Nymburští debatéři jsou vicemistry ČR v debatování!

Nymburští debatéři jsou vicemistry ČR v debatování!

Nymburský tým „Disidenti“ se v rámci finálového turnaje konaného ve dnech 27. – 29. dubna v Praze dokázal probojovat do pondělního Grand finále, kde nejtěsnějším rozdílem 4:3 podlehl debatérům z pražského gymnázia PORG.

 

 

Také letošní finálový turnaj, jehož základní kola se odehrávala na pražském gymnáziu Nad Alejí, se odehrál za hojné účasti reprezentantů našeho Gymnázia. Mezi nejlepších osm týmů, které si po dlouhodobé části soutěže zajistily účast v samotném finálovém turnaji, se dostaly i týmy JMT (Martina Dolečková, Terezka Javůrková, Jana Follerová a Matěj Ballaty) a Disidenti (Kristýna Kutnarová, Vojtěch Urban, Martin Turek a Ondřej Urban). Souběžně konaného Open turnaje se pak zúčastnili i benjamínci nymburského klubu Pavel Tlapák a Oskar Uddin z primy A.

Z 51 týmů, které se zúčastnily základní části Debatní ligy, skončil tým JMT na třetím a Disidenti na pátém místě. Což je svedlo do jedné finálové skupiny, ve které se střetly ještě s týmem právě z PORG a Gymnázia Elišky Krásnohorské. Ze skupin mohly postoupit pouze dva týmy a postup se podařil vydebatovat spolu s PORGem právě Disidentům.

V semifinále pak na tezi „Krádež pro nakrmení rodiny je ospravedlnitelná“ se střetli Disidenti s vítězným týmem základní části – Ultimátními krysičkami z gymnázia Open Gate. Po velmi vyrovnané debatě nakonec v poměru hlasů rozhodčích 3:2 postoupili do pondělního Grand-finále na půdě Senátu Parlamentu ČR právě Disidenti!

V samotném finále, konaném pod záštitou předsedy Senátu pana Milana Štěcha, se střetl tým PORG a Disidenti nad tezí „Policie a státní zastupitelství by měly mít více volnosti v odhalování korupce“. Vyrovnaná a kvalitní debata nepostrádala spád a ani vtip a po jejím skončení nebylo jasné, jak dopadne. Sedmičlenný panel rozhodčích se nakonec rozdělil v poměru 4:3 a velmi těsně se tedy mistry Debatní ligy pro rok 2012/2013 stali studenti z PORGu. Disidentům je třeba pogratulovat k velmi dobrému výkonu, který je příslibem pro budoucí sezónu, neboť pro dva ze čtyř členů týmu se letos jednalo o premiérovou debatní sezónu a navíc, tým má v tomto složení možnost debatovat ještě dva roky, skrývá se v něm tedy ještě značný potenciál.

Podobný potenciál pak je i u týmu JMT, který sice díky, doufejme úspěšně složené maturitě, opustí Martina Dolečková, která letos pod svá křídla vzala trio kvartánů, kteří ukázali své kvality a potenciál. O budoucnost tak tedy má nymburská debata postaráno, neb se aktivně zapojují i ti nejmladší studenti.

V celkovém pořadí Debatní ligy tak Disidenti skončili druzí a tým JMT pátý!

V pořadí nejlepších mluvčích ligy se ze stovky hodnocených debatérů umístila Martina Dolečková pátá, Tereza Javůrková šestnáctá a Vojtěch Urban osmnáctý.

V týmové soutěži Debatní pohár pak tým JMT obsadil z osmdesáti zúčastněných týmů čtvrté místo, těsně následován Disidenty na místě pátém.

Do konce roku však i nadále budou probíhat schůzky Debatního klubu a to každé úterý od 14:10 v učebně 74 (po čas maturit pak dočasně v náhradní místnosti). Máte-li chuť si vyzkoušet debatování a své řečnické a argumentační schopnosti, či je chcete vylepšit, neváhejte a kontaktujete kohokoliv z členů klubu nebo jen prostě přijďte v úterý!

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Valdemar Vyleťal

Valdemar Vyleťal (16. 10. 1900-20. 9. 1928), vlastním jménem František Vyleťal, učitel, spisovatel, básník a literární publicista, jehož pamětní deskou se honosí budova školy, odmaturoval na nymburské reálce v roce 1919.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smlouva o Aljašce

20. říjen 1903

Na základě jednání Spojené komise, složené ze zástupců Spojených států a Velké Británie, 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.