DOTKNI SE VESMÍRU

DOTKNI SE VESMÍRU

Zájemci z řad studentů měli letos jedinečnou možnost zapojit se do Projektu "Dotkni se vesmíru". Tento projekt umožní každému z celkem 45 týmů školáků a studentů vypustit svůj vlastní stratosférický balón k hranicím vesmíru a pořídit unikátní fotografie zakřivení Země z výšky 30 kilometrů, zjistit základní vlastnosti atmosféry získáním aktuálních dat z měřících čidel, které byly součástí sondy připojené k balónu. Studenti tak docílili toho, že se vědecký projekt, pokusy, experimenty a bádání staly přirozenou součástí školního života.

A jak samotné vypouštění a dramatické pátrání po dopadlé sondě probíhalo? O to už se s vámi podělí samotní studenti...

V rámci projektu Dotkni se vesmíru dostala skupina studentů z naší školy pod vedením pana profesora Raji příležitost vypustit atmosférický balon se zavěšenou sondou. Vedoucím skupiny studentů se stal Bedřich Brynych, který o tomto pokusu píše maturitní práci a byl tak hlavním "styčným důstojníkem" při komunikaci s organizátory.

Po dobu několika měsíců se naše skupina setkávala a dávali jsme dohromady technické parametry a řešení sondy. Podle návodu jsme také vytvořili přijímací anténu, která nám později sloužila k přijímání signálu letící sondy. Součástí sondy byla kamera, čidla teploty, tlaku, vlhkosti, vysílací anténa a to vše spojeno ve funkční celek na platformě Arduino.

V pondělí 10.10. krátce před půl šestou ráno se celý náš tým ve složení Bedřich Brynych, Přemysl Černý, Anna Radochová, Kateřina Kopecká, Jakub Holeček, Tadeáš Ďurčanský a Anna Vávrová + pan Raja a pan Lébl sešel na nymburském nádraží, odkud jsme pokračovali auty. Když jsme dorazili na Český hydrometeorologický ústav, proběhla předletová kontrola, která obsahovala např. zvážení sondy, test pevnosti, test vysílačky signálu a zkoušku kamery. Kamera byla sice otestovaná, ale na místě jsme zjistili, že se vypíná, když se zapne nahrávání videa. Proto jsme do ní nakonec vrátili její originální baterii, která byla původně vyměněna za jinou s vyšší kapacitu, jelikož originální baterie podle našich testování nemohla vydržet celou dobu letu. Proč se kamera vypínala se nám zatím zjistit nepodařilo.

Poté jsme naši sondu přivázanou k velikému speciálnímu balonu naplněnému héliem úspěšně vypustili. Vše jsme museli stihnout v naplánovanem letovém oknu mezi 8:00 - 9:00, abychom nenarušili letový provoz. Podařilo se.

Hned po startu jsme nasedli do aut a vydali se balon stopovat. To bylo důležité, protože jsme museli sondu po návratu na zem a dopadu najít, abychom získali naměřená a uložená data. Stopovaná tedy začala.  Pomocí antény jsme přijímali signál a tím informace o poloze sondy a viděli ji na mapě v k tomuto účelu určené aplikaci. Z ústavu nám chodily na telefon nejpravděpodobnější trajektorie sondy a oblasti dopadu. Stopování nás zavedlo k Jičínu, kde jsme vystoupili z auta a znovu přijímali signál. Sonda vystoupala za asi 2 hodiny až do výše 35 km (což byl mimochodem rekord), kde balon, jak bylo v plánu, prasknul a sonda začala padat. Ještě z výšky 30 km jsme chytili signál a pak jsme ztratili veškerou komunikaci, jelikož sonda přestala vysílat! Což byl opravdu černý scénář, protože sonda mohla z takové výšky  dopadnou kdekoliv na území o velikosti okresu. A najít tak sondu by bylo jako hledání jehly v kupce sena. Přestože jsme se snažili kontaktovat jakéhokoliv radioamatéra z České republiky s pomocí detekce sondy, nikdo sondu "neviděl". Museli jsme se tedy spolehnout jedině na sebe a bohužel jsme byli odkázáni jenom na vizuál, ale sondu jsme (očekávaně) nikde nezahlédli.

Z  hydrometeorologického ústavu nám  přišla poslední spočítaná pravděpodobná území dopadu - a to několik zón v závislosti na  předpokládané rychlosti dopadu. Jeli jsme prozkoumat místo, kde byla pravděpodobnost nejvyšší. Prošli jsme pole a obešli rybník a u toho se stále snažili zachytit signál. Neúspěšně.

Další oblasti jsme projížděli autem, dlouho se nám nedařilo sondu nalézt a začínali jsme ztrácet naději. Nakonec, když jsme projížděli oblast s nejmenší pravděpodobností (<1%), Bedřich řekl: "Já ji asi vidím!" A opravdu - na zorané půdě několik metrů od silnice ležela naše sonda!

Po otevření jsme zjistili, že ztrátu spojení pravděpodobně zavinil špatný kontakt baterie (kontakt se asi uvolnil, když byla sonda prudce zmítaná během pádu, protože se padáček, který měl sondu brzdit, neotevřel úplně a symetricky), ale ostatní měřená data se ukládala i nadále. Jen video se zaznamenávalo pouze do doby, než se vybila baterka kamery.

Z téměř zázračného nálezu jsme měli ohromnou radost! A nyní už se těšíme na zpracovaná naměřená data, ale to chvíli potrvá....a tak Bedřicha čeká náročná, ale zajímavá, práce na "přetavení" získaných dat do své maturitní práce...

Moc děkujeme panu prof. Rajovi za možnost se projektu zúčastnit a panu Léblovi, za to, že s námi celý den také absolvoval.

Zdroj: Dotkni se vesmíru
Zobrazeno: 2175x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. Ing. Zdeněk Sobotka, DrSc.

Absolvoval v roce 1945.

Narodil se 13. 3. 1926 v Nymburce. Aktivně působil jako vedoucí vědecký pracovník v oborech teorie pružnosti a plasticity, mechaniky struktur a kontinua, v oborech reologie, bioreologie, vazkopružnosti a biovazkopružnosti i biomechaniky.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Cenzura v Prusku

únor 1903

Pruský ministr vnitra podal v Poslanecké sněmovně vysvětlení, proč byla zakázána hra Das Tal des Lebens (Údolí života) od Maxe Dreyera:

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.