Schindlerova archa aneb Tvoříme muzeum

Schindlerova archa aneb Tvoříme muzeum

30. výročí filmu Schindlerův seznam. Žáci a studenti z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Švýcarska, Německa a mezinárodní školy v Bruselu a Lucemburku. Potomci přeživších holokaustu, muzejní pedagogové a další významné osobnosti... V Brně a Brněnci se ve dnech 24.-26. června konalo úvodní setkání týmu, který bude pracovat na konceptu nově vznikajícího muzea v areálu bývalé Schindlerově továrně v Brněnci u Svitav. Do studentské přípravné skupiny dostaly pozvánku i čtyři členky našeho Klubu moderní historie.

Cílem prvního mezinárodního setkání bylo zamyslet se nad koncepcí muzea připomínající osobnost Oskara Schindlera a 1200 mužů, žen a dětí židovského původu, jejichž životy zachránil právě Oskar Schindler. Tři velice intenzivní dny.

Sobota 24. června

Dnes jsme se vypravily na mezinárodní projekt do Brna. Po cestě vlakem jsme ještě použily brněnskou šalinu a dopravily se do hotelu. Po ubytování jsme se vydaly na první část našeho programu do Mendelova muzea. Přivítal nás Daniel Löw-Beer, potomek rodiny, která před válkou vlastnila továrnu v Brněnci. Poprvé jsme se také setkaly s dcerami Josefa a Rebeky Bauových, „Schindlerových Židů“. První úkol programu bylo představit naši školu a naše projekty ostatním studentům a účastníkům akce. A mohly jsme se tak navzájem poznat se ostatními studenty z téměř celé Evropy. Celé setkání tedy probíhalo v angličtině. Potom jsme společně všichni povečeřeli a ty, kterým nohy sloužily, se po večeři ještě vypravily na hrad Špilberk a pak se v pořádku vrátily zpět na hotel.

Neděle 25. Června

Den začal trochu divoce, hned ráno jedna skupinka trochu zaspala. Snídani jsme ale stihly všechny a na náladě plné očekávání se to neprojevilo, ani dobrodružství v podobě hotelových výtahů nic nezměnilo. V devět hodin jsme všichni nastoupili do třech připravených autobusů a vydali se na cestu směr Brněnec. Cílem dne bylo seznámit se s příběhem tamní továrny a přijít s nápady pro nově vznikající muzeum, které na místě bývalé Löw-Beerových a Schindlerovy továrny bude za dva roky. Přivítali nás organizátoři v čele s Danielem Löw-Beerem. Vyslechli jsme panelovou diskuzi, kde hovořili ředitel Institutu Terezínské iniciativy Tomáš Kraus, sestry Bauovy a Oliwia Dabrowská, herečka, která hrála ve filmu Schindlerům seznam holčičku v červeném. Poté jsme v národních týmech prodiskutovali nápady na koncepci nového muzea a společně je vždy představili ostatním týmům. Jelikož se celý program hodně prodloužil, slíbené promítání Schindlerova seznamu přímo v továrně se nakonec nekonalo, protože se již blížil večer. A tak se celá výprava vrátila do Brna na hotel. My jsme si alespoň daly pořádně do těla v hotelovém fitku.

Pondělí 26. června

Náš poslední den v Brně. Tentokrát nás čekaly dva workshopy na půdě Biskupského gymnázia. Tam jsme se rozdělily na dvě skupiny. Každá skupina absolvovala jeden workshop. Tématem prvního, který vedl pan Martin Šmok, byla historie židovského obyvatelstva v Brně. Dozvěděly jsme se o historii místa, kde workshop probíhal – že zde byla pobočka tábora Auschwitz. A seznámily jsme se s aplikací IWalk a platformou IWitness.

Druhý workshop vedla paní Eva Lustigová, dcera Arnošta Lustiga, a byl zaměřen na odkaz Arnošta Lustiga a humanismus. Pracovaly jsme s myšlenkami spojenými s lidskostí. Zamýšlely jsme se například nad otázkou, jak udržet svět pohromadě. Protože „člověk je člověkem jen v okamžiku, kdy rozezná dobré od zlého, správné od nesprávného, spravedlivé od nespravedlivého“. A.L.

Po obědě ve školní jídelně jsme se vypravily šalinou na nádraží a potom již vlakem domů.

 

"Když bych měla zhodnotit tento projekt, dal mi asi nejvíce ze všech projektů, kterých jsem se zúčastnila. Trochu jsem čekala, že den v Brněnci bude vypadat jinak, že budeme celý den sedět a poslouchat nějaké vyprávění. Ale tak to nebylo, chodili jsme po polorozpadlé továrně a přemýšleli. To mi přišlo hodně aktivní a atraktivní. A navíc, jelikož jde o mezinárodní projekt, ve většině případů jsme komunikovali anglicky, takže mi přijde, že jsem se hodně posunula i v angličtině, víc rozumím a i jsem komunikovala bez větších obav. Těším se, až navštívím Brněnec za pár let a uvidím zrealizované nápady, některé možná naše, některé dalších skupin ze zahraničí. Jsem vážně moc ráda, že jsem se mohla projektu zúčastnit. Je to obrovská zkušenost. A setkání s Danielem Löw-Beerrem, sestrami Bauovými i Oliwií obrovský zážitek."

"Od projektu Schindlerova archa jsem měla trochu jiné očekávání. Jedna z věcí byla spolupráce se studenty z ČR. Myslela jsem, že budeme pracovat odděleně, ale to se nestalo. Z menších skupinek jsme se postupně spojili a nakonec prezentovali národní návrhy ostatním. Celé dva dny nás provázel Daniel Löw-Beer, potomek rodiny, která původně vlastnila továrnu. Překvapilo mě, kolik výjimečných hostů se zde sešlo. Sestry Bauovy, Oliwia Dabrowska, herečka, holčička v červeném z filmu Schindlerův seznam a také Tomáš Kraus z Institutu Terezínské iniciativy. Jsem moc ráda, že se projektu můžu účastnit a být součástí budoucího muzea."

"Celý pobyt v Brně naprosto splnil má očekávání – že se blíže seznámím s příběhem továrny v Brněnci, že zjistím, jak to tam vypadá a zároveň budu moci navrnout, jak by mohlo vznikající muzeum vypadat. Zaujal mě příběh Josefa Baua, který se na Schindlerův seznam seznam dostal díky své manželce. S ní se tajně oženil v koncentračním táboře a ona ho pak na seznam připsala místo sebe. Překvapilo mě, že jsem anglicky rozuměla bez větších potíží a trochu mě to namotivovalo se v jazycích zlepšovat. Ze setkání si odnáším dobrý pocit, že muzeum opravdu bude stát za návštěvu a těším se, až se do něj za dva roky podívám."

"Ze všech projektů, které jsem s klubem absolvovala, hodnotím tento jako nejzajímavější a nejatraktivnější. Očekávání jsem si předem nenastavovala, a tak jsem byla ze všeho naprosto nadšená. Hned v sobotu, když jsme se poprvé sešli s Danielem Löw-Beerem, který nás poté většinou projektu provázel, jsme poznaly, které všechny školy přijely. Ovšem v neděli to bylo nejlepší. Procházely jsme po bývalé továrně, polorozpadlé, a sepisovaly nápady, co by se v budoucím muzeu mohlo nacházet. Ráda jsem si poslechla další originální nápady ostatních. Celé to samozřejmě probíhalo v angličtině, protože to byla akce mezinárodní. Moc se těším, až uvidím, jak bude vypadat zrealizované muzeum a poznám nějaké z nápadů, co v Brněnci padly. Určitě si hodně odnáším i od Daniela Löw-Beera a dcer Josefa Baua, který byl právě na Schindlerově seznamu."

 

Děkujeme Danielu Löw-Beerovi a Löw-Beer and Spielberg Foundation, Zachor Foundation, Institutu Terezínské iniciativy a všem organizátorům za příležitost stát se součástí tohoto projektu. Těšíme se na pokračování a na otevření muzea.

Antonie Fraňková, Anna Hérová, Bára Němcová a Johana Prokešová

 

 

 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

JUDr. Václav Král

JUDr. Václav Král (29. 11. 1926-11. 5. 2021), jeden z nestorů české advokacie, lingvista, cestovatel a spisovatel, významný absolvent Reálného gymnázia v Nymburce v roce 1946, který nikdy na svou střední školu nezanevřel a byl až do své smrti v častém kontaktu jejím současným vedením.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt Theodora Mommsena

1. listopad 1903

Zemřel Theodor Mommsen (*30. 11. 1817), německý historik.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.