Francouzská literární kavárna

Francouzská literární kavárna

Již po jedenácté od začátku školního roku se sešly francouzštinářské skupiny, aby spolu s Danièle Geffroy četly francouzské texty. Čtenářské portfolio se některým skupinám pěkně rozšiřuje…

Dne 3. února 2014 jsme měli jako obvykle Literární kavárnu. Dočítali jsme text z knížky „Akli, Prince du Désert“, který jsme měli rozečtený z minulé hodiny. Nejprve jsme si trochu zopakovali, co si pamatujeme z minula a pak začali číst. Obvykle čte nahlas Danièle, my sledujeme očima text a čas od času někdo přečte odstavec. Ale tentokrát to bylo přesně naopak! Dostalo se na každého a nikdo neunikl opravám chyb. To bylo velmi komické, protože i záměna „u“ za „y“ (francouzštináři vědíJ) nebo prohození souhlásek či špatné spojování slov Danièle neunikly, ale nám se to zdálo naprosto stejné a mnohdy jsme tvrdošíjně opakovali své předešlé chyby.

Alexandra Birndtová 3TA

Dne 3. února, jako každé druhé pondělí, proběhla pro kvinty literární kavárna, pro naši skupinu poprvé v novém roce. Po dlouhé vánoční pauze jsme začali číst novou knížku, názvem „Les voleurs d'écritures“. Než došlo na samotné čtení, seznámili jsme se s autorem, rozebírali jsme kontext knížky a snažili jsme se vyložit význam obrázku na přední obálce. A to vše francouzsky, pod dohledem madame Danièle Geffroy, která pro nám vše připravila a poté trpělivě zapojila. Přestože je tato knížka obtížnější než předešlé, doufám, že nám tím pádem lépe napomůže rozvíjet porozumění francouzštiny

Matěj Ballaty, 5QA

Po delší době jsme se opět shledali s paní Danièle Geffroy na literární kavárně. Oproti dřívějším hodinám jsme z knížky nečetli, nýbrž jsme si pustili vyprávění o jejím obsahu na internetu. Kniha se jmenovala "Je me souviens". O obrázcích, které se objevily ve videu, jsme si potom společně popovídali, napsali si o nich pár vět a někteří z nás si dokonce odnesli nové informace do dějepisu a zeměpisu. 

Eliška Špalková, 6XB

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Martin Fér

Mgr. Martin Fér (*1974), evangelický farář, senior Poděbradského seniorátu Českobratrské církve evangelické a autor portálu biblehrou.cz, absolvoval v roce 1993.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Mezinárodní autosalon

10. prosinec 1903

V pařížském Grand Palais byl otevřen 6. mezinárodní automobilový salon, jenž předvedl nové trendy v automobilismu.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.