Geologický kurz mezi kapkami deště

Geologický kurz mezi kapkami deště

Dne 30. září se studenti druhého ročníku našeho gymnázia vydali na chatu do Rokytnice v rámci geologického kurzu. Ten zahájili prohlídkou Bozkovských dolomitových jeskyní, kde se dozvěděli o vzniku krasových jevů a jiných zajímavostech.

Do Rokytnice přijeli po poledních hodinách. Odpoledne přednášeli studenti své prezentace o minerálech a horninách, které si předem zpracovali. V úterý po brzké snídani se vyrazilo autobusem do Harrachova na exkurzi do Hornického muzea. Tam se dozvěděli například o těžbě flouritu a barytu. Po prohlídce se šli studenti podívat na pinky a k Mumlavským vodopádům a poté šli do Rokytnice na pozdní oběd. Počasí bylo jak na houpačce. Trošku jsme zmokli, ale občas nám po cestě vysvitlo sluníčko. Odpoledne se pokračovalo v přednesu prezentací. Později následovalo studijní volno, které probíhalo až do večera. Ve středu jsme byli na procházce, ačkoliv nám počasí příliš nepřálo. Všichni měli lehce pokaženou náladu, jelikož pršelo a byla mlha hustá jak hrachová kaše. Po cestě bylo plno borůvek, a proto si každý zobnul. Náladu nám decentně zlepšila návštěva Dvoraček, protože jsme si tam dali moc dobrý oběd. Neuby po cestě „koukal“, jak moc rostou houby. Po příchodu na chatu jsme si napsali poznávačku z hornin a minerálů. Ve čtvrtek opět pršelo jak z kejble. Šli jsme proto hledat kešky. Bohužel někteříá z nás nic nenašli, protože to pan Soukup moc dobře schoval. Večer jsme si bohužel museli napsat test z geologie. A po dobře odvedené práci jsme měli po zásluze volno nikoliv studijní. Až na špatné počasí se nám tu moc líbilo, a už se těšíme, až sem zase pojedeme. Jídlo od našich kuchařek bylo také moc šmakulózní.

         Sepsali Zuzka Frebortová, Magda Součková, Sára Kvízová, Vítek Uhlíř a Tomáš Kozák

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Vojtěch Kerhart

Absolvoval v roce 1910.

Narodil se 4. 7. 1892 v Poděbradech. Architekt, přítel a spolupracovník Bedřicha Feuersteina.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Přednášky Mánes

28. duben 1903

V Praze se konala první z cyklu přednášek, jež se zabývaly principy tvorby a současnými uměleckými názory. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.