Ekologický kurz kvarty A v Krásensku

Ekologický kurz kvarty A v Krásensku

V pondělí 16. 3. 2015 se naše třída 4KA sešla s pí prof. J. Jeníkovou a J. Koláčnou na nymburském nádraží a vyjeli jsme. Cestovali jsme vlakem a autobusem od brzkého rána. Odpoledne jsme dorazili do Krásenska, vyhodnocené "Vesnice roku 2010“. Nachází se blízko Brna, což je poznat i na nářečních prvcích v mluvě místních lidí.

Poté, co jsme se ubytovali na Rychtě, začal náš program. Sedli jsme si do kruhu a každý měl zapálit sirku a během toho, co hořela, se představit. Pobavili jsme se a seznámili se s vedoucími Markem a Petrem.

Pak nám představili zvířata, protože Rychta je takové ekologické centrum a funguje trochu jako záchranná stanice. Nechali po nás lézt chameleony a korálovku. Mnozí z nás při tom překonali sami sebe. Když zapadlo slunce, vyběhli jsme do polí na noční orienťák. Ztratili se téměř všichni, ale všichni se vrátili.

Příští den jsme prochodili a obdivovali Moravský kras, kde jsme se učili ve stylu J. A. Komenského a dobrovolníci mohli do tmavých úzkých jeskyní podívat se na nejvyšší vodopád České republiky. Tam jsme v úzkých prostorech a tmě opět překonávali svůj strach.

Lidé z Rychty nám ukázali okolí. Diskutovali s námi a učili nás o vývoji krajiny, rostlinách, ptactvu a živočiších a jak je poznávat. Naučili nás ekologicko-ekonomickou hru Fish-banks (Jak skloubit business a ekologické hospodaření?) Povinně jsme třídili odpad. Podnikli jsme mnoho dalšího včetně zkoumání rybníčku a jeho „obyvatel“ a závěrečného projektu, kdy jsme se měli rozhodnout buď o ponechání krajiny tak, jak je, nebo postavit na místo rybníčku golfové hřiště.

Byla to výuka, avšak jiným stylem, kdy jsme si téměř vše mohli vyzkoušet naživo a skrze diskuzi a zkušenost dojít k důsledkům neekologického jednání na planetě, které jsme součástí.

Za kvartu A  Viktorie Hepová

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D.

Prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D. (*8. 10. 1973), soudce Ústavního soudu ČR, profesor teorie práva na PrF UK v Praze a vůbec první Čech, který dosáhl prestižního titulu doktor právních věd (S.J.D.), maturoval na naší škole v roce 1992.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Anthracite Coal Commission Report

22. březen 1903

Theodore Roosevelt přikázal zveřejnit Anthracite Coal Commission Report, 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.