Ostatní

Okresní kolo konverzační soutěže v angličtině

Dne 1.3.2024 pokračovala soutěž konverzace v anglickém jazyce okresním kolem. 

 

Celý článek

Alumni beseda s archeologem Mgr. Pavlem Snítilým

Alumni beseda s archeologem Mgr. Pavlem Snítilým

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

Celý článek

Kamdu | KudyKampus

Kamdu | KudyKampus

V podzimních měsících roku 2023 využilo šest studentů našeho gymnázia možnosti zúčastnit se workshopů v projektu KudyKampus, který se nyní přejmenoval na Kamdu. S inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií prošli průpravou v tzv. měkkých dovednostech (soft skills), kterým se středoškolská výuka věnuje jen okrajově. V jarním semestru 2024 workshopy pokračují a mohou se jich zúčastnit i další zájemci. A pro snazší rozhodování, jestli jsou vynaložené peníze v rovnováze s osobním přínosem pro mladého člověka a zameškáním v ten den ve škole, jsme získali od účastníků z naší školy jejich zpětnou vazbu.

Celý článek

20 250 Kč z charitativní sbírky ke Dni válečných veteránů 2023!

20 250 Kč z charitativní sbírky ke Dni válečných veteránů 2023!

V listopadu 2023 se naše škola stala sbírkovým místem, ale studenty z Klubu moderní historie jste mohli potkat i v ulicích našeho města se sbírkovými krabičkami naplněnými vlčími máky. Podařilo se jim celkem vybrat 20 250 Kč.

Celý článek

Otevřená věda - naši stážisté podávají raport na konferenci

22.11.2023
Otevřená věda - naši stážisté podávají raport na konferenci

DOPLNĚNA FOTOGALERIE

Už uplynul rok od toho, kdy se studenti hlásili do projektu Otevřené vědy a dostali zprávu, že byli vybráni na odborné pracoviště Akademie věd, aby se zapojili do týmu a společně bádali.

V minulém týdnu 22. - 24. 11. 2023 v Praze probíhala Studentská vědecká konference OV 2023 a bylo třeba předvést výsledky daného projektu - jednotlivce nebo týmu - před plným sálem.

Nejlepší práce byly vyhodnoceny a odměněny peněžitou cenou. Z Gymnázia BH v Nymburce se jednalo o druhou cenu pro Jáchyma Vodenku (8OA) s peněžitou odměnou 15 000 korun a třetí cenu pro Barboru Šídovou (7MB) s částkou 10 000 korun.

Děkujeme všem za jejich dobrou práci a reprezentaci mladé generace, která chce tento svět poznávat  a posouvat hranice vědění díky možnostem, které se nabízejí a otvírají brány vědeckých ústavů.

Každý rok máme poměrně velkou skupinu účastníků. Letos se konference účastnili s těmito pracemi:

Barbora Šídová (7MB): Experimentální archeologie - testování nástrojů k drcení a mletí, 🎦   

Jan - Jakub Vonášek (8OA): Multi Role UAV aircraft design methods,

Jáchym Vodenka (8OA): Interakce rostlin a půdy a její důsledky pro koexistenci druhů,

Veronika Košťálová (6XB): Bioinformatika a její aplikace pro sestavování dosud neznámých genů u ptáků,

Štěpánka Křížová (4A): Vliv endokrinních disruptorů na vývojovou kompetenci savčích oocytů,

Vokáčová Eliška (7MA): Faktory ovlivňující ionosféru středních šířek,

Kovářová Veronika (7MA): Interdisciplinární výzkum pravěkých hrobů a pohřebišť - aktuální trendy,

Vávrová Anna - naše loňská maturantka: Konstrukce laditelných zdrojů bílého světla.

 

Celý článek

Prváci se na workshopu seznámili s debatou

Prváci se na workshopu seznámili s debatou

Se základy debatování se seznámili žáci třídy 1A na workshopu Debata letem světem od Asociace debatních klubů. Ten proběhl minulé pondělí 23. října pod vedením Martina Novotného a Matěje Pillera, kteří jsou absolventi naší školy. Oba jsou zároveň trenéry debatního klubu na naší škole.  

 

Celý článek

Cesta do hlubin studia chemie

Cesta do hlubin studia chemie

Ve čtvrtek 26.10.2023 jsme se společně s paní profesorkou Švehlovou vydaly na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. V sekci chemie nás čekal dvoudenní intenzivní program "Cesta do hlubin studia chemie", který měl za cíl prohloubit naše znalosti v různých oblastech této vědy. V rámci akce jsme byly rozdělené na učitele a studenty, každá skupina měla paralelně vlastní přednášky a praktika. 

Celý článek

Úspěchy absolventek školy 2023 v soutěži Jak na maturitní práci

Úspěchy absolventek školy 2023 v soutěži Jak na maturitní práci

V soutěži Jak na maturitní práci 2023, kterou vyhlásily Studentské firmy, s.r.o. uspěly dvě absolventky naší školy ve školním roce 2022/2023: Kristýna Prokešová a Justýna Andrlová (obě z loňské 8OB). Kristýna za svou práci s tématem: Židovství a holocaust očima druhé generace přeživších získala speciální ocenění. Justýnina maturitní práce na téma Informovanost studentů o různých metodách antikoncepce byla oceněna na sdíleném druhém místě v rámci ČR.

Celý článek

LiStOVáNí: Straka v říši entropie

LiStOVáNí: Straka v říši entropie

Projekt LiStOVáNí představuje zajímavé knihy, jež jsou před diváky interpretovány v podobě scénického čtení. Jde o divadelní vystoupení s rekvizitami, kostýmy i hudbou. Tentokrát se jednalo o představení Straka v říši entropie, které 6. října zhlédli žáci nižšího gymnázia. Příběhy byly převzaté ze souboru humorných fyzikálních bajek od Markéty Baňkové, jež si získaly čtenáře všech věkových kategorií. Proč se hroch udrží na vodní hladině? Kdo všechno chce být ideálem krásy? Proč nemá smysl bojovat proti nepořádku? A jaká kouzla umí láhev limonády? Tak zněla čtveřice palčivých otázek, jimž se věnovalo páteční představení.

Celý článek

Exkurze Londýn 2023

Exkurze Londýn 2023

Je to již nějaký pátek, co jsme se vrátili z Velké Británie s hromadou nových zkušeností a super gastronomických zážitků. To však předbíhám, neboť se musíme nejprve vrátit na start!

Celý článek

Badatelský klub opět u nás na škole

Badatelský klub opět u nás na škole

Je tady nová informace o badatelském klubu - letos jsme se už třikrát setkali a po každé jsme vyráběli, zkoušeli ověřovat svoje předpoklady průběhu experimentu, připravili si pokusy navzájem.

Někteří žáci navštěvují Badatelský klub už třetím rokem, od jeho vzniku. Letos se schází 13 žáků pod vedením Kláry Fraňkové a Radky Mlázovské.

Chcete vidět, co se dá zažít v úterý 7. a 8. hodinu? Pak koukněte na obrazovou přílohu!

Celý článek

Vánoční volejbalový turnaj 2022

Vánoční volejbalový turnaj 2022

V pondělí 19. prosince se  opět konal tradiční „Vánoční volejbalový turnaj“, kterého se účastní smíšená družstva studentek a studentů vyššího gymnázia. Turnaj odehrálo 12 družstev ze všech tříd.

Celý článek

Maturanti na stážích projektu ZkusTo! 2022

Maturanti na stážích projektu ZkusTo! 2022

Letos podruhé se v říjnu mohli naši maturanti přihlásit na některou ze stáží projektu ZkusTo!, který vymyslela a jako zapsaný spolek nyní i provozuje MUDr. Kateřina Žemličková, nadšená zubní lékařka z nedalekých Čelákovic. Díky týmu specialistů - nadšenců si naši studenti mohli na pár hodin vyzkoušet, co reálně obnáší ta nebo ona profese. Vyzkoušení práce v běžném provozu a přímo na klientech daného zařízení či firmy proběhlo ještě před okamžikem volby skladby maturitních předmětů a také před podáním přihlášek na vysoké školy. Kdyby nic víc, tento projekt dokáže eliminovat špatná kariérní rozhodnutí absolventů středních škol gymnaziálního typu.

Celý článek

DOTKNI SE VESMÍRU

DOTKNI SE VESMÍRU

Zájemci z řad studentů měli letos jedinečnou možnost zapojit se do Projektu "Dotkni se vesmíru". Tento projekt umožní každému z celkem 45 týmů školáků a studentů vypustit svůj vlastní stratosférický balón k hranicím vesmíru a pořídit unikátní fotografie zakřivení Země z výšky 30 kilometrů, zjistit základní vlastnosti atmosféry získáním aktuálních dat z měřících čidel, které byly součástí sondy připojené k balónu. Studenti tak docílili toho, že se vědecký projekt, pokusy, experimenty a bádání staly přirozenou součástí školního života.

A jak samotné vypouštění a dramatické pátrání po dopadlé sondě probíhalo? O to už se s vámi podělí samotní studenti...

Celý článek

Žáci žákům v badatelském klubu

Žáci žákům v badatelském klubu

V letošním roce se rozběhl Badatelský kroužek s fyzikálním zaměřením pro žáky NG pod vedením profesorky Kláry Fraňkové a Radky Mlázovské.

Student oktávy Ondřej Luňáček připravil pro mladší spolužáky navštěvující klub odpoledne s roboty MIndsorms.

A právě dnes připravovala Adéla Syrovátková ze třídy 3A společně se členy klubu dopoledne s pokusy pro kvarty.  A tak připravují zajíjmavé hodiny mladší pro starší studenty i naopak.

Celý článek

Kurz českého jazyka pro Ukrajince / Курс чеської мови для українців

Kurz českého jazyka pro Ukrajince / Курс чеської мови для українців

Dne 30. 5. 2022 zahajuje ve škole kurz českého jazyka pro ukrajinské uprchlíky. Kurz zahrnuje 12 lekcí v délce 1,5 hodiny a je určen pro začátečníky s nulovou či minimální znalostí češtiny. Výuka bude probíhat vždy v pondělí, v úterý a ve středu v době od 12:30 do 14:00 hod. 

Přihlášky je třeba doručit do čtvrtka 26. 5. 2022.  Kapacita kurzu je omezena.

---

30. 05. 2022 Гімназія розпочинає курс чеської мови для українців, які отримали тимчасовий захист у Чеській Республіці. Курс включає в себе 12 уроків по 1,5 години і призначений для початківців з нульовим або мінімальним знанням чеської мови. Заняття відбуватимуться щопонеділка, щовівторка та щосереди з 12:30 до 14:00.

Заявки необхідно подати до четверга 26.05.2022.  Можливості курсу обмежені.

Celý článek

Formule v Nymburce

Formule v Nymburce

Jistě to zní neuvěřitelně, ale je to tak. Navštívil nás náš absolvent Lukáš Kolbaba se svými kamarády a spolupracovníky, aby studentům matematického a fyzikálního semináře v maturitním a předmaturitním ročníku představili vysokou školu, na které studují a hlavně projekt, na kterém mají možnost se podílet.
Setkání pojali jako motivaci maturantů jít studovat technické obory.

Celý článek

Dobročinné Vánoce 2021

Dobročinné Vánoce 2021

Tradiční prodej výrobků žáků z hodin výtvarné výchovy se v letošním roce nemohl konat v rámci vánoční akademie v divadle, proto byl poprvé uspořádán v prostorech kolem školy. Ve středu 8. 12. 2021 za mrazivého počasí, naštěstí s možností zahřát se teplým čajem či džusem, tak žáci své výrobky nabízeli před školou a utržili významnou částku v celkové výši 25 574,- Kč.

Celý článek

Maturanti na stážích projektu ZkusTo! 2021

Maturanti na stážích projektu ZkusTo! 2021

DO ČLÁNKU DODATEČNĚ PŘIDÁNA ZPĚTNÁ VAZBA STÁŽISTŮ A STATISTIKA STÁŽÍ
Poprvé se v letošním roce mohli naši maturanti přihlásit na některou ze stáží projektu ZkusTo! čelákovické stomatoložky MUDr. Kateřiny Žemličkové. Díky týmu specialistů - nadšenců si i naši studenti mohli na pár hodin vyzkoušet, co reálně obnáší ta nebo ona profese. Vyzkoušení práce v běžném provozu a přímo na klientech daného zařízení či firmy proběhlo ještě před okamžikem volby skladby maturitních předmětů a také před podáním přihlášek na vysoké školy.

Celý článek

Divadelní představení Kytice

Terciáni zhlédli v královéhradeckém Klicperově divadle jevištní podobu sbírky balad Kytice.

Celý článek

Světluška

Světluška

Studenti naší školy se v září již tradičně zapojují do charitativní sbírky Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška.

Celý článek

Reprezentovali ČR

Reprezentovali ČR

V sobotu 6.2. a v neděli 7.2. reprezentovala Českou republiku sourozenecká dvojice Kateřina a Daniel Mrázkovi na juniorských mezinárodních závodech „Egna Dance Trophy 2021“ v italském městě Egna.

Celý článek

Stříbrná expedice na Šumavě

Stříbrná expedice na Šumavě

V pondělí 14. září se po dvoutýdenní nucené pauze znovu otevřela škola. My jsme se ale místo do lavic vydaly na již několikrát odloženou stříbrnou expedici. V časných ranních hodinách naše výprava zamířila směr Šumava. Po dlouhých pěti hodinách ve vlaku jsme dorazily do Perneku na Šumavě, kde na nás čekali profesoři Poprová a Eliška, s nimiž jsme oficiálně expedici zahájili. 

Celý článek

Veslařský úspěch Bětky Zavadilové z 8OA

Veslařský úspěch Bětky Zavadilové z 8OA

V době, kdy dobrých zpráv je pomálu, můžeme s radostí informovat, že naše studentka z oktávy A Bětka Zavadilová uspěla minulý víkend na na Mistrovství Evropy veslařů do 19 let v Bělehradě. 

Celý článek

Stříbrna expedice krajinou žravých komárů

Stříbrna expedice krajinou žravých komárů

Byl již červen, když jsme začali jednat o termínu naší expedice, ten jsme našli v celku rychle, a tak nám zbývalo naplánovat vše ostatní. Do teď se pozastavuji nad tím, jak jsme to dokázali, ale ještě ten den jsme měli trasu, dopravu, funkce i jídelníček. 

Celý článek

Naše expedice

Naše expedice

V holčičí pětičlenné skupince jsme se sešly v Nymburce na nádraží. Autobusem jsme dojely do Loučeně, kde naše výprava začala. Po projití bludišť a zámecké zahrady jsme se vydaly směr Tuchom, což byl náš cíl. 

Celý článek

Discgolfové setkání v Cholticích

Discgolfové setkání v Cholticích

Po více než dvou měsících, kdy nám všem čínský virus ukázal, jak se mohou ze dne na den změnit naše životy, se skupina kantorů včetně Pavla Procházky zúčastnila prvních discgolfových kroků na velmi pěkném hřišti v choltickém zámeckém parku. Naším průvodcem a lektorem byl výkonnostní hráč místního klubu Filip Carlan, který nám ukázal základní techniku hodů, vysvětlil pravidla hry, půjčil disky a ukázal, jak přesně se dá diskem hodit i na velmi dlouhou vzdálenost. Následoval jednokolový turnaj na devítijamkovém hřišti zakončený na zahrádce místní zámecké restaurace, kde mohla dvanáctka účastníků nejen zhodnotit své výkony, ale hlavně po dlouhé době překonat bariéru online setkávání a být k sobě zase, tak nějak normálně blízko.

Celý článek

Škomam 2020

Ve dnech 27.-29. ledna 2020 se skupina 9 studentů našeho gymnázia v doprovodu prof. Krejčíkové a prof. Kolbabové vypravila na VŠB-TU v Ostravě na akci “Škola matematického modelování“, neboli zkráceně ŠKOMAM. 

Celý článek

Poslední den s Edisony

Poslední den s Edisony

Pátek byl poslední oficiální den projektu Edison na naší škole. Přednášky probíhaly opět 2.-3. hodinu a 4.-5. hodinu. Hostitelé své Edisony ještě jednu vzali po okolí, tentokrát do ZOO v Chlebech. 

Celý článek

Global Village

Global Village

Od druhé do šesté vyučovací hodiny probíhala global village, kde se všichni žáci gymnázia mohli obrátit s dotazy na všechny Edisony. Každý měl svůj stánek buď v aule nebo tělocvičně. U stánků jsme měli možnost nejen ochutnat gastronomické lahůdky z jejich země, ale vidět například také národní oděvy. Odpolední program probíhal podle ubytovatelů.

Celý článek

Druhý den s Edisony

08.10.2019
Druhý den s Edisony

Po nabitém uvítacím ceremoniálu bylo potřeba trochu zvolnit, a tak se v úterý 8.10. konaly pouze přednášky. Edisoni přednášeli opět dvakrát dvě hodiny, tentokrát začli už druhou vyučovací hodinu. Po obědě v jídelně se svými hostiteli navšívili nymburský pivovar.

Projekt EDISON je tu

Projekt EDISON je tu

V týdnu od 7.10. do 11.10. se k nám po spoustě kladných ohlasů z minulých ročníků vrací projekt EDISON. Název projektu – EDISON – vznikl jako zkratka šesti anglických slov: Education, Drive, Internacionality, Students, Opportunity, Network.

Celý článek

Veslařské úspěchy Bětky Zavadilové ze 7MA

Veslařské úspěchy Bětky Zavadilové ze 7MA

Alžběta Zavadilová ze 7MA patří mezi studenty, kteří spolu se studiem zvládají i sportovní aktivity, k čemuž jim škola pomáhá tzv. Úpravou studijního režimu. I díky tomu Bětka v loňském školním roce řádně ukončila studium v sextě a stihla se během roku i připravit na letní sportovní úspěchy.

Celý článek

WBTH znovu v akci

WBTH znovu v akci

Začínají prázdniny a naši studenti z WBTH, pokračují v esportovém hraní, v posledním turnaji proti sobě dostali, české profesionální hráče z teamu Esuba a AS Trenčín. Team našich studentů dokonce do třinácté minuty vyhrával, díky skvěle zahranému botu od Maxmiliána Predátora Ottomanského a Štěpána Badyho Otty. V následujících minutách zápasu se team profesionálů začal snažit, a tak hráči z našeho gymnázia začali prohrávat a po třiceti minutách tvrdého boje WBTH prohrálo závěrečným stavem 31:46 pro team profesionálů.

Celý článek

Ostrá expedice DofE

Ostrá expedice DofE

V neděli 9. června 2019 naše skupina z kvarty B vyrazila na ostrou expedici do Českého ráje.

Cesta nám začala poměrně originálně, a to tak, že jedna část našeho týmu seděla už ve vlaku a druhá se právě chystala nastoupit, ale v ten moment průvodčí najednou zapískal a vlak začal odjíždět. Naštěstí do Karlovic-Sedmihorek, což byla mimochodem stanice, kam jsme měli dojet, jel za chvíli další vlak, takže to až tak katastrofální problém nebyl.

Celý článek

Potvrdily studentské volby nezájem o Evropu?

Potvrdily studentské volby nezájem o Evropu?

24. a 25. Května se konají v České republice volby do Evropského parlamentu – jediné instituce Evropské unie, do níž lze přímo zvolit své zástupce. I přesto je ale zájem o evropské volby mezi oprávněnými voliči mizivý. Zda-li je tomu jinak u studentů na středních školách, kteří ještě volit nemohou, zjišťuje projekt Studentské volby, který pořádá obecně prospěšná společnost Člověk v tísni v rámci Jednoho světa na školách. Především mají ale studentské volby naučit budoucí prvovoliče zvyknout si k volbám chodit a zároveň být připravený k tomu, co ho bude v budoucnu ve skutečných volebních místnostech čekat.

Celý článek

Přednáška Markéty Štekrtové

Přednáška Markéty Štekrtové

Ve čtvrtek 4. 4. 2019 se v Lysé nad Labem v městské knihovně  konala přednáška  pro veřejnost  o palmě  olejné, palmovém oleji a ostrově Sumatra. Přednášející byla naše letošní maturantka Markéta Štekrtová (4A). Markéta posluchačům předložila pádné důvody toho, proč se zabývat problematikou pěstování palmy olejné na obrovských plantážích, zdůraznila ekologické dopady produkce palmového oleje na životní prostředí. Markéta strávila na Sumatře 1 měsíc, zažila mnohá dobrodružství nejenom v pralese, ale i při čištění pláží od odpadů, které tam naplavilo moře. A věřte, umí o tom dlouze a poutavě vyprávět. V knihovně jí čas vymezený na přednášku (2 hodiny) nestačil, odpovídala na spoustu dotazů. Vše dokládala nádhernými fotografiemi z pralesa, pláží, plantáží,...Markéta téma palmového oleje zvolila pro napsání své maturitní práce a bude s touto prací i soutěžit 30. 4. v krajském kole SOČ v Kutné Hoře.

 

Celý článek

Sekunda sekundě

Sekunda sekundě

Ve čtvrtek 28. března proběhla tradiční akce Sekunda sekundě, kdy studenti francouzštiny ze sekundy A připraví hodinu francouzštiny pro své spolužáky ze sekundy B.

Celý článek

Ponožková výzva v 2SB

Ponožková výzva v 2SB

Na 21. března připadá Světový den Downova syndromu. Jako symbolická podpora lidem postiženým Downovým syndromem je vyhlášena tzv. ponožková výzva, do které se zapojili i žáci 2SB.

 

Celý článek

Škomam 2019

28.01.2019

Již tradičně se vybraní zástupci ( Lukáš Hora, Václav Novotný, Vojtěch Drška a Jakub Růžička) našeho gymnázia pod vedením M. Krejčíkové a V. Kolbabové  vypravili na VŠB-TU Ostrava, kde se zúčastnili mezinárodní akce s názvem Škola matematického modelování. 

Celý článek

Stříbrná a bronzová ceremonie DofE

Stříbrná a bronzová ceremonie DofE

V úterý 11.12. jsme se po roce opět dočkali toho skvělého okamžiku, a to předávání ocenění našim účastníkům programu DofE. Program dokončilo za loňský rok celkem 19 studentů, 5 z nich získalo stříbrnou úroveň, zbytek, tedy 14, úroveň bronzovou.

Celý článek

Návštěva hasičské záchranné stanice

Návštěva hasičské záchranné stanice

Dne 18. 10. 2018 se třída kvarta A společně s několika žáky kvarty B vydala společně s paní profesorkou Plechlovou na exkurzi do hasičské zbrojnice v Nymburce. 

Celý článek

Evropský den jazyků

Evropský den jazyků

Jako každoročně se i tento školní rok slavil na naší škole Evropský den jazyků.

Tento svátek připadá na základě prohlášení Rady Evropy z 6. prosince 2001 vydaného ke konci Evropského roku jazyků na 26. září. Cílem svátku je propagovat jazykovou rozmanitost a studium jazyků v zemích Evropy.

Celý článek

Světový šampionát ve 3D lukostřelbě

Světový šampionát ve 3D lukostřelbě

Eliška Šafrová z kvarty B získala zlato na světovém šampionátu ve 3D lukostřelbě, který se konal v rakouském Moosburgu!!!

Celý článek

Do Prahy s kanadskou spolužačkou

Do Prahy s kanadskou spolužačkou

V pátek 21.9.2018 bylo ráno na nymburském nádraží o něco hlučnější než bývá zvykem. Na tradiční cizojazyčnou ekxurzi do Prahy se totiž vypravil celý druhý ročník, tedy 2A, 6XA a 6XB. Byli u toho i francouzštináři ze 6XA. Ti měli tentokrát exkurzi velmi praktickou. Do jejich třídy letos chodí nová spolužačka z Kanady - Karmélia Fournier, která sem přijela na roční studium. Pochází z frankofonní části Kanady a proto byl výlet ideální možností jí hlavní město ukázat a zároveň se procvičit ve francouzštině.

Celý článek

Bronzová expedice DofE

Bronzová expedice DofE

Ve dnech 24. a 25. června se naše sedmičlenná skupina ve složení: Lucie Krejzarová, Sára Kvízová, Šárka Přibylová, Eva Sloupová, Tereza Holečková, Věra Franeková a Karolína Česáková, vydala na ostrou expedici programu DofE.

Celý článek

VÍCEMISTRYNĚ EVROPY - WOW!

VÍCEMISTRYNĚ EVROPY - WOW!

Nela Vohradská (3. A) se pyšní další medailí tentokrát v evropské konkurenci. O víkendovém ME ve sportovním aerobiku, které se konalo v Karlových Varech, získala v kategorii TRIA 17 a více let nádherné 2.místo. Lepšího výsledku dosáhlo jen trio z Loun (asi o 2 desetiny bodu). 

Dalším úspěchem Nely v letošním roce je 2. místo v jednotlivcích na MČR  komerčním aerobiku MASTER CLASS (20.5.2018)

Celý článek

Úspěšná premiéra Filipa Novotného v nejvyšší basketbalové soutěži + další absolventi v ligových soutěžích

Úspěšná premiéra Filipa Novotného v nejvyšší basketbalové soutěži + další absolventi v ligových soutěžích

Student oktávy B Filip Novotný nastoupil poprvé v KNBL a vedl si velmi dobře. Za 5:54 min. si připsal jeden úspěšný tříbodový pokus, jeden doskok a jednu asistenci. Sympatické bylo vidět i to jaké pochvaly a povzbuzení se Filipovi dostalo nejen od nymburských fanoušků, ale i od trenéra A-týmu Orena Amiela. Krátký rozhovor zde:http://basket-nymburk.cz/clanky/07-rozhovory/4061/napoprve-tri-body-/ Dále se můžete dočíst o tom jak si vedou naši bývalí absolventi. 

Celý článek

Pětka, která potěší

Pětka, která potěší

V pondělí 19. února 2018 se uskutečnila pro naše studenty akce Pětka, která potěší. Vše se odehrálo v rámci 2.- 6. vyučovací hodiny v auditoriu ZŠ Komenského. Obsahem bylo 5 přednášek, které vedli odborníci na daná témata. Na těchto přednáškách se prostřídalo přes 400 studentů (všechny třídy gymnázia krom maturitních ročníků). 

Celý článek

Prezident 21 u nás na gymnáziu

Prezident 21 u nás na gymnáziu

Každý asi ví, že nedávno byly volby. V souvislosti s nimi na našem gymnáziu pořádal Institut pro demokracii 21, ve spolupráci s Asociací debatních klubů, výzkum, v rámci projektu Prezident 21, jehož cílem výzkumu byli dobrovolníci z řad studentů vyššího gymnázia.

 

 

 

Celý článek

Jazyková animace

Jazyková animace

Naše bývalá studentka, nyní koordinátorka projektu Česko-německé fórum mládeže, Veronika Křížková se pokusila přesvědčit studenty primy a sekundy B, že němčina je opravdu důležitý a v současné Evropě velmi dobře využitelný jazyk, který snad není zase tak hrozný a uším neladící, jak mnozí z nás soudí.  Možná jim také usnadnila výběr druhého cizího jazyka, který je už brzo čeká.

Celý článek

Kvarty v projektu Mezinárodního dne památky obětí holocaustu

Kvarty v projektu Mezinárodního dne památky obětí holocaustu

Ve čtvrtek 8. února se obě naše kvarty vydaly do Židovského muzea v Praze, kde se zůčastnily aktivit projektu k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. Náplní projektu byla beseda s pamětníkem, návštěva Pinkasovy synagogy a závěrečné zpracování tématu. Studenti obou tříd se tak zařadili do skupiny asi 600 studentů z celé republiky, kteří měli možnost se do nového projektu zapojit, setkat se se zajímavou osobou a udělat si obrázek na aktuálně skloňovaté téma holocaustu i jiným způsobem, než jen studiem učebnice. 

Celý článek

Stavba mostů.

Stavba mostů.

Vybraní studenti maturitního ročníku, kteří navštěvují fyzikální praktika měli jedinečnou možnost stát se na chvíli architekty a staviteli....

 

 

Celý článek

Škomam 2018

Škomam 2018

aneb dobrodružná vyprava za ostravskými matematiky podruhé
Skupina šesti studentů (S. Gareeva, M. Osifová, L. Hrubčík, P. Jirout, J. Temlík a V. Drška) se také letos zúčastnila Školy matematického modelování pořádané KAM VŠB TU Ostrava.

Celý článek

Výsledek sbírky Srdíčkové dny

Výsledek sbírky Srdíčkové dny

Na začátku prosince se šestice studentů z druhých ročníků vydala na sbírku pro organizaci Život dětem - Srdíčkové dny.

Celý článek

Bronzová ceremonie DofE

Bronzová ceremonie DofE

V pátek 15.12. jsme se konečně dočkali toho očekávaného momentu, a to předávání ocenění našim statečným účastníkům programu DofE. Program nakonec dokončilo za loňský rok celkem 17 studentů ze tříd 5QA, 2A, 6XB, 7MAB a 3A, které jistě znáte z výstavy v přízemí naší školy. Studenti se vypravili v doprovodu profesorek Martínkové a Slavíkové do Prahy do Knihovny Václava Havla.

Celý článek

Podzimní brigáda v Rokytnici nad Jizerou

Podzimní brigáda v Rokytnici nad Jizerou

O víkendu 22. – 24.9.2017 proběhla první, plánovaná brigáda na chatách RSG.

Na programu byla likvidace odpadů a jeho odvoz, opravy na obou chatách, malování a renovace oken a dveří.

Vše proběhlo dle plánu a další, úklidová brigáda nás čeká první víkend v listopadu.

Děkuji všem za velkou pomoc.

Michal Hrstka

Celý článek

Beseda s ambasadorkou DofE

Beseda s ambasadorkou DofE

Ve středu 13.9. jsme měli na škole milou návštěvu - na besedu k nám přijela ambasadorka Mezinárodní ceny vévody z Edingburghu (DofE) Eliška Vašířová. Besedy se zúčastnili obě kvarty a další zájemci z ostatních tříd.

Celý článek

Cvičná expedice skupiny číslo 3.

Cvičná expedice skupiny číslo 3.

Naše cvičná expedice se odehrála 19. -20. 5. 2017. V 17:00 jsme vyrazili od budovy gymnázia směr Písty a písečná duna. 

Celý článek

Jazyková soutěž s ISIC

Chcete se podívat na 12 týdnů v rámci jazykového kurzu do Austrálie?

Celý článek

Londýn 2017

Londýn 2017

V neděli 26. 2. se u nymburského gymnázia sešlo na téměř 40 studentů především z vyššího gymnázia, aby se společně vydali na několikadenní výlet do Anglie. Celá akce odstartovala kolem 16. hodiny, kdy jsme vyjeli od gymnázia, zanedlouho přibrali zbytek účastníků v Lysé nad Labem a směřovali k hranicím.

Celý článek

ŠKOMAM 2017

ŠKOMAM 2017

Ve dnech 24. – 26. ledna se skupina žáků vyššího gymnázia zúčastnila Školy matematického modelování na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Absolvovali přednášky, cvičení a seznámili se s matematickým softwarem MATLAB. Během celé akce probíhala také soutěž - ŠKOMAM Cup. O přípravu „výletu“ a doprovod žáků se postaraly M. Krejčíková a H. Mahnelová. Tolik stručné úvodní informace a nyní již pohled samotných účastníků.

Celý článek

Hodina moderní chemie

Hodina moderní chemie

 Ve čtvrtek 15. 12. byla pro studenty chemického semináře připravena hodina moderní chemie. Studentky VŠCHT nám představily různé techniky ve forenzní analýze. Vyzkoušeli jsme si snímání otisků prstů pomocí rozdrceného černého uhlí a následné porovnávání papilárních linií. V druhé části přednášky jsem si ukázali, jak forenzní analytici, pomocí připravených chemikálií, zkoumají krev a hledají stopy DNA na místě činu. Nalezené vzorky se posílají až do Číny. V závěru přednášky nám studentky VŠCHT poskytly cenné informace pro zájemce studia oboru forenzní analýza.

 3.A - Večerková, Sedlmajerová, Sasková

100% úspěšnost u zkoušek DELF!

100% úspěšnost u zkoušek DELF!

Časově to lépe nemohlo vyjít. Škola dnes obdržela výsledky jazykových zkoušek DELF z francouzštiny, které se konaly na konci listopadu. A tak jistě příjemným vánočním dárkem bude informace, že všichni studenti z naší školy u zkoušek uspěli.  

Celý článek

Století strachu - živě

Století strachu - živě

To, co pan Václav Moravec 19. 10. 2016 při besedě na naší škole slíbil, se stalo skutkem a studenti třídy 6XA dopněni o studenty společenskovědních seminářů vyjeli na živé vysílání publicistického pořadu Fokus Václava Moravce

Celý článek

Možnost studia v USA

Možnost studia v USA

V pátek od 14:00 se v učebně č. 6 konala schůzka o možnosti studia v zahraničí. Jak bych jen začala… O studiu v zahraničí jsem vážně uvažovala už dřív, ale nemohla jsem si vybrat tu správnou cestu, kterou bych se chtěla vydat. Nevěděla jsem, koho oslovit, komu se svěřit. Dozvěděla jsem se o možnosti studia v Americe přes organizaci CCI, a tak jsem uvítala, že u nás na škole byla zorganizována schůzka o možnosti tohoto studia. 

Celý článek

Natáčení debaty s Václavem Moravcem

19.10.2016
Natáčení debaty s Václavem Moravcem

19. října 2016 jsme my, jakožto studenti 6XA měli příležitost diskutovat s Václavem Moravcem na téma „Století strachu." Celá diskuze se natáčela a reportáž z ní bude možné vidět ve Fokusu Václava Moravce, diskusním pořadu České televize.

 

 

Celý článek

Slunečná brigáda na chatách RSG v Rokytnici

Slunečná brigáda na chatách RSG v Rokytnici

Hezké počasí nás vylákalo na první, podzimní brigádu do Rokytnice nad Jizerou. Na 12 brigádníků z řad učitelů či jejich blízkých se pustilo do venkovních i vnitřních prací. Prořezali se náletové dřeviny, posekala tráva,vyměněny schody ke stodole, byly ošetřeny trámy proti dřevokazům, byl odvezen i odpad  z kurzů…

Celý článek

Výlet třídy 2SA do Botanicusu v Ostré

Dne 3. 6. 2016 se třída 2SA s profesorkami Haníkovou a Sedlatou vydala na výlet do Botanicusu – imitace středověké vesnice v Ostré. Z vlaku jsme vystoupili už ve Stratově a vydali se příjemnou procházkou lesem do Ostré. Na místě se vybralo vstupné a směnili jsme si české peníze za groše, jediná měna, která platí v celém areálu. Stanovili jsme si místo a čas, kde se znovu sejdeme a vyrazili vyzkoušet si co nejvíce středověkých činností.

Celý článek

Studenti sociologického semináře diskutovali o problému sociálního vyloučení

Studenti sociologického semináře diskutovali o problému sociálního vyloučení

Současná uprchlická krize odsunula některá témata z veřejného zájmu. To však neznamená, že zmizela. Jedním z takových "dočasně neaktuálních" problémů je osud sociálně znevýhodněných lidí, především Romů. A právě o této problematice přijel ve středu 20. dubna diskutovat s našimi studenty Mgr. Pavel Novák, pracovník Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Kruháč z Jablonce nad Nisou.

Celý článek

Konference CLIL - novinky a zkušenosti z praxe

Konference CLIL - novinky a zkušenosti z praxe

V pátek 7. dubna 2016 pořádala jazyková agentura Channel Crossings konferenci s názvem CLIL – novinky a zkušenosti z praxe. Naše gymnázium, které se metodě CLIL věnuje hned dvakrát – na hodinách matematiky v angličtině na nižším gymnáziu a hodinách dějepisu ve francouzštině na vyšším gymnáziu, tak mělo možnost inspirovat se a porovnat zkušenosti. 

Celý článek

Stanislav Motl přinesl našim studentům svědectví z cely smrti

Stanislav Motl přinesl našim studentům svědectví z cely smrti

Je dobrou vizitkou naší školy, že ji poměrně často navštěvují zajímavé osobnosti. Studenti tak mají možnost setkávat se s lidmi, jejichž zkušenosti a zážitky pro ně mohou být nejen zajímavé, ale snad i inspirující. Myslím si, že letošní školní rok je na taková setkání velmi bohatý. Zatím posledním hostem byl investigativní novinář a spisovatel Stanislav Motl, který navštívil naše gymnázium ve čtvrtek 7. dubna.

Celý článek

Vernisáž fotografií (z) Paříže

Vernisáž fotografií (z) Paříže

V pondělí 14. března zahájilo i naše gymnázium oslavy "Týdne frankofonie". Prof. Trtíková zorganizovala ve spolupráci s naším bývalým studentem Vojtou Zikmundou výstavu fotografií z Paříže, které Vojta pořídil během svého studijního pobytu.

Celý článek

Návštěva basketbalistek z Kanady

Návštěva basketbalistek z Kanady

Ve středu 10. února naši školu navštívilo družstvo dívek basketbalistek z Kanady. Děvčata studují střední školu v provincii v Manitoba. Jsou to hráčky basketbalové akademie a hrají druhou nejvyšší středoškolskou soutěž. V rámci svého turné po Evropě navštívily i Českou republiku. Kam jinam za basketbalem než do Nymburka a kam jinam na školu než na gymnázium, kde studují hráči BA Nymburk. Tak tedy došlo k setkání sportovců ze dvou kontinentů. Přes počáteční rozpaky se vzájemná konverzace rozproudila, po té si v hale dokonce zasoutěžili o krále trestných hodů a na konec zahráli neobyčejný zápas 7x7. Kluci byli dženlmeni jak se patří a nechali děvčata vyhrát. Dále si delegace z Kanady prohlédla školu. Konkrétně pak chemickou laboratoř, trofeje na chodbách, některé učebny a tělocvičny. Hoši popřáli dívkám hodně úspěchů ve sportu a dívky jim zase hodně úspěchů na MS v Talinnu.

Celý článek

Stipendium na středoškolský pobyt v USA.

Stipendium na středoškolský pobyt v USA.

Dne 11. 1. 2016 naši školu navštívila paní Jana Rule ze sdružení Camp Center International. Studenty ze tříd 1.A, 2.A, 6XA, 6XB a 5QB seznámila s možnostmi studijních pobytů a jazykových kurzů v zahraničì. Zaměřila se na studium v USA. Objasnila studentům výhody studia v USA. Sama je účastnicí takového pobytu, tak se s nimi mohla podělit o své zkušenosti. Druhá část této přednášky byla věnována stipendijnímu pobytu v USA. 

Celý článek

Soucit a rozum v rovnováze

Soucit a rozum v rovnováze

Pozvánka na přednášku k utečenecké krizi s publicistou Danem Drápalem. Akce se koná v neděli 6/12 od 14,00 v prostorách Křesťanského společenství v Nymburce, Komenského 1254. Plákátek v příloze.

Ke stažení
ikonaSoucit a rozum v rovnováze - plakát

Přírodovědné praktikum

Přírodovědné praktikum

Modely molekul uhlovodíků z podzimního parku. Podle předlohy žáci sestavovali modely molekul uhlovodíků z přírodních materiálů - z kaštanů a žaludů. Chemickou vazbu mezi jednotlivými atomy nahradili obyčejným párátkem. Na chodbě školy připravili malou výstavu ze zhotovených modelů molekul.

Celý článek

Nymburští basketbalisté na palubovce Klicperova divadla

Nymburští basketbalisté na palubovce Klicperova divadla

Když se mlhavého rána středy 23. 9. 2015 začala před hlavním nádražím shromažďovat skupinka asi 30 vysokých mladých sportovců, spousta z nás by si nejspíše řekla, že se asi právě chystají na palubovku soupeře v jiném městě.

Celý článek

ADAPTAČNÍ KURZ 1.PB

ADAPTAČNÍ KURZ 1.PB

Dne 14. 9. 2015 jela 1PB ve složení 30 dětí, 3 profesorky - Stránská, Poprová, Haníková a 2 lektoři - Anežka a Michal na adaptační kurz na chatu Gymnázia Nymburk v Rokytnici nad Jizerou. Hned po příjezdu jsme šli asi necelý 1 km do kopce.

Celý článek

Opoziční smlouva na našem gymnáziu

Opoziční smlouva na našem gymnáziu

V úterý 10. 2. 2015 se na našem gymnáziu uskutečnila přednáška doktora Ladislava Mrklase, prorektora soukromé vysoké školy v Praze - CEVRO INSTITUT. Byla určena studentům předmaturitního ročníku v rámci politologického semináře. Úkolem přednášky bylo přiblížit politickou situaci v Československé a poté v České republice v 90. letech 20. století po pádu komunismu a rozpadu již zmiňovaného Československa. Hlavním předmětem této přednášky byla tzv. opoziční smlouva. 

Celý článek

Podzimní brigáda na chatách v Rokytnici nad Jizerou

Podzimní brigáda na chatách v Rokytnici nad Jizerou

O víkendu (19. - 21. 9. 2014) proběhla první podzimní brigáda na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou.

Celý článek

Aktivity francouzštinářů v novém školním roce - druhý díl - Literární kavárna

Aktivity francouzštinářů v novém školním roce - druhý díl - Literární kavárna

Ani studenti francouzštiny s aktivitou nezahálejí. A tak již v pondělí 8. 9. zahájily první skupiny z nižšího i vyššího gymnázia další sérii Literárních kaváren s lektorkou paní Danièle Geffroy. Stejně jako v loňské roce budou mít i letos v prvním pololetí možnost objevovat frankofonní literaturu, zlepšovat své čtenářské dovednosti nebo výslovnost. Zážitky z první kavárny přibližuje článek Lukáše Jančíka z 3TA, Terezy Šolcové z 4KA a Anežky Jislové a Alžběty Zavadilové  z 2SA.

Celý článek

Aktivity francouzštinářů v novém školním roce - třetí díl - Frankofonní klub v divadle

Aktivity francouzštinářů v novém školním roce - třetí díl - Frankofonní klub v divadle

V novém školním roce nespí ani aktivity, které se staly už tradičními. Jednou z nich je Frankofonní klub, který studentům zprostředkovává zajímavé události nebo hosty z frankofonního prostředí. Letošní první frankofonní klub měl netradiční podbu návštěvy divadelního představení zorganizovaného Francouzskou aliancí v Pardubicích. Studenti 7MA navštívili v pátek 12. 9. představení "Operace Romeo, Československo 1984", které do pardubického divadla přijel zahrát francouzský soubor z regionu Centre. Celé představení trvající necelé dvě hodiny sledovali naši studenti ve francouzštině za pomoci promítaných titulků (pokud promítání fungovalo). Více o inscenaci zde nebo v článku od Anežky Literové ze 7MA.

Celý článek

Aktivity francouzštinářů v novém školním roce - první díl - Školení

Aktivity francouzštinářů v novém školním roce - první díl - Školení

Se začátkem nového školního roku začali rozvíjet své staré i novější aktivity studenti a učitelé francouzštiny. A za prvních čtrnáct dnů už toho stihli poměrně dost. Podívejme se na to postupně.

Celý článek

Kostel 365.cz

Kostel 365.cz

Ve dnech 15/9 až 30/9 bude v prostorách školy instalována výstava Kostel 365.cz, která přináší 12 přípěhů o historii a obnově kostelů v Čechách. Pořadatelem výstav je Institut pro památky a kulturu o. p. s. ve spolupráci s Rodičovským sdružením Gymnázia Nymburk.

Celý článek

Víte co je Career day?

Rodičovské sdružení Gymnázia Nymburk připravilo na začátek školního roku velmi zajímavou akci pro žáky školy. Pokud se chcete dozvědět více, čtěte dále!

Beseda s kapitánem Ondráčkem

Utéct z reality – octnout se uprostřed ničeho, jet s větrem v zádech a vnímat jen širé moře kolem a absolutní svobodu, kterou člověku nabízí; nebát se vyjet ze zaběhnutých kolejí stereotypního života a udělat něco neobvyklého, nebezpečného a možná i šíleného; vyplout za hranice státu, systému a šedi obyčejnosti a stát se strůjcem vlastního osudu, stát se králem moří…

Celý článek

Bohumil Hrabal en français

Bohumil Hrabal en français

Bohumil Hrabal. Velikán české literatury by 28. března 2014 oslavil sté výročí svého narození a Gymnázium Nymburk, jakožto škola, kterou navštěvoval, se rozhodlo tento den zasvětit právě jemu.

Celý článek

Procházka nejistotou a poznávání tuniského spisovatele Yamena Manaie

Procházka nejistotou a poznávání tuniského spisovatele Yamena Manaie

V pátek 21. března jsme měli čest přivítat na půdě naší školy již druhého frankofonního spisovatele, abychom byli přesnější – tuniského spisovatele – Yamen Manaie. Setkání předcházel workshop s ředitelkou edice VF, paní Louviot, o kterém jsme již informovali.

Připomeňme si nejprve setkání s paní Louviot slovy Světlany Gareevy z 4KA:

Celý článek

Mezinárodní dny Frankofonie

Mezinárodní dny Frankofonie

Aktivní spolupráce naší školy s francouzskou ambasádou, Francouzským institutem v Praze, Francouzskou aliancí v Pardubicích a dalšími frankofonními subjekty nadále pokračuje. V současné době je v plném proudu festival Mezinárodní dny Frankofonie, během kterých mají všichni frankofilové možnost poznat frankofonní kulturu. I naši studenti měli možnost ochutnávky…

Celý článek

Literární setkání francouzštinářů

Literární setkání francouzštinářů

17. února a 3. března se opět sešly francouzštinářské skupiny napříč celou školou a spolu s Danièle Geffroy pokračovaly v četbě francouzské literatury. Jednalo se již o 12. a 13. setkání. Francouzská knihovna se stále rozšiřuje, takže by bylo škoda nepředstavit našim studentům přírůstky a nabídnout jim jinou formu setkání s francouzštinou.

Celý článek

Předávání mezinárodních certifikátů z francouzského jazyka DELF scolaire

Předávání mezinárodních certifikátů z francouzského jazyka DELF scolaire

V úterý 4. března se naplnil čas očekávání a úspěšní studenti převzali své diplomy DELF z rukou ředitelky Francouzské aliance v Pardubicích, paní Diany Bangoury, a paní zástupkyně Ilony Drahotové.

Celý článek

Francouzská literární kavárna

Francouzská literární kavárna

Již po jedenácté od začátku školního roku se sešly francouzštinářské skupiny, aby spolu s Danièle Geffroy četly francouzské texty. Čtenářské portfolio se některým skupinám pěkně rozšiřuje…

Celý článek

10. Literární kavárna

10. Literární kavárna

Končí první pololetí a jako na každém konci se sluší trošku bilancovat. Tedy, všechny francouzštinářské skupiny kromě primy se několikrát zúčastnily francouzské Café littéraire. Celkem proběhlo deset setkání, což je padesát seancí. To už je zajímavé číslo… A co se četlo na posledním setkání?

Celý článek

Vítejte v literární kavárně

Vítejte v literární kavárně

Vánoce jsou pryč a francouzštináři se znovu vrhli do čtení, nač otálet, nač čekat… Takže jak to vypadalo na rozjezd v novém roce?

Celý článek

On lit, on chante, on fête Noël

On lit, on chante, on fête Noël

Tak máme za sebou již osm setkání mladých francouzských čtenářů…

Celý článek

Mezinárodní zkoušky z francouzštiny DELF scolaire

Mezinárodní zkoušky z francouzštiny DELF scolaire

Díky spolupráci s Francouzským institutem v Praze a Francouzskou aliancí v Pardubicích je naše škola již čtyři roky zkušebním místem pro mezinárodní zkoušky z francouzštiny - DELF scolaire. Rok se s rokem sešel a ve dnech 25. a 26. listopadu měli naši francouzštináři opět možnost ověřit si svůj pokrok ve francouzštině a korunovat ho mezinárodním certifikátem.

Celý článek

Brigáda na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou

Brigáda na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou

Zima se již nezadržitelně blíží a tak v nejzazším termínu vyrazila skupina 14 brigádníků na úklidovou brigádu.

Celý článek

Besuch aus Deutschland

Besuch aus Deutschland

Návštěva z Německa 

V pondělí 18. 11. nás navštívila v hodině německého jazyka paní Klocknerová z Německa. Měli jsme s ní jednu vyučovací hodinu, která byla moc zajímavá. Nejprve jsme uspořádali "tiskovou konferenci”. Pokládali jsme paní Klocknerové nejrůznější otázky a ona nám na ně odpovídala.

Celý článek

Francouzštináři opět čtou...

Francouzštináři opět čtou...

Dne 11. 11. jsme absolvovali už několikátou hodinu „Literární kavárny“… Myslím, že to tu už zaznělo několikrát a vy všichni víte, co „Literární kavárna“ znamená. Jednou za čtrnáct dní vždy v pondělí máme literární hodinu s Danièle Geffroy, kde čteme různé francouzské pohádkové knížky a plníme různé úkoly, čímž si rozšiřujeme naši slovní zásobu. A jak to bylo tentokrát?

Celý článek

EKO den po francouzsku

EKO den po francouzsku

I v letošním roce jsme se s francouzštináři zapojili do projektového EKO dnu. Letošní zvolené téma „VODA“ jsme dovedli propojit s francouzštinou o to lépe, že nám francouzská ambasáda zapůjčila sérii fotografií francouzského fotografa Yann Arthus Bertranda s tématem voda. Vyzkoušeli jsme si i zajímavý pedagogický experiment, kdy jsme propojili dvě jazykové skupiny, žáky 3TA a 4KA. A jak to vše probíhalo a dopadlo?

Celý článek

Francouzská literární kavárna

Francouzská literární kavárna

Máme za sebou první dva měsíce realizace projektu Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině a tedy i dva měsíce francouzských Literárních kaváren. Téměř všichni francouzštináři ve škole se již alespoň jednou zapojili a vyzkoušeli si, že čtení ve francouzštině vlastně nebolí a oni zvládnou víc, než si myslí. Někteří díky rozložení rozvrhu pracují s lektorkou Danièle Geffroy pravidelně každých čtrnáct dní, jiné skupiny se musí dělit. Jen stále čekáme na odvážlivce, kteří přijdou s hrníčkem na čaj či kávu…

Celý článek

2. Francouzská literární kavárna

2. Francouzská literární kavárna

Ne, že bychom doposud neměli rádi francouzštinu, nicméně neustálé opakování gramatiky a snaha naučit se slovíčka většinou nepatří mezi nejzábavnější činnosti. Letos jsme se ale z obvyklé výuky vymanili (alespoň na jednu hodinu za čtrnáct dní) a učebnice francouzského jazyka jsme vyměnili za projekt nazvaný Literární kavárna. Jedná se o setkání s rodilou mluvčí, která s námi vede rozhovory a především nám předčítá z různých francouzských knih a rozebírá je s námi; samozřejmě s typickým šarmem Francouzky. Konečně máme tedy šanci podívat se na výuku tohoto jazyka i z trochu jiného úhlu, poetičtěji; poznat, jaká kouzla skrývá, a zkusit se trochu přiblížit mentalitě lidí, kteří ho používají. S trochou štěstí nám tyto hodiny pomohou vpravit se do jedinečné melodie tohoto jazyka básníků a udělat si přehled o literatuře z té nejliterárnější země vůbec, z Francie.
Kristýna Kutnarová, 7MA

A jak to viděli ostatní?

Celý článek

1. Literární kavárna

1. Literární kavárna

Jak již jsme informovali, francouzštináři ve škole v září zahájili nový projekt financováný z OP VK, Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině. Jednou z klíčových aktivit je Literární kavárna vedená paní Danièle Geffroy Konštacký. Náplní workshopů je práce s francouzskými knížkami, samozřejmě především četba samotná, ale i řada dalších bohatých aktivit, jejichž cílem je ztratit obavu z četby a získat orientaci v příběhu i za předpokladu, že nerozumím zcela každému slovíčku.

Celý článek

Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině

Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině

Se začátkem nového školního roku se naplno rozjíždí nový projekt realizovaný díky programu OP VK - Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině. Pro všechny francouzštináře je připravena řada aktivit, které posunou nejen jejich jazykové schopnosti.

Co nás tedy až do prosince 2014 čeká?

Celý článek

Zahradní slavnost se blíží!

Vážení studenti, rodiče, učitelé a přátelé Gymnázia Nymburk, 

rok se s rokem sešel a my si vás dovolujeme opět pozvat na Zahradní slavnost, tentokrát již druhý ročník. Letos s přídomkem "Slavnost klobouková" - kdo dorazí s pokrývkou hlavy, má šanci zvítězit v soutěži, která bude na slavnosti vyhlášena a vyhodnocena. Podle většiny ohlasů se loňská slavnost líbila, letos na tento úspěch chceme navázat. Proto jsme připravili několik dalších novinek!

Celý článek

Týden vědy na FJFI ČVUT

Týden vědy na FJFI ČVUT - fyzikální akce pro středoškoláky.

Celý článek

Cimbálovka v Nymburce

Cimbálovka v Nymburce

Ve středu 15. 5. 2013 navštívili studenti NG a 1. ročníku VG vystoupení Cimbálové muziky Réva.

Celý článek

Celostátní konference projektu E-DUR

Celostátní konference projektu E-DUR

Ve čtvrtek 4. 4. 2013 proběhla v Praze konference pedagogů a ekologů na téma environmentálního vzdělávání dětí na různých stupních škol E-DUR.

Z naší školy se konference zúčastnili učitelé biologie: prof. Hrstka, prof. Jeníková a prof. Weissová.

Celý článek

Francouzský spisovatel Bernard Friot na gymnáziu v Nymburce

Francouzský spisovatel Bernard Friot na gymnáziu v Nymburce

V pátek 22. března 2013 navštívil naši školu francouzský spisovatel Bernard Friot, jehož knížky jsou našim studentům francouzštiny důvěrně známé. Nepřijel s našimi francouzštináři pouze besedovat o životě a tvorbě spisovatele, ale připravil si praktické setkání zaměřené na vlastní tvorbu. Dvě skupiny složené ze studentů z 3TA-4KA a 5QA-6XA-7MA tvořily každá 1,5 h vlastní texty ve francouzštině, samozřejmě netradičním způsobem.

Celý článek

Předávání francouzských jazykových diplomů DELF

Předávání francouzských jazykových diplomů DELF

V pondělí 18. března 2013 proběhne slavnostní předání diplomů DELF za účasti zástupce francouzské ambasády pana Marca Brudieux a ředitelky Francouzské aliance v Pardubicích paní Diany Bangoura. Pan Brudieux zároveň předá i ceny úspěšným účastníkům soutěže „Týden chuti“. 

Celý článek

Tajemný svět Ekvádoru a Galapág (multimediální program)

Tajemný svět Ekvádoru a Galapág (multimediální program)

Dne 18. 1. 2013 žáci prim, sekund a tercií navštívili unikátní, naučný, multipředmětně zaměřený vzdělávací projekt Planeta Země 3000TM s přírodovědně – zeměpisným zaměřením na Ekvádor a jeho souostroví Galapágy, v nymburském kině Sokol.

Celý článek

Vánoční akademie

19.12.2012
Vánoční akademie

Nymburské gymnázium uspořádalo dne 18. 12. 2012 v Hálkově městském divadle již tradiční Vánoční akademii, na které vystoupila řada studentů z různých ročníků školy. Program byl pestrý a dlouhý a podle dosavadních ohlasů se líbil. Poděkování patří nejenom všem účinkujícím, ale také učitelům, kteří jednotlivá čísla připravovali.

Celý článek

Projekt HOZENÁ RUKAVICE

Znáte projekt Hozená rukavice? Že ne? Možná to je škoda! Cílem projektu je "pomoc probudit a rozvinout váš potenciál a uvnitř vás něco změnit". V období od 24/12 do 31/1 projekt nabízí dárek v hodnotě 2 000 Kč v podobě profesionálního on-line testu schopností motivace, hodnot a stylů práce. Projekt realizuje DDM Symfonie Poděbrady.

Nový Zéland - země dlouhého bílého oblaku

Nový Zéland - země dlouhého bílého oblaku

15. listopadu se studenti nižšího gymnázia zúčastnili populárně naučného zeměpisného projektu Svět kolem nás, který se v nymburském kině Sokol představil svým prvním dílem: pořadem Nový Zéland - země dlouhého bílého oblaku. Přečtěte si, jak ho hodnotily dvě divačky ze třídy 3TA.

Celý článek

Aktivity Evropské jazykové sekce na Gymnáziu Nymburk v prvním čtvrtletí

Aktivity Evropské jazykové sekce na Gymnáziu Nymburk v prvním čtvrtletí

Naše škola je zapojena do projektu Evropské jazykové sekce již od školního roku 2008-2009. Díky spolupráci s Francouzským velvyslanectvím v ČR a realizovaným projektům financovaným z prostředků EU mají naši žáci studující francouzštinu širokou nabídku nadstandardních aktivit, které jim umožňují častý kontakt s francouzštinou.

Celý článek

Charitativní dobrovolnická činnost

Charitativní dobrovolnická činnost

Věta „Musíme (si) pomáhat, a to všude, kde můžeme!“ by se mohla stát mottem mnohých studentů naší školy, kteří pravidelně pomáhají jako dobrovolníci při charitativních akcích. Od září proběhly akce Světluška, Srdíčkové dny a Mince denně (ADRA), o nichž jsme již na webových stránkách informovali.

Celý článek

Nymburský historický podzim - Fenomén čsl. exilu

8. listopadu se seminaristé 3. ročníku a 4. ročníku Dějepisného semináře (a také zájemci z dalších tříd vyššího gymnázia) zúčastnili 2. ročníku Nymburského historického podzimu, který se konal v auditoriu ZŠ Komenského.

Celý článek

Naši absolventi se vracejí a pomáhají nám

Naši absolventi se vracejí a pomáhají nám

V loňském školním roce jste si jistě všimli informace o rozhlasovém pořadu Dobrá vůle s paní redaktorkou Gorankou Oljačou. Týkal se našich studentů - cizinců, kteří musí zvládnout český jazyk tak, aby se jim podařilo bez problémů odmaturovat.

Celý článek

Srdíčkový den

Srdíčkový den

Srdíčkový den o. s. Život dětem proběhl poprvé v tomto školním roce v září. Pomáháme již tradičně nemocným dětem a přispíváme na jejich léčbu a různé nezbytné pomůcky a přístroje, aby byl jejich život kvalitnější.

Celý článek

Beseda s ředitelem humanitární organizace ADRA

Beseda s ředitelem humanitární organizace ADRA

19. 9. 2012 navštívil naše gymnázium pan Jan Bárta, aby pobesedoval se studenty sext, z nichž někteří již v loňském školním roce podpořili akci ADRY: Mince denně.

 

 

 

Celý článek

Na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou proběhla první brigáda!

Na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou proběhla první brigáda!

Během víkendu (21. - 23. 9. 2012) proběhla první brigáda na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou.

Celý článek

9. ročník sbírky Světluška na podporu nevidomých a těžce zrakově postižených

9. ročník sbírky Světluška na podporu nevidomých a těžce zrakově postižených

11. a 12. září pomáhali tradičně již po deváté studentky a studenti naší školy (6XA, 6XB) prostřednictvím charitativní sbírky „V září světlušky září“ nevidomým a slabozrakým v celé republice. Nabízeli sbírkové předměty (píšťalku, náramek a tykadla) a setkávali se většinou s pochopením občanů, ba někdy za nimi spěchali zájemci sami. Akce má výbornou propagaci v médiích, tak je známa široké veřejnosti, a byla velmi úspěšná navzdory deštivému počasí ve druhém dni.

Celý článek

Zahradní slavnost

Zahradní slavnost

Bylo krásné sobotní odpoledne, blížila se třetí hodina. Obloha byla modrá, slunce svítilo, teploměr vyšplhal nad dvacet stupňů a vůbec to nevypadalo, že je osmého září, spíš tak počátek července. Před zadní brankou na nádvoří nymburského gymnázia se scházeli rodiče s dětmi. Někteří z nich se smáli, jiní měli v obličejích výrazy plné očekávání, možná i trochu nervozity. Všichni byli téměř svátečně oblečeni a v rukou drželi talíře, misky, košíky a krabičky plné sladkostí, jednohubek, ovoce, salátů, chlebíčků a dalších pochutin, jako by šli na dlouho plánovanou návštěvu k rodinným přátelům. Jejich cílem ale nebyl obývací pokoj ani zahrádka u známých, ale nymburské gymnázium, přesněji zahradní slavnost, kterou právě tuto sobotu uspořádalo Rodičovské sdružení Gymnázia Nymburk (RSG).

Celý článek

Projekt ADRY: Mince denně

Projekt ADRY: Mince denně

Ve středu 20. 6. podpořili naši studenti  z kvinty A projekt ADRY: Mince denně.

Vysvětlovali lidem, že jen pravidelný příspěvek (měsíční apod.) má největší smysl.

Celý článek

Loučení se školou na dva měsíce

Loučení se školou na dva měsíce

Loučení se školou a třídou

Dnešní den se lišil od jiných víc než kdy jindy. Mnozí žáci se nejdřív tvářili posmutněle, protože se třeba báli, jaký bude výsledek jejich celoročního snažení a taky se jim bude stýskat především po kamarádech.

Celý článek

Projektový den v kvintách: soud s Caesarovými vrahy

Projektový den v kvintách: soud s Caesarovými vrahy

Namísto bezcílného posedávání ve třídách, usínání, sledování nesmírně optimistických a prázdninových filmů (s tematikou Norimberských procesů či domácího násilí) a dalších nesmírně užitečných činností, se debatní klub rozhodl, že v zájmu náboru nových sil (co se počtu týče, jsme na tom v současné době skutečně dost bídně, ale možná se to co nevidět změní) uspořádá něco mezi ukázkovou debatou a debatním soustředěním v obou kvintách.

Celý článek

Tour de France

Tour de France

V dubnu byla zrealizována poslední aktivita frankofonního klubu, nazvaná Tour de France. V roli lektorů vystoupili již zkušení lektoři – studenti 3TA. A opět posunuli laťku o hodně výš. Pro studenty francouzštiny připravili poznávací hru – cestu po francouzských památkách.

Celý článek

Charitativní akce ve druhém pololetí

Charitativní akce ve druhém pololetí

Charitativní sbírky

V posledním březnovém týdnu (26. 3. - 30. 3.) se zúčastnili studenti z kvint již tradičně pod vedením koordinátorky J. Koláčné Srdíčkových a Sluníčkových dnů. V případě Sluníčkových dnů o. s. Rozum a cit podporujeme děti v náhradních rodinách a Srdíčkové dny o. p. s. Život dětem pomáhají nemocným a handicapovaným dětem.

Celý článek

Majáles!

Majáles!

Majáles je tady!

úterý 1. května 

Přijďte všichni do průvodu a nebo alespoň pod nymburské hradby! Připravili jsme pro vás bohatý program!

 

Celý článek

Mezinárodní dny Frankofonie – divadelní přehlídka v Táboře

Mezinárodní dny Frankofonie – divadelní přehlídka v Táboře

Studentky francouzského divadelního kroužku ze třídy 3TA pod vedením profesora Stéphana Castagnier nacvičily první divadelní hru a rovnou se vypravily na tradiční divadelní přehlídku pořádanou v rámci Mezinárodních dnů Frankofonie do Tábora. Jejich první francouzský divadelní pokus byl korunován ohromným úspěchem.

Celý článek

Předávání mezinárodních jazykových certifikátů z francouzského jazyka DELF

Předávání mezinárodních jazykových certifikátů z francouzského jazyka DELF

 

V pátek 9. března se na půdě školy uskutečnilo slavnostní předání jazykových certifikátů z francouzštiny DELF.

 

Celý článek

Čína – říše mocného draka (multimediální program)

Čína – říše mocného draka (multimediální program)

V pondělí 27. února se studenti nižšího gymnázia (s výjimkou 2SA, která si v tu samou dobu svištěla na krkonošských lyžařských sjezdovkách) vypravili do nymburského kina Sokol na jedinou pravidelnou každoroční plošnou zeměpisnou akci naší školy - multimediální program uváděný v rámci největšího českého vzdělávacího projektu Planeta Země 3000TM.

Celý článek

Zvířata ve francouzské dětské literatuře

Zvířata ve francouzské dětské literatuře

V pátek 10. února jsme na půdě školy opět přivítali milou návštěvu, ředitelku Francouzské aliance v Pardubicích Corinne Veisy, která přijela na nymburské gymnázium již po několikáté. Tentokrát pro žáky 1PA a 2SA připravila aktivity s využitím interaktivní tabule, při kterých se naučili novou či procvičili již známou slovní zásobu s tematikou zvířat.

Celý článek

Hodina dějepisu ve francouzštině - Francie v 16. století

Hodina dějepisu ve francouzštině - Francie v 16. století

Dne 17. ledna 2012 měli studenti 3TA a 4KA možnost setkat se v rámci frankofonního klubu s milou návštěvou – na půdu Gymnázia Nymburk po roce zavítala paní Danièle Geffroy z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a připravila si pro naše studenty putování po Francii v 16. století. Jelikož studentům PedF UHK vyučuje historii Francie zároveň s didaktikou francouzštiny, mohli se studenti těšit na netradiční hodinu.

Celý článek

Vánoční akademie

Vánoční akademie

V pondělí 19. 12. 2011 proběhla v Hálkově divadle v Nymburce již tradiční školní Vánoční akademie. V pestrém programu se od 17,00 do 19,30 hod. na jevišti vystřídalo několik desítek studentů, kteří předvedli svá hudební, literární, taneční a akrobatická čísla.

Součástí celé akce byl i prodej výrobků, které studenti vytvořili za pomoci vyučujících výtvarné výchovy. Výtěžek z prodeje bude použit na charitativní akci Postavme školu v Africe.

Mgr. Květa Málková, vyučující hudební výchovy a organizátorka celé akce

Celý článek

Mezinárodní zkoušky DELF scolaire na půdě nymburského gymnázia

Mezinárodní zkoušky DELF scolaire na půdě nymburského gymnázia

Stejně jako v minulém roce se i letos stala naše škola se souhlasem Francouzského velvyslanectvím v Praze a Francouzské aliance v Pardubicích zkušebním místem pro mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka DELF scolaire.

Celý článek

Projekt Velké a malé příběhy dějin

24.11.2011
Projekt Velké a malé příběhy dějin

Ve čtvrtek 24. 11. 2011 měl předmaturitní a maturitní ročník dějepisného semináře možnost zúčastnit se zajímavé přednášky o projektu Velké a malé příběhy dějin. Projekt se týká doby normalizace v Československu.

Celý článek

Příběhy bezpráví

29.11.2011
Příběhy bezpráví

29. 11. 2011 zorganizovala Mgr. Jiřina Koláčná v dopoledních hodinách v rámci projektu Příběhy bezpráví (Jeden svět na školách, o.p.s. Člověk v tísni) již tradiční projekci dokumentu s následnou besedou.

Tentokrát studenti DES z maturitních a předmaturitních ročníků zhlédli dokument o Pavlu Tigridovi (P. Tigrid - Evropan ). Poté následovala beseda a přednáška historika PhDr. Pavla Fojtíka, současného místostarosty Nymburka.

Celý článek

Prezentace FIS VŠE v Praze

Prezentace FIS VŠE v Praze

14.11.2011 naši školu navštívil s prezentací Jan Winter, náš bývalý student, nyní student 2. roč. VŠE - FIS.
Akce se uskutečnila v uč. č. 42 pro studenty 2. roč., sext, oktáv a 4.A.

Jan Winter seznámil formou prezentace a besedy bezmála 180 studentů s možnostmi studia na VŠE - FIS. Pohovořil i o důležitosti studia informatiky obecně, ale i o změnách, které čekají všechny studenty VŠ po ukončení SŠ.

Celý článek

Mentoring pro holky

Mentoring pro holky

Baví tě matika, fyzika, informatika nebo chemie? Uvažuješ o studiu některého z těchto oborů na vysoké škole? Chtěla by sis vyzkoušet, jak to na technické vysoké škole chodí? Jsi právě ve třeťáku? Pak máš jedinečnou příležitost!

Národní kontaktní centrum – ženy a věda má mentoringový program přesně pro tebe!

Více informací najdeš na www.zenyaveda.cz/mentoring.

Ke stažení
ikonamentoring pro holky - plakát

Ekoden "Les ve škole"

01.12.2011

Ve čtvrtek proběhne tradiční ekoden, tentokrát na téma LES.

Celý článek

Sluníčko-srdíčkové dny, Světlo pro Světlušku a Bílá pastelka

Sluníčko-srdíčkové dny, Světlo pro Světlušku a Bílá pastelka

Každoročně se naši studenti vyššího gymnázia zúčastňují charitativních akcí rozmanitých občanských sdružení, podporujících zejména handicapované děti. V průběhu měsíce září a října proběhla akce Světluška a Bílá pastelka na podporu nevidomých a slabozrakých; dále Srdíčkový den pomáhající dětem v nemocnicích vylepšit prostředí, nakoupit přístroje apod.

Celý článek

Historické osobnosti ve Frankofonním klubu

Historické osobnosti ve Frankofonním klubu

V prvních listopadových dnech měly některé skupiny studentů francouzštiny možnost vyzkoušet si hodinu francouzského jazyka trochu jinak. Realizovali jsme již pátou aktivitu frankofonního klubu. Lektory se opět stali studenti naší školy, tentokrát žáci 3TA, kteří si za úkol zvolili připravit prezentaci známých historických osobností pro nové studenty francouzštiny ze tříd 1PA, 1A a 5QB.

Celý článek

Mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka DELF scolaire

Mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka DELF scolaire

Jak již jste byli informováni, v letošním školním roce se naše škola, ve spolupráci s Francouzským velvyslanectvím a pod patronací Francouzské aliance v Pardubicích, opět stane zkušebním místem pro mezinárodní zkoušky z francouzštiny pro žáky a studenty základních a středních škol – DELF scolaire.

Celý článek

Napříč Afrikou

08.09.2011

Ve čtvrtek 8.září měli žáci sekund a tercií možnost vyslechnout velmi zajímavou přednášku o netradiční jízdě Afrikou.

Celý článek

Majáles

01.05.2011

V neděli 1. května, uspořádal studentský parlament akci, která se zakládá na letité tradici, Majáles. Tato studentská slavnost je rok od roku populárnější. Letos se zvolilo téma Středověk, proto jste mohli v Nymburce potkat průvod studentů Gymnázia Nymburk a ostatních škol tohoto města ve středověkých kostýmech.

Celý článek

Mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka DELF scolaire na Gymnáziu Nymburk

Mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka DELF scolaire na Gymnáziu Nymburk

V minulém týdnu naše škola podepsala smlouvu s Francouzským velvyslanectvím v Praze a Francouzskou aliancí v Pardubicích o pořádání mezinárodních zkoušek DELF scolaire na půdě Gymnázia Nymburk ve školním roce 2011-2012.

Celý článek

Slavnostní předání maturitních vysvědčení

V pondělí 20. června 2011 proběhne v obřadní síni Městského úřadu v Nymburce slavnostní předání maturitních vysvědčení. pro předání jsou stanoveny tyto termíny:

  •   8,30   oktáva A
  •   9,15   oktáva B
  • 10,00   4A

Na slavnostpředání zveme rodiče studentů!

4. aktivita frankofonního klubu

4. aktivita frankofonního klubu

Po krátké odmlce se znovu probudil frankofonní klub, který má za úkol přiblížit studentům francouzštiny frankofonní svět z jiného úhlu, než jak se s ním setkávají při běžných hodinách francouzštiny. Využili jsme kontaktů a nabídek od našich partnerských subjektů a čtvrtou aktivitu rozdělili na dva samostatné bloky. V dubnu dostali žáci primy A a tercie A příležitost pracovat s paní Daniele Geffroy z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. V květnu se potom žáci sekundy A zúčastnili projektu „Cinéma a l´école“ zorganizovaného Francouzským velvyslanectvím v Praze ve spolupráci se sdružením GREF, Učitelé bez hranic. Součástí tohoto projektu byl i seminář pro vyučující francouzštiny z Gymnázia Nymburk a okolí, kde si vyzkoušeli různé techniky, jak pracovat s filmem v hodinách francouzštiny.

Celý článek

Meridián 2011

22.10.2011
Meridián 2011

V sobotu 22.10.2011 se jako každý rok konal Meridián - turistický pochod nymburského gymnázia. V letošním roce jsme se sešli ráno v 8:00 pod železničním mostem v opravdu hojném počtu.

Celý článek

Simulované soudní jednání na naší škole

Simulované soudní jednání na naší škole

Absolovent naší školy Tomáš Friedel přijel studentům předmaturitního ročníku představit projekt Street law.

Celý článek

Konference CLIL

Ve čtvrtek 28.dubna proběhla v Plzni konference s názvem „CLIL – učíme jinak“, uspořádaná NIDV. Konference byla vyvrcholením stejnojmenného projektu, který byl realizovaný v průběhu roku 2010-2011 a kterého se aktivně zúčastnili i dva zástupci naší školy, Stéphane Castagnier a Lucie Prokešová.

Celý článek

Majáles

01.05.2011

V neděli 1. května, spořádal studentský parlament akci, která se zakládá na letité tradici, Majáles. Tato studentská slavnost je rok od roku populárnější. Letos se zvolilo téma Středověk, proto jste mohli v Nymburce potkat průvod studentů Gymnázia Nymburk a ostatních škol tohoto města ve středověkých kostýmech.

Celý článek

Štúrovci v Městské knihovně

03.03.2011
Štúrovci v Městské knihovně

Dne 3. března 2011 se v budově Městské knihovny v Nymburce konal komponovaný pořad pro studenty organizovaný Slovenským institutem v Praze. Tématem byla slovenská poezie a próza. Naše třída se této akce zúčastnila v návaznosti na právě probírané učivo v hodinách českého jazyka.

Celý článek

Seminář FRJ

Ve dnech 14. a 15. dubna 2011 se v Praze uskutečnil seminář pro učitele francouzštiny s názvem „Jak začlenit jazykové zkoušky DELF do výuky“. Semináře se zúčastnilo na 30 učitelů z celé ČR. Program byl připraven a veden paní Marie-Laure Lions Olivieri z Maison des langues v Paříži.

Celý článek

Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR

28.03.2011

Od pondělí 28. března do středy 30. března 2011 se konala ve Znojmě výroční konference Asociace ředitelů gymnázií ČR. Hlavními tématy konference byla kvalita vzdělávání v ČR a postavení gymnázií v systému vzdělávací soustavy z pohledu tzv. dlouhodobého záměru rozvoje vzdělávací soustavy ČR.

Celý článek

Národní setkání k matematické gramotnosti

06.04.2011

Ve středu 6. dubna se konalo v ústředí České školní inspekce v Praze národní setkání k výsledkům inspekční činnosti v oblasti matematické gramotnosti. Jednalo se již o druhé podobnou akci v režii ČŠI, tou první bylo setkání, které hodnotilo výsledky inspekčního šetření školních vzdělávacích programů.

Celý článek

Vlajka pro Tibet

Vlajka pro Tibet

Studenti semináře mezinárodních vztahů se připojili k celosvětové akci VLAJKA PRO TIBET.

Celý článek

Ekopolis - přemýšlíme o městě

Ekopolis - přemýšlíme o městě

Naše škola se zapojila do projektu Ekopolis a obdržela stejnojmenné deskové hry.

Celý článek

Den loutek sekundy B – návštěva muzea

22.04.2010

Čtvrtek 22. 4. 2010 byl pro všechnu mládež z páté a deváté třídy, která vešla dveřmi nymburského gymnázia dovnitř, rozhodujícím, neboť se chystala napsat si přijímací testy. Pro nás ze sekundy B to byl den, který jsme nemuseli strávit ve škole.

Celý článek

Ekoden aneb Různost pohledů

17.02.2011

Letošní ekoden na téma Trvale udržitelný život proběhl formou spolupráce s nymburským muzeem. Byl rozdělen na dvě části, první se konala v prosinci, druhá část pak v polovině února.

Celý článek

Počítačová učebna č. 39 - poděkování rodičům

11.10.2010

S potěšením Vám mohu oznámit, že v pondělí 11. října 2010 byla uvedena do provozu učebna ICT, kterou se podařilo vybavit jen díky Vašemu pochopení a Vaší pomoci. Rád bych Vám alespoň touto cestou poděkoval za finanční pomoc, která dosáhla výše 330 000,- Kč. Další částkou pomohli sponzoři z řad velkých firem, absolventi a dokonce i rodiče našich absolventů! Celkové náklady na učebnu dosáhly výše 640 000,- Kč. Z prostředků zřizovatele byla v roce 2009 do učebny instalovaná technika v hodnotě dalších cca 150 000,- Kč.

Celý článek

Maturitní generálka

11.10.2010

 dnech 11. až 14. října 2010 proběhla na naší škole podobně jako na dalších více než 1220 školách maturitní generálka. Spolu s 95,4 tisíci žáků i naši letošní maturanti měli příležitost vyzkoušet si písemné části zkoušek společné části maturitní zkoušky. Ve stanovených termínech psali didaktické testy z českého jazyka, matematiky a cizích jazyků včetně poslechových subtestů. Ověřovány byly i písemné práce z českého jazyka a cizích jazyků.

Celý článek

Mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka na gymnáziu Nymburk

06.12.2010

Ve dnech 6. a 7. prosince se naše škola stala se svolením Velvyslanectví Francouzské republiky v Praze a pod patronací Alliance française v Pardubicích zkušebním centrem mezinárodních zkoušek z francouzského jazyka DELF scolaire.
Celkem se u nás ke zkouškám přihlásilo 45 zájemců o složení zkoušek prokazujících jednu ze čtyř jazykových úrovní popsaných ve Společném evropském referenčním rámci jazyků (SERRJ). 15 studentů skládalo zkoušku úrovně A1, 24 zájemců zkoušku A2 a 6 jazykovou zkoušku úrovně B1.

Celý článek

Akce primární prevence – Počítačová kriminalita a drogy

13.01.2011

Všichni jsme věděli, že výchovné programy nebývají zdlouhavé řeči a poučování, protože během spaní a stěžování si ostatním, jaká je tenhle pořad nuda, člověka málokdy někdo vychová, a tak jsme měli 13. ledna radost už proto, že jsme nemuseli na první dvě hodiny.

Celý článek

Letošní ekoden ve spolupráci s nymburským muzeem

02.12.2010

Ve čtvrtek 2.12.2010 proběhl tradiční ekoden, tentokrát ve spolupráci s Vlastivědným muzeem Nymburk. Programu se zúčastnili studenti prim a sekund a letošním tématem se stal trvale udržitelný rozvoj a energie.

Celý článek

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Narodil se 7. 3. 1931 v Nymburce. Je jedním z nejslavnějších hráčů české basketbalové historie.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Saša Machov

16. červenec 1903

- narodil se Saša Machov (†23. 6. 1951), český tanečník a choreograf.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
23.02.2024

Milým osvěžením vzdělávacího programu univerzity 3. věku se stala čtvrteční přednáška „naživo“. Běžně se studenti univerzity 3. věku scházejí u on-line přednášek a každé setkání s přednášejícím je proto výjimečnou, slavnostní událostí. Mezi seniory zavítal tentokrát Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D., dlouholetý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu, který instituci řídil od roku 2014 do roku 2022. ÚSTR je instituce určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

celý článek
26.02.2024

S velkou radostí oznamujeme úspěch Eduarda Fusse - 3. místo na klání prací s dopravní tématikou v soutěži o Cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT 2024. Blahopřejeme.

Nechme promluvit o soutěži samotného Edu z 8OB:

"Dne 23. 2. 2024 jsem měl příležitost se s mou dopravně zaměřenou maturitní prací zúčastnit se 16. ročníku ceny Děkana Dopravní fakulty ČVUT v Praze. Zmiňovaná soutěž je určena pro jednotlivce, ale i dvoučlenné týmy z odborných středních škol a gymnázií."

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.