Poprvé v nové roli aneb kurz primy B z pohledu lektora

Poprvé v nové roli aneb kurz primy B z pohledu lektora

Bylo, nebylo, vyrazily jsme se třídou 1PB jako lektoři do Rokytnice nad Jizerou na adaptační kurz. Poprvé jsme s Kájou byly v jiné roli než studentské.

S napětím a stresem z mé strany a očekáváním ze strany Káji jsme vyhlížely den D.

Když jsme dorazily ke gymplu, tak se nám na první pohled zdály všechny přítomné děti naprosto stejné, a jak už jsme si zjistily předem, zdálo se nám naprosto nemožné zapamatovat si 6 Terezek, 3 Báry a jedna dvojčata špatně rozeznatelná i po bližším prozkoumání. 

Hned v autobuse jsme zjistily, že jsme zapomněly provázek na hry, takže jsme se přesvědčily, že na náš mozek není spolehnutí. Po tomto otřesu jsme znejistily, zda jsme na místo lektorů vhodné, ale hned naše první hra zlákala děti tak, že jsme o sobě přestaly pochybovat. Už když se hra rozjela, bylo nám jasné, kdo je vůdce, inteligent, či „tichá voda“.

Cestou na vodopád děti nevěnovaly pražádnou chuť pozorovat okolní přírodu, ale jejich oči se soustavně odrážely v displejích mobilních telefonů. Nedá se říci, zda to bylo dobře nebo špatně, protože hned druhý den se do této nálady zapojili i samotní profesoři, když si od malých teenagerů závislých na technice nechali radit při používání funkce bluetooth.

Druhý den byl zničující pro většinu z nás, profesory nevyjímaje. Cesta z muzea v Pasekách byla dlouhá, a jelikož se děti vyřádily už před muzeem, kde jsme hrály hry, některé neměly dost síly na konec cesty. Jak se nám přiznali i samotní učitelé, je někdy těžké zachovat úsměv na tváři před unavenými dětmi, když sám už jste taky docela vyčerpaný.

Večery samozřejmě patřily nám, a tak jsme si s dětmi hrály. Vše je bavilo a vždy, když už se setmělo, přišla na řadu hra s největším úspěchem a názvem „Sardele“.

Děti byly celou dobu až mimořádně hodné, chodily všude včas, večer uléhaly bez sebemenších problémů, až jsme měly někdy strach, jestli se vůbec probudí. Se studenty primy B jsme si vytvořily dobrý vztah, který, jak doufáme, potrvá i potom co opustíme Rokytnici a budeme se s nimi potkávat pouze ve škole. Snad si odsud odvezly i ony dobré zážitky.

Katka Horáčková

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1954.

Absolvoval Právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze se zvláštní specializací na mezinárodní právo.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Rooseveltův projev

2. duben 1903

Americký prezident Theodore Roosevelt přednesl v Chicagu projev, jímž potvrdil, že Monroeova doktrína je stále základem americké zahraniční politiky. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.