3. francouzská literární kavárna

3. francouzská literární kavárna

V pondělí 7. 10. proběhla již 3. literární kavárna.

Dva týdny utekly jako voda a už nás ve třídě zase očekávala Madame Danièle Geffroy s naší další literární kavárnou. Všichni jsme se těšili, s čím nás Madame Danièle překvapí tentokrát a jako vždy zaujme a potěší.

Danièle pro nás měla připravenou knihu Kirikou et les Bêtes sauvages od Michela Ocelota. Nejdříve jsme měli možnost slyšet začátek příběhu Kirikou et la girafe v podání rodilé mluvčí a druhou část příběhu jsme četli nahlas my, studenti.

Tyto hodiny jsou pro nás skvělým doplněním a zpestřením výuky, možností, jak se co nejvíce přiblížit francouzské kultuře, pohledu a možná i mentalitě.

Jakub Michal 4KA

Naše třída sekunda A se také účastnila hodiny Café littéraire a měla možnost seznámit se s knihou o malém káčátku - "La Plume du caneton". Prošla všechny strany, o kterých jsme si pak povídali. Například, že káčátko se chtělo naučit zpívat jako kohout. Pondělní Café litéraire se povedla.

Matěj Zikmunda 2SA

V pondělí 7. října jsme měli už třetí Literární kavárnu. Jelikož probíráme v normálních hodinách zvířata, tak se na nás asi paní profesorka Prokešová a Danièle domluvily a četli jsme knížku „La plume du caneton“... Ta je o zvířatech na farmě. Slovní zásobu jsme si o něco rozšířili a rozhodně jsme si ji zažili lépe než třeba jenom v učebnici. Od toho tyto hodiny máme a s Danièle si rozumíme a dokonce jí i rozumíme, takže to snad plní daný účel.

Alžběta Šichtová 3TA

Přesto, že je již téměř půldruhého měsíce školního roku za námi, polovina francouzštinářů z kvinty A měla až nyní možnost zúčastnit se Literární kavárny s rodilou mluvčí. Tato sympatická, francouzsky mluvící dáma je ovšem nejen naší třídě velmi známá. Už několikrát pomáhala nebo dokonce sama organizovala francouzské besedy na různá témata.

A tak jsme s ní v pondělí 7. 10. strávili další vyučovací hodinu. Společnými silami jsme se pustili do čtení a rozebírání knížky „Kamo – l’agence de Babel“.

Myslím si, že nejen tato kniha, ale vlastně všechno, co nás ještě během školního roku v hodinách Literární kavárny čeká, pro nás bude velmi přínosné. Setkáme se s různými formami francouzského jazyka využitými v literatuře, seznámíme se se zajímavými knihami zajímavým způsobem a především si popovídáme s rodilým mluvčím. Já osobně se na další hodinu Literární kavárny těším a doufám, že nejsem sama.

Tereza Pěničková 5QA

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D.

Prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D. (*8. 10. 1973), soudce Ústavního soudu ČR, profesor teorie práva na PrF UK v Praze a vůbec první Čech, který dosáhl prestižního titulu doktor právních věd (S.J.D.), maturoval na naší škole v roce 1992.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smetanovy opery v Národním divadle

12. květen 1903

U příležitosti výročí úmrtí Bedřicha Smetany (†12. 5. 1884) uvedlo Národní divadlo v Praze pod taktovkou Karla Kovařovice cyklus Smetanových oper, jimiž počíná skutečná česká národní opera. 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.