PROJEKTOVÉ DNY OSUDOVÉ OSMIČKY

PROJEKTOVÉ DNY OSUDOVÉ OSMIČKY

Při příležitosti 100. výročí vzniku československého státu připravily předmětové komise dějepisu, základů společenských věd, zeměpisu, hudební výchovy, českého jazyka a literatury na čtvrtek 25. 10. pro žáky nižšího gymnázia a na pátek 26. 10. pro žáky vyššího a čtyřletého gymnázia projektový den OSUDOVÉ OSMIČKY, v němž si připomenuli události spojené nejen s rokem 1918, ale i 1938, 1948 a 1968 i vzájemné souvislosti mezi nimi.

Učitelé vymysleli a připravili pro žáky aktivity, při nichž pracovali ve skupinách, ve dvojicích, diskutovali, jako zdroj informací používali videa ze Slavných dnů na Streamu (Den, kdy …) nebo kreslených Dějin udatného českého národa, zpívali, kreslili, stříhali, lepili, vymýšleli deskovou hru, soutěžili a byli nuceni přemýšlet.

1918

 Museli přemýšlet o tom, co všechno museli politici řešit, když má vzniknout nový stát (forma státního zřízení, spojenci, měna, kde vzít peníze na fungování státu), do symbolického stromu – lípy, zakreslovali důležité informace o nově vzniklém státu, vymýšleli a vytvářeli pexeso, studovali významné dokumenty důležité pro nově vznikající Republiku československou. Připravovali úkoly k deskové hře Cesta ke vzniku Československa. Rozšiřovali si vědomosti formou kvízu.

1938

Dozvěděli se, proč došlo k Mnichovu a jaké důsledky to pro nás mělo. Pracovali s fotografiemi, poznávali aktéry těchto událostí, odhadovali názory vybraných lidí, jestli jsme se měli bránit, pak si je vyslechli, sami zaujímali postoje a argumentovali. Pracovali s mapou a zakreslovali do ní území, jež jsme museli odstoupit Německu, Maďarsku i Polsku.

1948

Na základě informací z videa, komiksu děti stříhaly, třídily, lepily informace k osobnostem, jako je Edvard Beneš, Klement Gottwald, Jan Masaryk, chronologicky seřazovaly události únorových dní. Při srovnání dvou stejných fotografií si uvědomili, jak fungovala cenzura (na jedné chyběl Vladimír Clementis, dozvěděli se i proč). Starší žáci se seznámili se „skvosty“ budovatelské poezie a zkoumali vliv komunistické ideologie na kulturu, pracovali s povídkou Oty Pavla Běh Prahou i se vzpomínkami Jana Zábrany.

1968

Události tohoto roku si studenti vyjasňovali přiřazováním letopočtů, událostí, jmen. Sledovali i to, jak se měnil ve 20. století postoj občanů naší země k Sovětskému svazu. Naučili se i písničky Modlitba pro Martu a Bratříčku, zavírej vrátka.

Zobrazeno: 5377x

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. Jan Řídký, DrSc.

Prof. Jan Řídký, DrSc. (*1951), místopředseda Akademie věd ČR, někdejší ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR, badatel v oboru experimentální fyziky elementárních částic, maturoval na naší škole v roce 1970 ve třídě III.B.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Saša Machov

16. červenec 1903

- narodil se Saša Machov (†23. 6. 1951), český tanečník a choreograf.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
23.02.2024

Milým osvěžením vzdělávacího programu univerzity 3. věku se stala čtvrteční přednáška „naživo“. Běžně se studenti univerzity 3. věku scházejí u on-line přednášek a každé setkání s přednášejícím je proto výjimečnou, slavnostní událostí. Mezi seniory zavítal tentokrát Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D., dlouholetý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu, který instituci řídil od roku 2014 do roku 2022. ÚSTR je instituce určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

celý článek
26.02.2024

S velkou radostí oznamujeme úspěch Eduarda Fusse - 3. místo na klání prací s dopravní tématikou v soutěži o Cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT 2024. Blahopřejeme.

Nechme promluvit o soutěži samotného Edu z 8OB:

"Dne 23. 2. 2024 jsem měl příležitost se s mou dopravně zaměřenou maturitní prací zúčastnit se 16. ročníku ceny Děkana Dopravní fakulty ČVUT v Praze. Zmiňovaná soutěž je určena pro jednotlivce, ale i dvoučlenné týmy z odborných středních škol a gymnázií."

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.