Vítejte v literární kavárně

Vítejte v literární kavárně

Vánoce jsou pryč a francouzštináři se znovu vrhli do čtení, nač otálet, nač čekat… Takže jak to vypadalo na rozjezd v novém roce?

V pondělí 6. ledna, jak už je v pondělí zvykem, jsme měli literární kavárnu. Povídali jsme si o knize Le petit Nicolas (Mikulášovy patálie). Nejdříve jsme popisovali tři ilustrace, kdy nám Danièle zakázala použít obvyklou popisovací frázi „Il y a,“ což vyžadovalo trochu kreativity. Ačkoliv z toho všichni byli nejprve docela vyděšení, zvládli to skvěle a je až k podivení, kolik různých způsobů jsme dohromady vymysleli. Zbytek času jsme si četli a Danièle nám čas od času přeložila nějakou frázi týkající se kázeňských trestů v polovině minulého století, zjistili jsme ale, že u některých učitelů tyto metody přetrvávají dodnes. Hodinu zakončila větou: „Měli jsme tu Komenského a spoustu dalších významných učitelů a přesto se najdou ve školství lidé, kteří takhle ještě učí.“

Alexandra Birndtová 3TA

V pondělí 6. ledna se skupina studentek ze sexty A zúčastnila další literární kavárny. Na této hodině se s námi Madame Danièle Geffroy podělila o své zážitky z Tuniska, kam zavítala se svými studenty z Hradce. Toto povídání nebylo vůbec „od věci“, protože nás v březnu navštíví tuniský spisovatel. Poté nám Danièle předčítala povídku Foulard z knihy Jours de collèges od našeho oblíbeného spisovatele - Bernarda Friota. V této povídce studentka Claire vypráví, jak ztratila svou nejlepší kamarádku, která byla vyloučena ze školy. Muslimka Samira přišla do školy zahalená v šátku, přestože to bylo zakázané. Naším úkolem na příští hodinu je napsat slohovou práci na téma, co si myslíme o nošení náboženských symbolů. Dnešní hodina se nám moc líbila a těšíme se na následující kavárnu. :-)

Tijana Kojičová, 6XA

V pondělí 6. ledna jsme hned první den po prázdninách měli hodinu s Danièle Geffroy.  Za úkol jsme si měli přečíst už 3. kapitolu knihy L’oeil du loup od Daniela Pennac. Celou hodinu jsme pracovali s pracovními listy týkající se této kapitoly. I když se zdá, že by to mohla být nuda, hodina byla velice záživná. Jsme velice rádi, že můžeme být součástí toho to programu a že můžeme trávit čas s Danièle, kterou jsme si všichni velice oblíbili. Těšíme se na další hodinu.

Světlana Gareeva, 4KA

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Josef Daniel Beneš

Mgr. Josef Daniel Beneš (*31. 7. 1941), evangelický duchovní a literát, který v roce 1969 odešel do exilu do Ženevy, organizátor táborových pobytů mládeže i zájezdů a seminářů o českých dějinách a kultuře pro Švýcary, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1958.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lyžařské závody

únor 1903

Ve Vysokém nad Jizerou se konaly lyžařské závody za účasti mnoha zahraničních závodníků. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.