Čína – říše mocného draka (multimediální program)

Čína – říše mocného draka (multimediální program)

V pondělí 27. února se studenti nižšího gymnázia (s výjimkou 2SA, která si v tu samou dobu svištěla na krkonošských lyžařských sjezdovkách) vypravili do nymburského kina Sokol na jedinou pravidelnou každoroční plošnou zeměpisnou akci naší školy - multimediální program uváděný v rámci největšího českého vzdělávacího projektu Planeta Země 3000TM.

Více než hodinový pořad sestávající se z videosekvencí a fotografií promítaných třemi dataprojektory a komentovaný živě dvěma moderátory (učitelkou a reportérem, který se přímo účastnil expedice do Číny), připravila obecně prospěšná společnost Planeta Země a technicky zajistila tisková agentura MediaproTM.

Pestrý program zavedl letos všechny diváky do exotické Číny - "říše mocného draka". Mohli tak poznat nejen polohu Číny na mapě světa i v rámci asijského kontinentu, stručnou historii země, politické zřízení, kulturní tradice a životní styl jejích obyvatel a především celou paletu různých přírodních i společenských zajímavostí (namátkou: Velká čínská zeď, panda, Zakázané město a Náměstí nebeského klidu v Pekingu, čínský trh s kulinářskými specialitami, dalajlámův palác Potala v Tibetu, základní tábor horolezců pod nejvyšší horou světa Mt. Everestem, terakotovou armádu, mnichy z kláštera Shao Lin, oslavy čínského nového roku, lov ryb za pomoci cvičených kormoránů a mnoho dalšího). Jednotlivé videofilmy byly uvozeny vždy nějakým starodávným čínským moudrem (např. "Člověk by se měl bát slávy jako prase sádla!").

Pořad podal plastický obraz této velké země, což bylo zapříčiněno především tím, že reportéři z agentury Mediapro Čínu za účelem přípravy pořadu skutečně navštívili a to rovnou formou několikatýdenní expedice. Mnohé čínské rituály a zvyky si na sobě i sami vyzkoušeli. Například ochutnávku čínských specialit prodávaných na trhu. Tradiční poučku, že "Číňan sní všechno, co má čtyři nohy a není to stůl, co létá a není to letadlo, co plave a není to ponorka," potvrdili, když okusili fritované štíry, ještěrky, mořskou hvězdici, červy, psí maso a další roztodivné speciality. Skutečně výborná inspirace pro diváky, kteří po programu podle rozvrhu zamířili do školní jídelny na oběd...

V příštím školním roce se můžeme těšit na další pokračování pořadu, kterého se zúčastníme 18. ledna 2013. Pronikneme do "Tajemného světa Ekvádoru a Galapág".

Aktuální informace

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MgA. Josef Krofta

prof. MgA. Josef Krofta (30. 3. 1943-18. 3. 2015), divadelní režisér, loutkoherec a vysokoškolský pedagog, držitel prestižní Ceny Thálie za celoživotní mistrovství, absolvoval v roce 1960.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

2. listopad 1903

Došlo k dohodě ve španělské stávce horníků: 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.