Londýn 2017

Londýn 2017

V neděli 26. 2. se u nymburského gymnázia sešlo na téměř 40 studentů především z vyššího gymnázia, aby se společně vydali na několikadenní výlet do Anglie. Celá akce odstartovala kolem 16. hodiny, kdy jsme vyjeli od gymnázia, zanedlouho přibrali zbytek účastníků v Lysé nad Labem a směřovali k hranicím.

Po krátkém občerstvení následoval noční přejezd Německa a ráno již zhruba hodinová cesta trajektem, kterou komplikovalo větrné počasí, s čímž byly spojené lehké nevolnosti některých z nás. Po příjezdu do Anglie nás čekal krátký přejezd do Canterbury, kde jsme navštívili místní katedrálu a absolvovali první oběd po anglicku. Kolem druhé hodiny jsme dorazili do našeho hotelu, kde jsme se rychle ubytovali ve skromných pokojích, následně jsme byli rozřazeni do tří skupin a již v těchto skupinkách jsme se vydali na první obhlídku okolí, konkrétně Hyde Parku. Po procházce jsme měli možnost se dle libosti navečeřet na nedaleké Queensway.

V úterý ráno jsme se společně nasnídali v hotelu a ve skupinách se vydali do víru velkoměsta. Cílem konkrétně naší skupiny byl Buckinghamský palác, kde se nám podařilo spatřit samotnou královnu Alžbětu II. jedoucí z paláce! To bych osobně zařadila mezi nejlepší zážitky celého výletu. Ačkoliv tento zážitek již nemohl být překonán, i zbylý program byl nabitý informacemi a zajímavými místy - Big Ben, Trafalgar Square, jedna z největších zastřešených tržnic Covent Garden či noční pohled na Tower a Tower Bridge. Do hotelu jsme se vraceli stejně jako jsme ho opouštěli - dvoupatrovým autobusem, v němž jsme si samozřejmě nenechali ujít výhled z vrchního podlaží.

Ve středu se naše skupina po výtečné snídani opět sešla na obvyklém místě v obvyklý čas - na rohu před hotelem, odkud jsme vyrazili na metro s cílem dostat se k St. Paul's Cathedral. Po návštěvě této dechberoucí stavby se nikdo nemohl divit princezně Dianě a jejímu přání provdat se právě zde. Přestože z důvodu začátku křesťanských svátků byla katedrála z velké části pro veřejnost uzavřena, zpřístupněná část v nás rozhodně zanechala velký zážitek a obdiv ke krásám jejího umění. Naše cesta pokračovala po Millenium Bridge, místními přezdívaným také jako „The Wobbly Bridge“, k přestavěné továrně na muzeum moderního umění Tate Modern. Muzeum nepotěšilo jen milovníky umění, ale vyhlídka z desátého patra uchvátila každého návštěvníka. Rychlá historická zastávka u Shakespeare's Globe (Shakespearovo divadlo) přes první most postavený přes Temži k Monumentu, připomínající velký londýnský požár, nás zavedla až k Toweru a Tower Bridge. Navzdory pro někoho možná odstrašující části prosklené podlahy mostu, ve výšce 42 metrů nad Temží, si výstavu největších mostů světa nenechal téměř nikdo ze skupiny ujít. Odpoledne bylo zakončeno přemístěním se metrem na Oxford Street, kde jsme měli rozchod. Po dalším dlouhém dnu následoval návrat do hotelu a načerpání sil na poslední den a cestu domů.

Čtvrtek začal opět snídaní a novým rozdělením do skupin podle přání každého jednotlivce. Na výběr jsme měli tři muzea vědy, návrat do Tate a muzeum Madame Tussaud's. I přesto, že již nezbyl čas na London Eye a nebo pro ty, kteří nebyli v Greenwich Park, nenavštívili observatoř a nestoupli si na nultý poledník, myslím, že každému se líbila jejich poslední zastávka v Londýně. Obědem, nákupy na cestu a posledním dobalení věcí jsme se rozloučili s hotelem a vyrazili na cestu do Doveru, abychom stihli trajekt. Plavba trajektem byla mnohem klidnější než při příjezdu do Anglie, i když o něco delší. Dorazili jsme do Francie, a pak hurá směr Nymburk, kam jsme přijeli v pátek kolem druhé hodiny odpolední.

Velký dík patří řidičům autobusu, kteří nás po vyčerpávajících cestách do Anglie a zpět dovezli v bezpečí domů.

Nemůžeme zapomenout ani na paní prof. Vlachovou, prof. Miškovskou, prof. Rosůkovou a pana profesora Otradovského, kteří nám po celý pobyt v Londýně dělali zkušené a velmi znalé průvodce.

Anna Václavková a Tereza Brucknerová, 6XB

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lov velryb

15. prosinec 1903

Norsko zakázalo na deset let lov velryb v pobřežních vodách. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.