EKO den po francouzsku

EKO den po francouzsku

I v letošním roce jsme se s francouzštináři zapojili do projektového EKO dnu. Letošní zvolené téma „VODA“ jsme dovedli propojit s francouzštinou o to lépe, že nám francouzská ambasáda zapůjčila sérii fotografií francouzského fotografa Yann Arthus Bertranda s tématem voda. Vyzkoušeli jsme si i zajímavý pedagogický experiment, kdy jsme propojili dvě jazykové skupiny, žáky 3TA a 4KA. A jak to vše probíhalo a dopadlo?

V pátek se konal EKO den. První dvě hodiny jsme se my, francouzštinářská skupina spojila se skupinou z kvarty A. Tématem letošního EKO dne byla VODA. Nejprve jsme se rozdělili do skupin po 3-4ech lidech. Prvním úkolem bylo přiřadit názvy k různým obrázkům skupenství vody. Pak jsme měli vytvořit smysluplný příběh s použitím právě těchto obrázků.

Druhou hodinu jsme každá skupinka dostali velký plakát s fotografií od francouzského fotografa Yann Arthus-Bertranda, na kterých zachycuje vodu v různých podobách. Měli jsme k dispozici i text k danému obrázku. Díky němu jsme odpověděli na otázky a pak náš plakát představili všem ostatním. Pro mě, a doufám i pro ostatní to byla zajímavá hodina. Nejenom, že jsme si obohatili naší slovní zásobu o další slovíčka, ale zároveň jsme se i zamysleli nad problémy, které vznikají v jiných zemích například při znečištěné vodě.

Vendy Siblíková, 3TA

Na závěr se sluší poděkovat všem zúčastněným za aktivní spolupráci na netradiční hodině a speciální poděkování patří i francouzské ambasádě za zapůjčení výstavy fotografií, které si zájemci budou moci prohlédnout v prostorách školy v průběhu rodičovských schůzek, dne 19. 11.

Ke stažení
ikonaIl était une fois

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1942.

Narodil se 3. 8. 1921 v Nymburce. Sprinter, který začínal v Orlu Nymburk (1940). 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Tour de France

1. červenec 1903

Když se v časných ranních hodinách v Paříži rozjelo 60 cyklistických profesionálů k okružní jízdě po Francii, málokdo tušil, že se zrodil později nejpopulárnější silniční závod světa – Tour de France.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.