I. turnaj XVI. Debatní ligy, Polička

I. turnaj XVI. Debatní ligy, Polička

O víkendu 22.10. – 24.10.2010 se v malebném městě Poličce uskutečnil první turnaj letošního ročníku Debatní ligy v českém i anglickém jazyce. Gymnázium Nymburk reprezentoval tým TOGO studentů septimy B (D. Gromada, G. Horynová a J. Sladký) spolu se smíšeným týmem Per Elequens (Martina Dolečková - 6XB, Martin Jecha - 7MB, které doplnila Judita Zelbová z Gymnázia Elišky Krásnohorské v Praze).

Turnaji předcházelo páteční oficiální zahájení debatního ročníku, seznámení s novinkami v pravidlech a prezentace projektu  „Debatování napříč osnovami“, který Asociace debatních klubů o.s. zahajuje tento podzim.


Samotný turnaj proběhl v pěti debatních kolech na teze „Zavedení školného na českých VŠ je krok špatným směrem“, „Váha volebního hlasu občana by měla být závislá na výši jím odvedených daní“ a jedné nepřipravené debaty, kde se v neděli dopoledne dokonce střetli oba nymburské týmy nad tezí „Rodiče by měli mít právo odmítnout způsob léčby svých dětí z náboženských důvodů“. Velmi příjemně překvapil zejména tým debatních noviců Per Elequens, kteří na svém prvním turnaji, po měsíci seznamování se s debatou dokázali zvítězit ve třech kláních, nad jejich síly byl jen tým GEKOM z Prahy a jejich zkušenější nymburští kamarádi z týmu TOGO. Tým TOGO zvítězil ve čtyřech z pěti debat, kdy jen těsně ztratil výhru ve čtvrtém kole s debatéry z Přerova.


V celkovém pořadí skončil tým Per Elequens na slušném šestém místě z 20 zúčastněných týmů a tým TOGO skončil jen těsně druhý za svými přemožiteli. Navíc, Dan Gromada byl hodnocen jako třetí nejlepší řečník turnaje a jeho spoludebatérka Gabriela Horynová dokonce celé individuální hodnocení turnaje ovládla! Podrobné výsledky najdete na stránkách: http://debatovani.cz/greybox/?page=souteze


Výsledek prvního turnaje je velice potěšující, zejména pro začínající nymburské debatéry. Během podzimu nás čeká ještě jeden turnaj DL, a to na konci listopadu v Zábřehu na Moravě. Pokud byste měl kdokoliv zájem se s debatou seznámit, či si jen zadebatovat a naučit se něco nového, neváhejte a oslovte buď členy Debatního klubu či prostě přijďte a zúčastněte se schůzky klubu, která se koná každé úterý od 14:10 v budově Gymnázia, nejčastěji učebna č. 74.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1923.

Narodil se 15. 2. 1905 v Mostě. Dětství prožil v Lounech. Studoval na reálce v Lounech a Nymburce, kde pracoval jeho otec jako strojvůdce.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Venezuelská krize

8. únor 1903

Ve Washingtonu skončila konference věnovaná venezuelské krizi. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
24.04.2024

Celé čtvrteční dopoledne bude pro návštěvníky připraven ve škole i mimo ni doprovodný program mezinárodní konference Bohumil Hrabal neidylický. Pro návštěvníky konference, pro studenty naší školy i studenty z blízkých gymnázií se tak skýtá možnost podívat se na program, který si k výročí 110 let od narození pana spisovatele připravili žáci a učitelé naší školy!

 

 

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.