Exkurze Zeměpisných seminářů na Čáslavsko

Exkurze Zeměpisných seminářů na Čáslavsko

Tak jako každý rok se i letos vypravila skupina studentů ze zeměpisných seminářů v předmaturitním i maturitním ročníku společně na celodenní exkurzi pod vedením pana učitele Soukupa. Tentokrát cestovali směrem k Čáslavi. Studenti měli možnost si prohlédnout bývalou místní vápenku, spatřit mloky a navštívit zříceninu hradu Lichnice.

Na cestu jsme vyrazili v ranních hodinách vlakem. Čekaly nás dva přestupy (pro některé tři), v Kolíně a v Čáslavi. Díky návaznosti spojů a překvapivé absenci zpoždění jsme se do našeho prvního cíle, města Třemošnice, dostali v pořádku a včas. Sychravo bylo už od rána, ale pršet začalo samozřejmě až ve chvíli, kdy jsme z vlaku vystoupili. Ve výsledku to ale ani tolik nevadilo.

Naše výprava ihned po výstupu zamířila k místní bývalé vápence, ve které se dnes nachází skromné, avšak překvapivě zajímavé muzeum. K vidění byla jedna z bývalých pecí, do které bylo možné i vstoupit, prozkoumat její komín zevnitř a udělat si představu o rozměrech dalších čtyř větších. V muzeu se dalo o historii místní vápenky a jejím fungování dozvědět z jednotlivých informačních panelů. Avšak nejvíce jsme se dozvěděli od paní za pokladnou, jejíž zajímavý výklad nám přiblížil vše týkající se vápenky od lanovky dovážející vápenec až po postup práce při pálení vápna. Mimo výše zmíněné byly k vidění i různé minerály v souvislosti vápníkem vystavené v patře výše.

Následujícím cílem byla zřícenina hradu Lichnice. Ke zřícenině jsme ale nezamířili přímo, nýbrž si cestu trochu prodloužili obloukem, samozřejmě se záměrem. Lokalita v okolí Třemošnice je totiž místem přirozeného výskytu mloků skvrnitých, kterých jsme měli možnost vidět v jejich přirozeném prostředí více, než jsme čekali. Zdejší mloci mají vzhled jakési černé ještěrky s výraznými žlutými skvrnami. Na rozdíl od ještěrek jsou však mloci obojživelníky, nikoliv plazy. Mloci jsou velmi chráněným a ohroženým živočichem, přičemž za tento stav je odpovědná především lidská činnost. I proto jsme se snažili postupovat opatrně, abychom žádnému neublížili.

Za zmínku poté stojí přes 770 let starý tzv. Žižkův dub s obvodem 923 cm, který jsme cestou nahoru míjeli. Název odkazuje na husitské výpravy v 15. století, které dobývaly zdejší hrad. Název se ujal i přesto, že se Jan Žižka sám dobývání Lichnice vůbec neúčastnil.

Před cestou vlakem zpátky jsme ještě chvíli pobyli v centru Třemošnice, najedli se a vrátili se stejným způsobem.

Šimon Funda, 8OB

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1944.

Narodil se 19. 4. 1925. Vystudoval Fakultu spec. nauk ČVUT v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Výnos cara Mikuláše II.

11. březen 1903

V Rusku byl vydán výnos cara Mikuláše II.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.