Řepné úterý septimy A

Řepné úterý septimy A

Ač školní exkurze patří v naší třídě k oblíbeným dnům, kdy se nemusíme učit, nebyla účast na tomto výletu valná. I přes malý počet jsme vyrazili v čele s paní profesorkou Kutnarovou a s panem profesorem Nedbalem kolem deváté hodiny ranní vlakem směr Dobrovice.

Cesta nebyla úplně snadná. Po půlhodince strávené ve vlaku jsme museli zdolat asi kilometr po vcelku frekventované silnici, abychom se dostali k vytouženému cíli, dobrovickému cukrovaru. (Věřte, že reflexní vesty nebyly na škodu.) Už když jsme vstoupili do moderního areálu cukrovaru, poznali jsme, jak voní řepa. Naše cesta směřovala nejprve na recepci, kde se nás ujala ochotná průvodkyně. Svůj výklad začala objasněním výroby cukru na schématu, které stálo poblíž recepce a potom začala praktická a názorná část prohlídky.

Celý areál je velice moderní, a proto bylo opravdu potěšením procházet se po něm. Naše oči zhlédly kamiony plné řepy, laboratoře, kde se měří cukernatost řepy, řezačky řepy, kde vznikají sladké řízky (které jsme měli možnost ochutnat), kalolisy a další procesy spojené s výrobou cukru. Po celém areálu se dodržuje vysoká bezpečnost, proto jsme se po areálu, který patří francouzské společnosti TTD (Thurn Taxis Dobrovice) a zaměstnává místní fotbalovou hvězdu pocházející z Ghany, pohybovali pouze v závěsu za paní průvodkyní.

Po zajímavé prohlídce cukrovaru jsme se trochu vymrzlí vrátili zpět na recepci, kde následovala menší pauza, kdy jsme posvačili svoje svačinky. Na závěr exkurze jsme navštívili muzeum cukrovaru, kde jsme se z úst milé průvodkyně dozvěděli informace z historie výroby cukru. Výklad v muzeu nás zaměstnal asi na hodinku a tak jsme mohli po jedné hodině vyrazit na cestu k vlaku s doprovodným pachem řepy.

Ráda bych na závěr podotkla, že tuto exkurzi hodnotím jako zdařilou, a chtěla bych poděkovat pedagogům za milý doprovod, i když náš počet nebyl úplný a počasí nebylo zrovna májové.

Luisa Härtlová

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. Jan Eisner

Ing. Jan Eisner (11. 4. 1911-23. 7. 1943), komunista, interbrigadista ve španělské občanské válce, popravený v Osvětimi, maturoval v roce 1929.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dámská móda

květen 1903

S prvním úsměvem jarního slunce se objevují také jarní toalety, jejichž móda bývá každým rokem proměnlivá. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.