První letošní ostrá expedice

První letošní ostrá expedice

V neděli 26. 5. jsme se kolem 8 ráno začali scházet na nádraží v Nymburce, abychom mohly vyrazit na naši první ostrou DofE expedici.

Mírně zděšené Českými drahami jsme nasedly do vlaku, který rozhodně nepočítal s místem pro šest krosen. Průvodčí na nás koukal jako na blázny a radši se nás ani nepokoušel obejít. Po chvíli jízdy jsme ale byly nuceny vystoupit a vyzkoušet „komfort“ náhradní autobusové dopravy. Alespoň jsme měly štěstí, že v tuto hodinu jsme byly jediní blázni s tolika věcmi. Celý zavazadlový prostor (dodávku jedoucí za autobusem) jsme tak měly pro sebe. Po poněkud delší době jsme opět vyměnily autobus za stísněný vlak a šťastně jsme dojely až do Stvolínek. Tak jsme chvíli před jedenáctou, plné nadšení z dobře zvládnuté cesty, vyrazily.

Nadšení ale vydrželo max. 45 minut - přesně do té doby, než se před námi objevila 2,5 km dlouhá, mírně stoupající louka, která končila obřím (alespoň tedy pro nás) kopcem - Ronovem. Jen cesta k němu byla kvůli vedru vskutku úmorná a nedokázaly jsme si představit, jak s krosnami vylezeme na něj. Naštěstí nějakou chytrou hlavu napadlo, abychom batohy schovaly dole do lesa a nahoru šly bez nich, a tak jsme se toho nápadu hned zhostily. Udělaly jsme jedině dobře, protože kdybychom šly ještě s nákladem na zádech, pravděpodobně se na Ronov škrábeme ještě teď. (Po cestě jsme ještě stihly zabránit potenciálnímu lesnímu požáru tím, že jsme zalily jakési doutnající uhlíky bahnem z přilehlé kaluže.) Vykoupané v repelentu jsme se prodraly klíšťaty až na vršek Ronova a zase zpět dolů k rozcestníku, který nám oznámil, že k našemu převisu to bude jen pár kilometrů. O čem se ale nezmínil, byly kopce a kopečky, přes které ty kilometry vedly.

Po pár hodinách jsme unavené a zpocené, ale v dobré náladě dorazily k našemu převisu. Tam jsme se potkaly s našimi hodnotiteli (paní Martínková, pan Raja) a pobavily se při sledování jejich výstupu k převisu (J).

K večeři bylo kuře na paprice (přesně 2,2% kuřecího prášku) a také pečená/uzená/flambovaná jablka. Postavily jsme jistě velice účinnou past na vlka, která ale nestačila zachytit myšky. Navzdory prašnému ovzduší pískovcové skály se nám podařilo celkem solidně vyspat. Vlk se neukázal…

Druhý den byl ještě krušnější a namáhavější. Sluníčko pálilo, až jsme se bály, že se roztečeme a zoufalost z nás přímo odkapávala. Nakonec jsme to ale zvládly. Jako zkušení chirurgové jsme úspěšně vyoperovaly klíště, málem se nechaly ubodat včelami při pokusu o nejlepší expediční foto a v Zahrádkách nastoupily do vlaku směr domov.

Po cestě se nám ještě povedlo zastavit v Doksech u Máchova jezera a osvěžit se ledovou tříští.

Nejlepší DofE expedičnice z 4KA J

Zobrazeno: 4940x

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1914.

Narodil se 25. 1. 1895 v Poděbradech, zemřel r. 1947 v Praze. Působil jako malíř krajin a portrétů.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dohoda mezi Kubou a USA

16. únor 1903

Byla uzavřena dohoda mezi Kubou a USA, podle níž USA směly udržovat na Kubě vojenské základny. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.