Projektový den v kvintách: soud s Caesarovými vrahy

Projektový den v kvintách: soud s Caesarovými vrahy

Namísto bezcílného posedávání ve třídách, usínání, sledování nesmírně optimistických a prázdninových filmů (s tematikou Norimberských procesů či domácího násilí) a dalších nesmírně užitečných činností, se debatní klub rozhodl, že v zájmu náboru nových sil (co se počtu týče, jsme na tom v současné době skutečně dost bídně, ale možná se to co nevidět změní) uspořádá něco mezi ukázkovou debatou a debatním soustředěním v obou kvintách.

Snad se tyto ročníky zdají být nejvhodnějšími objekty, spíš by se ale dalo říct, že si to vymohli někteří současní debatéři, které už nebavilo věnovat se výše zmiňovaným činnostem, jež zaplňují poslední školní dny. Vzhledem k tomu, že jsem se obávala, aby mí spolužáci, jimž se při slově „debatování“ nakvašeně nakrčí nos, do školy vůbec dorazili, považovala jsem za vhodné jim slíbit, že se nebudou muset ničeho aktivně účastnit. Abych byla upřímná, na programu debatní propagace jsme se domluvili až den předem, takže se dá alespoň říct, že jsem záměrně nelhala. Když už je tedy řeč o mystifikaci, bylo by vhodné podotknout, že výsledné činnosti se jen trochu podobaly běžnému debatování, ale vzhledem k tomu, že opravdu stojíme o nové členy, se o tom raději příliš šířit nebudu. Pointou je, že téměř po celý den vůbec neprobíhala debata, nýbrž soud. Rozhodli jsme se totiž pojmout středu zábavně a vzkřísili jsme příběh o zavraždění Caesara jeho dávným přítelem a adoptivním synem, Marcem Iuniem Brutem. Třídy pak byly rozděleny na několik částí a ve čtyřech místnostech paralelně probíhal soud. Otázka zněla – je Brutus vinen, či nikoli? Máme právo na to udělit mu trest smrti, nebo se tím stáváme stejnými vrahy? Byl Caesar skutečně tak osvícený, anebo nás jeho smrt nakonec zachránila od stále narůstající diktatury? Rozhodla jsem se, že se své role zhostím co nejlépe, a tak zatímco se ostatní tři Brutové pohybovali po škole ve zcela normálním oblečením, já jsem si kolem sebe omotala bílé prostěradlo, přišpendlené (jak se ukázalo nepříliš spolehlivými) svorkami ze sešívačky, představující dobovou tógu. Pravděpodobně by si mě tak jako tak nikdo nespletl s Brutem (už proto, že jsem žena), ale alespoň pro mě získal soud dramatičtější nádech a pokusila jsem se vcítit do role zrazeného vlastence, dohnaného k zoufalým činům, ač jsem zhruba dvě hodiny před svou řečí věděla akorát to, že Brutus byl Říman a asi zabil Caesara. Největší překvapení ale čekalo nás (a když říkám my, mám na mysli Debatní klub gymnázia Nymburk, přidejte se k nám!), při pohledu na ostatní studenty, jelikož se většina z nich probudila z několikadenního spánku a začala o problémech diskutovat živěji a zapáleněji než okolní „zkušení“ debatéři. Možná šlo jenom o atraktivní téma, ale co když se v lavicích tajně skrývají budoucí vynikající řečníci? Hlavní je, že se nakonec (téměř) nikdo nenudil a zdá se, že i pohled na samotné debatování se ze stran některých zcela změnil. Abych uvedla příklad, mí vlastní, do té doby debatou zcela nedotčení protivníci bojovali tak zuřivě, že byl nebohý Brutus i se svým prostěradlem odsouzen k popravě. Takže co říct závěrem? Ať už se noví debatéři objeví či nikoli, rozhodně to nebyl promarněný den.

Aktuální informace

06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1944.

Narodil se 19. 4. 1925. Vystudoval Fakultu spec. nauk ČVUT v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První železobetonový most

červenec 1903

V Přerově byl přes řeku Bečvu postaven první železobetonový most v Českých zemích.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.