Adaptační kurz 1A

20.09.2010

Do ticha! Do ticha našich snů se vpravil nepřející tón. Budík! Né, je to tady zase, do školy. Ale přeci jen s malou změnou. Volá Rokytnice! Hory, zábava, ADAPŤÁK!!
Všechno ale nemůže být dokonalé, a tak se vydáváme ještě na 4 hodiny do budovy nymburského gymnázia, které se pro nás od 1. září stalo novým útočištěm. Učitelé jsou ale chápaví, a proto nás v den odjezdu nezkouší, ani s námi nepíší písemky.

S poslední hodinou dáváme na pár dní sbohem gymplu.
Cesta autobusem byla veselá, nicméně i panu řidiči bylo jasné, že s námi, pubertálními výrostky, se dohadovat nedá, a tak nás nechal podléhat naší skvělé, rozjařené náladě.
Tak jsme tedy ve zdraví dorazili do Rokytnice.Začíná vzrušující cesta poznávání.
Každý živý tvor v Rokytnici musel tušit, že je to tu zas. Že znovu přijel ten výkvět, ta elita z nymburského gymnázia. Letos ale ve velice nízkém počtu 19 žáků, (ale nedivte se, normální počet 1. A je 22 žáků), doprovázeni profesorkami Kolbabovou a Stojarovou, a Honzíkem s Láďou, studenty naší oktávy.
Hned v den příjezdu jsme dostali užitečné rady, jak se chovat, abychom bez újmy psychické, či fyzické přežili adaptační kurz. Myslím, že každému z nás v hlavě zůstala poznámka: „Kouříme za bukem.“ Jen malý detail, kde v lesu plném jehličnatých stromů najít buk? Z toho vyplývá, že žádné rande s cigárkem se nekonalo.
Na snídani, obídek a večeři jsme lehkým poklusem vyběhli do chaty výše položené, někteří z nás z toho mají dodnes těžké spaní. „takového tělocviku po ránu“.Jeden den jsme se po dopoledním poznávání, seznamování a hraní her vydali na Dvoračky, odkud byl krásný výhled, a k Huťskému vodopádu, jak jinak, než pěšky. A jednoho dopoledne nás zase nemohla minout vycházka do města, kde si ti nenažraní z nás doplnili své zásoby a s plnými břichy a batohy se vydali zpět na chatu.
Zajímavá též byla hra, kde jsme my, žáci, poznávali naší paní profesorku. Otázky na tělo byly záludné, ale p. profesorka nám toho na sebe řekla mnoho. Je totiž dobré vědět, jakou má velikost bot nebo jaká je její výška a jakým autem jezdí do práce.
Při volnu si našel každý nějakou zábavu, někde se četlo, jinde se hrála „podlaha je žhavá láva“ při čemž si Honza závažně spálil nohu, další kecali na pokojích a dole se v hojném počtu hrál „ping-pong“. Navečer jsme se vydávali na koních se stahovacími okýnky a koňorádii do Hustolesa za Buziliškami s Láďou a jeho „pohádkami“.
Olympiádu 1. A s přehledem vyhráli „Děti draka Špaka“. Blahopřeji.
Vše jednou končí a tak skončil i náš „adapťák“. Smůla. S našimi spolužáky jsme se doufám spřátelili a je z nás fajn parta, snad nám to vydrží. Na těchto pár dní budeme vzpomínat navždy, protože jsme si je maximálně užili. Třeba se tomu za pár let, až zavzpomínáme, zasmějeme.
Zbývala jen cesta domů a loučení.
A tak se všichni vrátili do Nymburka s rýmou a bolestí v krku, ale se super vzpomínkami a dobrou náladou.
Snad za všechny můžu říci, že našich několik společných dní se vydařilo a snad se líbilo i paním profesorkám. Počasí nám přálo a k žádnému úrazu nedošlo. Proto můžu s klidným vědomím říci...

Ať žije adapťák 1. A 2010

Nikola Kotršálová

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc.

Prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc. (8. 10. 1927-4. 10. 2016), hydropedolog, vysokoškolský pedagog, proděkan Fakulty stavební ČVUT v Praze a příležitostný spisovatel beletrie pod pseudonymem Marek Hofman, maturoval na Reálném gymnáziu v Nymburce v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Krajinské výstavy

Červen 1903

Na počátku léta byly v Čechách zahájeny tři významné krajinské výstavy, jež měly představit příslušné kraje, jejich zvláštnosti v oblasti hospodářské, kulturní i společenské.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.