Síla lidskosti Nicolase Wintona

Síla lidskosti Nicolase Wintona

Ve středu 10. října se žáci kvart nesešli tradičně v budově školy v 7:45, ale před školou a vydali se k městskému kinu, kde již čekali žáci předmaturitního ročníku a maturitní dějepisný seminář. Byl zde totiž pro nás připraven program o siru Nicholasi Wintonovi (1909-2015), jenž zachránil 669 československých dětí, převážně židovského původu, před jistou smrtí v koncentračních a vyhlazovacích táborech tím, že organizoval jejich přesun do Velké Británie před vypuknutím druhé světové války.

Nejdříve jsme zhlédli dokumentární film Mateje Mináče Nicholas Winton - SÍLA LIDSKOSTI. Jednalo se o velmi pěkný a emotivní film, doplněný zajímavým komentářem – některým z nás dokonce ukápla i nějaká ta slza (a není se čemu divit). Pak jsme měli ještě možnost se ptát organizátora této akce Zdeňka Tulise na věci, které ve filmu nebyly.

Mnoho z „Wintonových dětí“ se se svým zachráncem po letech setkalo a mělo možnost mu osobně poděkovat. Byl povýšen do rytířského stavu britskou královnou. I když nás sir Nicholas Winton před třemi lety opustil, na jeho hrdinství a lidskost bychom neměli nikdy zapomenout.

Tomáš Trnečka, 7MA

Kdo se chce o „Wintonových dětech“ dozvědět víc, ať se podívá na webové stránky: http://www.wintonfilm.com/. Fotografie sira Wintona převzata od: EPA, ČTK

A jaké dojmy a postřehy si z kina odnesla kvarta A? Co ji překvapilo?

Do Británie byla poslána i šestiměsíční dvojčata!

„Wintonovy děti“ vůbec nevěděly, kdo je zachránil!

Wintonova statečnost, skromnost, lidskost

Byl jediný, kdo měl snahu a odvahu zachránit děti.

Děti si brali do svých rodin Britové ze středních a chudších vrstev, protože se styděli za svou vládu, jak se v září 1938 zachovala vůči Československu.

Humor a vitalita pana Wintona (i ve vysokém věku).

Zapsal se do Guinessovy knihy rekordů jako nejstarší člověk pilotující ultralight!

Smutek nad 251 dětmi, které nestihly odjet z Wilsonova nádraží, protože vypukla 2. světová válka, a radost z toho, kolik dětí zachránil.

Dojalo nás, jakého vděku se dostalo panu Wintonovi od „jeho dětí“, když se po tolika letech setkaly se svým zachráncem.

Vzplál v nás plamínek naděje, že i v tak hrozné době se našel někdo, kdo by byl ochoten riskovat svůj vlastní život pro záchranu stovek lidí, a proto doufáme, že dokument inspiruje ostatní k tomu, aby si pomáhali a byli na sebe milí, a také doufáme, že se na Nickyho Wintona nezapomene!

Zobrazeno: 5405x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D.

Prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D. (*8. 10. 1973), soudce Ústavního soudu ČR, profesor teorie práva na PrF UK v Praze a vůbec první Čech, který dosáhl prestižního titulu doktor právních věd (S.J.D.), maturoval na naší škole v roce 1992.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Anthracite Coal Commission Report

22. březen 1903

Theodore Roosevelt přikázal zveřejnit Anthracite Coal Commission Report, 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.