Rekordních 8 stážistů Otevřené vědy 2022 z naší školy

Rekordních 8 stážistů Otevřené vědy 2022 z naší školy

V letošním 17. ročníku projektu Akademie věd ČR, v. v. i., Otevřená věda 2022 bude naši školu zastupovat rekordní počet 8 stážistů, kteří byli na základě svých přihlášek, motivačních dopisů a referencí vybráni vědci z různých ústavů a pracovišť AV do prestižního stipendijního programu pro středoškoláky. Naši zástupci tvoří letos 3,69 % všech stážistů vůbec (do programu AV ČR vybrala jen 217 z 1 589 uchazečů!) a na každé místo se v průměru hlásili 3 zájemci (ve skutečnosti dorazilo na nejžádanější stáž letošního ročníku dokonce 85 přihlášek). A kdo konkrétně při bude letos při gymnáziu zároveň každý měsíc pracovat i na Akademii věd?

Účast studentů Hrabalova gymnázia sledujeme v meziročním srovnání v této tabulce. Z ní se lze dozvědět, jaká rozličná témata stáží naše svěřence zaujala a jaký vědecký problém je v tomto kalendářním roce čeká. Každý měsíc (včetně prázdninových) mají na stáži strávit minimálně 8 hodin, na dopravu do místa konání AV ČR přispívá. Zajímavostí je i fakt, že jedna naše stážistka pokračuje na stejném ústavu Akademie věd v Otevřené vědě již třetí rok, jiná podobně už druhým rokem také tamtéž. A náš student, který projekt výborně propagoval i v televizi a rozhlase, byl rovněž přijat do dalšího ročníku (ovšem na úplně jiné téma, na jiném pracovišti a pod vedením jiného lektora). Potěšující je také to, že příležitost "odstartovat ve vědecké oblasti" svou profesní kariéru přímo ze špičkově vybaveného pracoviště největší vědecko-výzkumné státní instituce v Česku dostaly i dvě kvintánky, které se na střední škole ocitly teprve před několika měsíci.

Celkově z naší školy odešlo do 17. ročníku OV 2022 72 přihlášek, sepsaných 22 zájemci o stáž. Ty tvořily 4,53 % ze všech přihlášek vůbec a zájemců z naší školy bylo ze všech 3,35 %. Procenta nevypadají na první pohled nijak "závratně". Když si ale uvědomíme, že jen gymnázií je v ČR asi 350 (další odborné SŠ nepočítaje), v průměru na každé z nich tedy nepřipadá ani jedna stáž. V tomto světle je již patrné, že našich 8 přijatých stážistů z jedné školy je vskutku mimořádně úspěšný výsledek. Přijatým srdečně gratulujeme i jménem vedení školy a celého profesorského sboru.

Ani nepřijatí uchazeči z naší školy ale nemusí být smutní a zklamaní. Díky obětavosti rodičů a různých přátel školy se nám určitě podaří přemýšlivé a výzkumně zaměřené zájemce umístit na odborná pracoviště nebo laboratoře na univerzitách či ve firmách, kde nám přislíbili možnost vést výzkum středoškoláků nebo i odbornou studentskou práci.

PaedDr. Helena Hantonová
Mgr. Radka Mlázovská
Mgr. Miroslav Soukup
Talent tým a školní garanti SOČ

Aktuální informace

08.04.2024

Upozorňujeme uchazeče, že administrace úvodní přijímací zkoušky z matematiky začíná vždy v 8.30.

Naplánujte si svůj příchod do školy mezi 8.00 a 8.25. Příchod po 8.30 nemůžeme akceptovat z důvodu regulérnosti zkoušky.

Celý článek
06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1952.

Narodil se 11. 2. 1934 v Nymburce.  Absolvoval Pedagogickou fakultu v oboru výtvarná výchova a matematika. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Povstání v Makedonii

2. srpna 1903

Na den sv. Eliáše vypuklo povstání Makedonců proti Turkům. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.