečíst níže.

 

Tento rok se poprvé bude konat Samet na školách na našem gymnáziu. Proto jsme se 13. října  zúčastnily Akademie od Díky že můžem. Já se konkrétně zúčastnila workshopu od Post bellum. Workshop i celkově celý den jsem si užila a pár z vás se můžete těšit na workshop se mnou na téma mail art. (Anna Hérová)

Na akci jsme se dostavily již ve čtvrtek 12. 10. a tak jsme měly možnost se předem seznámit s ostatními účastníky Sametu na školách. Večer jsme se všichni sešli a zahráli si Pubquiz. Po přenocování v Praze jsme se v pátek přesunuli do Next Zone na pražském Smíchově, kde probíhal hlavní program. Na workshopu Mlhavá objektivita od Stužáku jsme si hravou a interaktivní formou představili základní pojmy a pravidla týkající se mediální gramotnosti. Simulovali jsme funkce médií a dopad různých způsobů podávání informací na jejich příjemce. Na akci jsme potkali spoustu inspirativních lidí, včetně Kovyho. Byla jsem vděčná za asistenci organizátorů akce, ale i za pomoc a spolupráci s ostatními studenty, kteří se Sametu na školách již zúčastnili. Věřím, že se i Vám bude líbit, jak jsme ten „náš“ Samet na škole připravili. (Alžběta Merhoutová)


Velmi zajímavý pro mě byl dopolední workshop od Gulag.cz. Předtím jsem se této tématice nikdy příliš nevěnovala, a tak mě překvapilo, že jen v meziválečném období bylo v gulazích vězněno přes tisíc Čechoslováků. Nejpřínosnější část pro mě ale bylo samotné plánování akce pro naší školu. Bylo skvělé, že jsme se setkali se studenty, kteří se již do Sametu zapojili v minulých ročnících, a tak se s námi podělili o jejich tipy a zkušenosti. Myslím, že se nám podařilo utřídit myšlenky, načerpat inspiraci a už se těšíme, až náš Samet představíme spolužákům. (Antonie Fraňková)

Moc se těšíme!

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc.

RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc., (*1951), místopředseda Akademie věd ČR, kvantový a výpočetní chemik, který se zabývá vývojem nových léků a organizační prací ve vědě, maturoval na našem gymnáziu v r. 1969.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nový arcibiskup z Canterbury

12. únor 1903

V Canterburské katedrále byl slavnostně uveden do úřadu nový primas anglikánské církve. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.