Krajské kolo Zeměpisné olympiády 2018

Krajské kolo Zeměpisné olympiády 2018

Krajské kolo ZeO 2018 ve středu 28. března 2018 nepřineslo naší škole tentokrát žádný cenný kov, nicméně alespoň dva naši reprezentanti ze čtyř vyslaných přesáhli 60bodovou hranici pro čestný titul "úspěšný řešitel KK ZeO 2018". Do místa konání KK na ZŠ Dukelskou v Benešově tentokrát doprovodila čtyřlístek nymburských mladých geografů prof. Alena Černá.

Z okresního kola do Benešova postoupili z Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce celkem 4 soutěžící, jeden v každé kategorii. V okresním kole byli dva z nich zlatí a dva stříbrní. V krajském kole byla těžká konkurence; nutno dále připomenout, že např. ve středoškolské kategorii D stál náš reprezentant - navštěvující letos teprve kvintu - i proti maturantům z jiných gymnázií.

V kategorii A (primy) sbíral první zkušenosti v této soutěži Pavel Komora (1PB). V krajském kole obsadil 22. místo. Na z našeho pohledu nejvyšší příčku se letos vyšplhal loňský vítěz KK v kat. A Jáchym Vodenka (2SA). Jakožto nynější sekundán ale letos soutěžil už samozřejmě v kat. B a svými 77,5 body se stal "úspěšným řešitelem" a má samozejmě proto nárok na diplom. V kategorii C, do níž patří terciáni společně s kvartány, byl pro letošek shledán jako 13. nejlepší geograf celého Středočeského kraje Petr Vilímek (4KA). I on se může těšit nejen ze svých 88,0 bodů ale i z diplomu "úspěšného řešitele". Do nejvyšší kategorie D, v níž se potýkají napříč ročníky všichni studenti středních škol, letos dorostl z předchozích let ostřílený matador ZeO Alexander Koukol (5QA). Jeho letošní až 16. místo a téměř 25bodová ztráta na vítěze byla pro nás nečekaným překvapením. Věříme, že šlo jen o dočasnou indispozici (samozřejmě ještě i s přičtení výše zmíněného relativního věkového handicapu), kterou Saša jistě napřesrok překoná a na soutěž jako takovou pro to zajisté nezanevře.

Všem čtyřem reprezentantům děkujeme za jejich přípravu a úsilí. K dosaženým umístěním jim gratulujeme. Zaslouženě jim budou udělené pochvaly a na konci školního roku se všichni mohou těšit na mimořádné stipendium.

Výsledková listina KK ZeO 2018 pro kategorii A
Výsledková listina KK ZeO 2018 pro kategorii B
Výsledková listina KK ZeO 2018 pro kategorii C
Výsledková listina KK ZeO 2018 pro kategorii D

 Za předmětovou komisi ZEM: Mgr. Miroslav Soukup

Zdroj: Webové stránky Zeměpisné olympiády

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

škpt. Jindřich Šilhánek

Škpt. pěchoty Jindřich Šilhánek (24. 2. 1898-9. 5. 1945), voják, legionář, odbojář za 2. světové války, maturoval v roce 1916.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Sjezd socialistů Ruska

30. červenec 1903

Na ilegálním druhém sjezdu Sociálně demokratické dělnické strany Ruska v Bruselu (první se konal v roce 1898) vzplanul prudký ideologický boj mezi leninovci s tzv. oportunisty (J. Martova).

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.