Debatní turnaj v Nymburce

Debatní turnaj v Nymburce

O víkendu 18. - 20. 3 proběhl nymburský debatní turnaj. Pět studentů ve dvou týmech se přímo zúčastnilo a zároveň zjistili, jak vypadá zákulisí takové akce. Jako poslední kvalifikační turnaj na finále Debatní ligy jsme přivítali mnoho skvělých týmů, přesto se tým Nováčci umístil na osmém místě a ani v umístění řečniků jsme se nenechali zahanbit. Přečtěte si, jak turnaj viděla nymburská debatérka.

O víkendu dobrovolně ve škole? Nevěříte? Všichni studenti jsou rádi, že je pátek a že můžou jít domů, na párty a v sobotu dlouho spát. Ale dnes se skupina lidí, která pořád a s radostí dokáže o všem mluvit šest minut, sešla na nymburském gymnáziu a nenechala si ujít událost s jakou vás nyní seznámím.

Přestože turnaj oficiálně začal v 18 hodin, místní debatéři a organizátoři se sešli v 15 hodin ve škole, aby vše stihli připravit. Nezabralo nám to ani hodinu, a pak jsme s napjatými pocity čekali, než dorazí všichni přihlášení debatéři a jejich trenéři. Kolem 17:30 škola začíná praskat ve švech, ve vestibulu a na chodbách se rozléhaly hlasy, pozdravy a smích a sem tam nějaké odborné slovo. S drobným zpožděním se přivítání chopí trenér Jan Knytl, bývalý nymburský debatér a trenér, který oficiálně turnaj zahajuje.

Na stěně se promítá rozlosování stran týmů. S radostí zjišťujeme, že náš tým je negace a pospícháme do učebny č. 38. Naneštěstí nám nedorazil rozhodčí, a tak naše debata musela být odložena na další den večer. Druhý nymburský tým měl větší štěstí a vyhrál přesvědčivě 3:0. My, jelikož jsme nemohli debatovat, jsme hráli známou debatní hru Kontakt a po večeři se rozutíkali domů, abychom se dobře vyspali na další den, kdy nás čekaly čtyři debaty.

I přesto, že nikdo nemá rád vstávání brzo ráno a ještě ke všemu v sobotu, sešly se všechny týmy ve vestibulu školy, kde odstartovával další debatní den. První debata je nepřipravená, což znamená, že se dozvíme tezi a stranu (afirmaci nebo negaci) a máme hodinu na přípravu. Pravidla nám zakazují používat internet, takže se tyto debaty zaměřují na tvoření myšlenek a dávávání jich do souvislostí za kratší dobu. Naše teze zní lékaři by měli hlásit podezření na domácí násilí. Dostali jsme negaci, na kterou jsme se nejdříve tvářili zděšeně, avšak pak jsme za ni byli vděční. Musíme říci, že se štěstí obrátilo na naší stranu a přesvědčivě, tedy 3:0, jsme vyhráli. Výhrou se netěšíme dlouho, protože už na nás čeká v pořadí druhá teze, která je tentokrát připravená (na ni jsme mohli mít důkazy, pracovali jsme na ní předem na schůzkách). Proto je také těžší, no řekněte sami: mezinárodní měnový fond přináší více škody než užitku. A vše začíná nanovo, debatujeme, přednášíme a vysvětlujeme negativní linii. Tentokrát při nás štěstí stojí trochu méně, protože jsme vyhráli nepřesvědčivě 2:1.

Po této debatě na nás čekal menší odpočinek v podobě oběda, a pak v pořadí třetí nepřipravená debata. S touto tezi jsme se nedokážeme vypořádat i přesto, že jsme měli hodinu na přípravu. Náš soupeř vybral tezi reklamy na léky by měly být zakázány, tak rozhodneme, že budeme strana negativní. A jak jsme předpokládali prohráváme přesvědčivě 3:0. Po této drtivé porážce se odreagováváme večeří. Ale pro nás, bohužel, ještě vše nekončí, jelikož jsme v pátek nemohli debatovat, museli jsme si to vynahradit. Po večeři, kdy ostatní týmy mají volno, jdeme si ještě naposledy za dnešek zadebatovat. Nevím jestli je to únavou, stresem nebo naším systémem, ale znovu nás drtivě poraží, což nás jen nakoplo na zítřejší nepřipravenou debatu, protože tu určitě vyhrajeme.

Konečně je tu poslední den turnaje. V 8:00 je vyhlášena poslední teze, tohoto turnaje: Orgány pro transplantaci by měly být přednostně poskytnuty lidem se zdravým životním stylem. Jsme afirmace a po hodinové přípravě jsme hotové s kejsem a připraveni na debatu. A jelikož je den štěstí, tuto debatu vyhráváme přesvědčivě 3:0.

I když se neocitáme na stupních vítězů, můžeme na sebe být hrdé, získaly jsme totiž 8 ballotů z 15. Dále se také vyhlašuje, kdo získvá odznáčky za dlouhodobou účast. Jeden bronzový putuje rovnou do Nymburka, přesněji k Jakubovi Formánkovi, který debatuje jeden a půl roku. Velká gratulace. Potom už následu vyhlášení týmů, které postupují do finálového turnaje. Všichni zatahují dech a jsou velmi napjatí. Po dlouhém čekání si oddychne 8 týmů a 2 náhradní.

Jednou musí všechno skončit a tak i debatní turnaj se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Školu začínají opuštět týmy, které spěchají na vlak. Nakonec odcházíme i my, dveře školy se naposledy zavřou a dají tak sbohem debatnímu turnaji. Samozřejmě se v pondělí otevřou zas, týden školy a učení začne znovu.

Petra Pekárková, 2.A

 
další informace o debatním turnaji či nadcházejícím finále na 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Vojtěch Kerhart

Absolvoval v roce 1910.

Narodil se 4. 7. 1892 v Poděbradech. Architekt, přítel a spolupracovník Bedřicha Feuersteina.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Uvěznění Poláků

26. duben 1903

Carské úřady uvěznily ve Varšavě 82 Poláků za účast v národní demonstraci.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.