Cykloexkurze 6XB po Labské stezce mezi Kolínem a Mělníkem

Cykloexkurze 6XB po Labské stezce mezi Kolínem a Mělníkem

Naše třída se minulý týden zúčastnila cykloexkurze připravené studentkou učitelství zeměpisu. Vše spočívalo v tom, že každý ze čtyř dnů ujedeme na kolech určitou trať, na které bylo obvykle umístěno několik stanovišť, na nichž jsme si všichni zopakovali zeměpisnou látku z kvinty.

Třída 6XB souhlasila s rolí experimentální skupiny ve výzkumu pro diplomovou práci univerzitní studentky slečny Petry Plevové. Výzkumný záměr spočíval v přínosu Labské cyklostezky pro poznání geografie, vč. místního regionu středního Polabí. Za tímto účelem po předběžném ověření znalostí vyrazili studenti 6XB během 4 dní na různé úseky cyklostezky se svými bicykly a plnili různé úkoly, připravené právě slečnou Plevovou. Po skončení terénního programu byly nabyté znalosti opět ověřeny a "přidaná hodnota" osvojená v terénu bude analyzována a vyhodnocena v textu diplomové práce. Roli kontrolní skupiny ve výzkumu ochotně zaujala paralelní třída 6XA, která má na ZEM téhož vyučujícího.

Hned první ráno bylo proti nám. Po krásných posledních letních dnech náhle přešlo počasí do režimu podzimu. Občasný déšť, všudypřítomné bahno a zima nás doprovázely po celé cestě od Kolína do Nymburka. Při druhé zastávce u soutoku Labe a Cidliny jsme ve skupinách sestrojili pomocí jednoduchých k tomu účelu připravených pomůcek několik zajímavých přístrojů: barometr, teploměr, měřič rychlosti atd. Závěrečný úsek od soutoku do Nymburka byl pro nás všechny úlevou, díky dobře upravené asfaltové cestě. Nakonec jsme v počtu čtrnácti studentů dorazili zdárně a bez defektu (ti bez blatníků ovšem značně zabahnění) do svých domovů.

Další den nás všechny čekala prohlídka v nymburské Čistírně odpadních vod. Zatímco někteří měli problém ovládnout své žaludky, chlapci bez problémů svačili a přitom stihli sledovat úpravu nymburských výkalů. Cesta do Lysé byla příjemná a poměrně rychle utekla. O zábavu se opět postarali chlapci, kteří se s vypůjčenou vysílačkou od našeho třídního profesora dostatečně vyřádili.

V sobotu účast žáků krutě klesla, z průměrných 14 žáků nás bylo náhle pouhých 6 statečných a to ještě jen nakrátko. Po necelých čtyřech kilometrech jízdy z Lysé došlo k defektu jednoho kola, nad kterým celá skupina jen nechápavě kroutila hlavou. Uprostřed jízdy jednomu studentovi náhle na dva kusy praskla jedna ze dvou kovových destiček, které držely jeho sedlo na správném místě. Musím říct, že mě osobně by něco takového ani nenapadlo. Student se vypravil na cestu zpátky do Lysé. My ostatní jsme si zopakovali biomy a živočichy, kteří do nich patří. Cesta vedla do Dřís už bez dalšího defektu a nás všechny čekal poslední den jízdy.

Poslední den jsme se pro různé zdravotní obtíže sešli nakonec ve stejném počtu jako v sobotu. Vlakem jsme vyrazili do Ovčár a odsud směrem k Mělníku. Na jednom ze stanovišť se nádherně ukázalo, že jsme všichni byli v režimu víkend, a nalézt správné odpovědi na otázky bylo opravdu obtížné. Možná proto byly některé odpovědi až přespříliš smyšlené a někteří chlapci přeháněli svoji kreativitu. Do Mělníka jsme dorazili s dostatečným časovým předstihem, a proto jsme se zastavili u jednoho podniku naproti nádraží. Jeden ze studentů si vyzkoušel své minulý rok tvrdě nabyté řečnické zkušenosti z ruštiny. Majitelku obchodu, rodem z Ruska, to dokonale uchvátilo a se studentem se na několik desítek minut zapovídala, především o ruské literatuře, přičemž on se šarmem sobě vlastním poměrně přesvědčivě předstíral své zaujetí pro díla ruských velikánů v originále. Pak dostal i kávu zadarmo a také zbytek skupiny byl štědrou podnikatelkou obdarován sušenkami. Musím přiznat, že to byla zasloužená odměna za to, že jsme ten celý rozhovor potichu a beze smíchu přečkali.

Celý program se mi osobně líbil. Byla to skvělá možnost odpočinout si od každodenního sezení ve škole a vyrazit se svou třídou do přírody pro vědomosti a též za zábavou, které bylo opravdu dost. Času stráveného na kole rozhodně nelituji a chci poděkovat za zajištění tohoto programu našemu profesorovi.

Vojtěch Urban, 6XB

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc.

Prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc. (8. 10. 1927-4. 10. 2016), hydropedolog, vysokoškolský pedagog, proděkan Fakulty stavební ČVUT v Praze a příležitostný spisovatel beletrie pod pseudonymem Marek Hofman, maturoval na Reálném gymnáziu v Nymburce v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Revoluce v Dominikánské republice

30. říjen 1903

Vypukla revoluce v Dominikánské republice, USA a evropské válečné lodě vysadily vojsko k ochraně konzulátů.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.