Dějepisná exkurze septim a 3A do Terezína

Dějepisná exkurze septim a 3A do Terezína

Dne 28. 4. 2014 se zájemci ze tříd 7MA, 7MB a 3A v čele s profesorkami Hantonovou, Koláčnou a Stojarovou vydali do Památníku Terezín, aby poznali především historii Malé pevnosti a Terezína jako židovského ghetta během druhé světové války.

Přesně v 7:50 jsme opustili hranice Nymburka. Ihned po příjezdu jsme byli rozděleni do dvou skupin, které absolvovaly stejný program, ale odděleně. Naše skupina spolu s milou a ochotnou průvodkyní Kamilou začala svou cestu na správním dvoře Malé pevnosti. Ta hned po svém vzniku v 18. století sloužila jako věznice. Svůj trest si zde za 1. světové války odpykával i sarajevský atentátník Gavrilo Princip. V období protektorátu Malou pevnost využívalo jako vězení pražské gestapo. Paní průvodkyně nám vysvětlila, jak to v takovém pracovním táboře chodilo: ukázali jsme si, kde vězni žili, jaké zde byly životní podmínky a společně jsme si prošli celý komplex, včetně obranných chodeb, kde mnohým z nás bylo úzko.

Po krátké občerstvovací pauze jsme se vydali do tzv. Velké pevnosti, což je samotné město Terezín. Zjistili jsme, jak bylo město využíváno během druhé světové války. Komentovaná prohlídka města a návštěva expozic, jako například kolumbária, Magdeburských kasáren, nám přiblížila náročný život Židů v takovém ghettu. Nejvíce na nás zapůsobil hřbitov, vybudovaný vedle krematoria, na památku obětí nacistického teroru. Tam na nás plně dolehla i tíživá atmosféra tohoto místa. Bohužel, poslední zastávka v muzeu, kde jsme měli zhlédnout propagandistický německý film, skončila nezdarem – naše plány byly překaženy výpadkem elektrického proudu. Místo toho jsme tedy (se smutkem v duši) dolízali zakoupenou zmrzlinu a nastoupili do autobusu na cestu zpět.

Přestože jsme většinu informací o zvěrstvech, jež se udála v koncentračních táborech, znali, možnost vidět tato místa na vlastní oči nás přesvědčila, že to, o čem se učíme, se skutečně stalo.

Fotografie z exkurze, jejichž autorkou je Lucie Otavová, si můžete prohlédnout ZDE.

 Adéla Havelková a Lucie Otavová, 7MA

Zobrazeno: 6015x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1919.

Krátce působil jako učitel na Mladoboleslavsku. Kolem r. 1922 byl posluchačem Vojenské akademie v Hranicích.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Proti sociálním demokratům

Pruský ministr práce prohlásil: „Když se dělník bude agitátorsky podílet na sociálnědemokratické propagaci mezi železničním personálem, bude okamžitě propuštěn. 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.