Vím, co se stalo...

Vím, co se stalo...

... touto větou můžete reagovat na celou řadu událostí, činů, faktů... Je to ale také název programu vzdělávacího oddělení Židovského muzea, kterého se v úterý 18. února zúčastnili členové našeho Klubu moderní historie. A oni již také vědí hodně o tom, co se stalo...

 

 

 

Program Vím, co se stalo vznikl před dvěma lety a u jeho zrodu stála přeživší holokaustu, paní dokrorka Dagmar Lieblová. I před dvěma lety byli u vznikajícího programu naši studenti, kteří měli možnost osobně s paní doktorkou Lieblovou besedovat. Bohužel, krátce po besedě nás paní doktorka Lieblová navždy opustila. Židovské muzeum v Praze ale udržuje odkaz této úžasně silné dámy a letos tedy proběhl již třetí ročník, kdy zúčastnění studenti mají možnost účastí na workshopech a zpracováním nějakého projektu přispět k šíření informací o holokaustu - šoa. Letošní program byl zaměřený na život dětí v terezínském ghettu.

Více informací ve zprávě Sofie a Emy:

Bylo příjemné slunečné ráno, úterý 18. února, když jsme s Klubem moderní historie nasedli na vlak do Prahy. Vydali jsme se totiž do Židovského muzea. Bez jakýkoliv komplikací jsme se dostali do Prahy a úspěšně dorazili do muzea. Čekal nás program Vím, co se stalo. Bylo pro nás přichystané povídání o životě dětí v terezínském ghettu. Seznámili jsme se s denní rutinou vězňů v Terezíně a aktivitami, které mohli dělat. Podnikli jsme i zajímavé aktivity týkající se časopisu Vedem (jehož šéfredaktoři byli 13–16 letí terezínští vězni) a opery Brundibár (za jejíž vznik může Hans Krása).  Bylo zajímavé zkusit si navrhnout kostýmy k opeře nebo psát časopis jako Petr Ginz a jeho kamarádi.

Poté jsme se šli podívat do Staronové synagogy. Dozvěděli jsme se něco o historii synagogy a průběhu bohoslužeb. Bylo by neuvěřitelné tam být během bohoslužby, protože ten prostor působil úžasně. Pak jsme se přesunuli do Pinkasovy synagogy, která je známá tím, že je památníkem českých židů – obětí holokaustu (šoa). Její zdi jsou popsány jejich jmény, našli jsme si tedy jména nymburských obětí. Synagoga má i výstavu dětských výtvarných prací z Terezína, které děti tvořily spolu s Friedl Dicker- Brandeisovou. Dozvěděli jsme se také, že shromažďovací místo pro nymburské židy pro odjezd do Terezína byl Kolín.

Spokojení, a hlavně s novými vědomostmi a zážitky jsme došli na Masarykovo nádraží a odjeli domů.

 

Klub moderní historie má za sebou další krůček v mapování osudů obětí šoa.

Aktuální informace

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Půl století působil na nejvyšší úrovni střídavě jako hráč a trenér basketbalu a jako expert při OSN.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Svaz českých lyžařů

21. listopad 1903

V Jablonci nad Jizerou byl založen Svaz českých lyžařů.

Nejčtenější

09.09.2024

V pátek 6. 9. vyjela třída 1A na adaptační kurz do Rokytnice nad Jizerou. Doprovod nám dělala naše milá paní profesorka třídní Helena Hantonová, pan profesor Machurka a dvě moc šikovné lektorky, Ema Lojková a Eliška Schwarzová. My už jsme se mezi sebou tak nějak znali, přece jenom jsme spolu strávili pět dní ve škole, ale všichni jsme se těšili, co nám adapťák přinese.

celý článek
03.09.2024

Hned druhý den v novém šKolním roce se studenti sext, septim, oktáv, 2A, 3A a 4A vydali do nymburského kina na SLAM POETRY. Někteří věděli nebo tušili, co je čeká, jiní ne.

celý článek
01.09.2024

K první alumni besedě s významnými absolventy školy v novém školním roce - Petrem a Jaroslavem Novákovými, kteří dorazí ze Švédska (kam emigrovali v roce 1968) - zveme v pondělí 9. září 2024 od 18 hodin do Městské knihovny Nymburk v Palackého ulici.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.